Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Părinții se confruntă adesea cu dificultăți în a-și păstra calmul în fața comportamentelor provocatoare ale copiilor. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că adoptarea unei atitudini mai blânde merită efortul.
Studiul, desfășurat pe o perioadă de 21 de ani și care a inclus 173 de familii din zona Detroit, a produs concluzii semnificative.
„Am descoperit că comportamentele dure ale părinților în anii preșcolari afectează negativ organizarea generală a creierului copilului. De asemenea, strictețea parentală manifestată în anii de gimnaziu influențează conectivitatea între cortexul prefrontal și amigdală, zone ale creierului responsabile pentru reglarea și procesarea emoțiilor”, se arată într-un articol publicat de Scary Mommy.
SURSA FOTO: freepik.com @freepik
Rezultatele studiului evidențiază că atitudinea parentală severă are un impact semnificativ asupra creierului copilului, mai ales în primii ani de viață, considerați o „perioadă sensibilă”.
În schimb, părinții care manifestă căldură și înțelegere contribuie pozitiv la sănătatea mintală a copiilor lor, în special în perioada adolescenței.
„Aceste experiențe timpurii influențează riscul de depresie și anxietate pe termen lung. Cercetarea noastră subliniază atât perioadele de vulnerabilitate, cât și oportunitățile de intervenție pentru a sprijini o dezvoltare sănătoasă”, explică Michael Cleanthis, unul dintre autorii studiului.
Astfel, înțelegerea acestor „ferestre de sensibilitate” poate contribui la elaborarea unor politici și strategii mai eficiente pentru sprijinirea familiilor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Dacă ești părinte care stă pe...
A deveni părinte este o...
Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...