Expert în parenting Harvard, despre „modul contraintuitiv” de a-ți ajuta copiii să reușească: „Viitorul nu a părut niciodată atât de nesigur și copleșitor”
Cartea răspunde la întrebări frecvente ale părinților, precum dacă mâncarea influențează comportamentul copiilor sau dacă zahărul le poate afecta comportamentul.
Luisa Ferrerós este psiholog specializat în neuropsihologie, cu un master în Tulburări de Somn de la Institutul Universitar Dexeus și este acreditată pentru diagnosticul clinic al neurodiversității de către Universitatea Cornell din New York și Universitatea din Londra.
La rândul său, Victoria Revilla are un doctorat în Biologie de la Universitatea din León, a lucrat în Unitatea de Neurobiologie a Laboratorului de Biologie Moleculară al Universității din Cambridge și ulterior a avut o strânsă legătură cu industria farmaceutică.
Împreună, au publicat această carte pentru a promova obiceiuri alimentare sănătoase și pentru a corecta comportamentele inadecvate legate de alimentație la copii și adolescenți.
În carte, ele contrazic anumite mituri susținute de unii pediatri, precum ideea că mierea este întotdeauna sănătoasă sau că este acceptabil să pleci de acasă fără să iei micul dejun, mai ales dacă acesta ar consta din produse de patiserie industrială.
Citește și Acest aliment este un mare aliat pentru optimizarea performanței intelectuale, potrivit Harvard
Sau, mai bine spus, ne comportăm în funcție de ceea ce mâncăm. Atunci când creierul nostru nu primește suficient magneziu, s-ar putea să nu fim atât de atenți pe cât ar trebui să fim în clasă sau să devenim mai irascibili. De asemenea, lipsa fierului în copilărie poate împiedica dezvoltarea optimă a neuronilor noștri.
Autorii acestei cărți subliniază că, dacă jumătate din ceea ce mănâncă copiii noștri ajunge direct la creier, este foarte probabil ca dieta lor să aibă o influență clară asupra comportamentului lor, chiar și inconștient, notează Ser Padres. La fel, adolescenții sunt adesea somnoroși din cauza dezvoltării creierului lor.
Cei doi specialiști atrag atenția că dieta noastră conține prea multe produse procesate, care nici nu ar trebui să fie considerate alimente, și este săracă în grăsimi sănătoase și legume, care au un impact pozitiv atât asupra comportamentului, cât și asupra dezvoltării intelectuale a copiilor.
Prin urmare, primul sfat pentru o dietă echilibrată la copii este să evităm să le oferim alimente nesănătoase, începând astfel să influențăm pozitiv sănătatea și comportamentul lor.
SURSA FOTO: freepik.com @master1305plus
Și, mai presus de toate, dezvoltă-te mai bine, atât fizic cât și psihic, evitând momentele de tristețe, anxietate inexplicabilă sau lipsa poftei de mâncare, cu ajutorul unei alimentații sănătoase, de la prima copilărie până la adolescență.
Cei doi specialiști în sănătate își propun să demonteze unele dintre credințele false larg răspândite despre nutriție și să răspundă la cele mai frecvente întrebări pe care le au părinții cu privire la alimentația copiilor lor.
Ideea de a scrie această carte i-a venit doctorului Ferrerós atunci când a observat legături între anumite comportamente negative la copii și adolescenți și momentele în care aceștia mâncau. Aceste comportamente se repetau aproape întotdeauna înainte de mese, cu puțin timp înainte de gustare sau dimineața, chiar înainte de micul dejun.
Luisa Ferrerós a observat că aceste comportamente negative apar după gustări constând în produse de patiserie industriale, dar dispar aproape complet atunci când acestea sunt înlocuite cu sandvișuri, banane sau nuci.
Legăturile dintre creier și intestin sunt de netăgăduit, și știm că anumite alimente pot ajuta copiii să se concentreze mai bine. Autorii evită să interzică vreun tip de aliment, pentru a nu provoca efectul opus, în care un aliment interzis devine cel mai dorit.
Acesta este obiectivul părinților pentru copiii lor, deoarece știm că o alimentație sănătoasă în copilărie previne bolile grave la maturitate. În această carte, ambii medici oferă o serie de sugestii foarte ușor de urmat.
Pentru a asigura o alimentație adecvată copiilor noștri:
-Includeți în fiecare masă o treime proteine, o treime grăsimi sănătoase și o treime carbohidrați integrali, pentru ca glucoza să fie eliberată lent în corp.
-Copiii trebuie să înțeleagă că mâncăm atunci când ne este foame, nu când suntem triști sau distrași de un ecran.
-Mâncarea nu trebuie folosită ca monedă de schimb, nici pentru a-i motiva, nici pentru a-i pedepsi. Nu ar trebui să fie văzută niciodată ca o recompensă sau pedeapsă.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...