Concluziile unui studiu, după 21 de ani de cercetare: Strictețea parentală în „perioadele sensibile” poate lăsa urme adânci asupra creierului copiilor
Data publicării:
Un studiu recent realizat de Universitatea din Michigan și publicat în JAMA Pediatrics arată că există anumite „perioade sensibile” în copilărie, în care strictețea parentală excesivă poate influența negativ dezvoltarea creierului.

Părinții se confruntă adesea cu dificultăți în a-și păstra calmul în fața comportamentelor provocatoare ale copiilor. Cu toate acestea, cercetătorii subliniază că adoptarea unei atitudini mai blânde merită efortul.

Studiul, desfășurat pe o perioadă de 21 de ani și care a inclus 173 de familii din zona Detroit, a produs concluzii semnificative.

„Am descoperit că comportamentele dure ale părinților în anii preșcolari afectează negativ organizarea generală a creierului copilului. De asemenea, strictețea parentală manifestată în anii de gimnaziu influențează conectivitatea între cortexul prefrontal și amigdală, zone ale creierului responsabile pentru reglarea și procesarea emoțiilor”, se arată într-un articol publicat de Scary Mommy.

Citește și Așteptările nerealiste pe care le pot avea părinții de la copii. Psiholog: „Atenție! Pot deveni dăunătoare!”

Anii preșcolari – o „perioadă sensibilă” pentru dezvoltarea copilului

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

Rezultatele studiului evidențiază că atitudinea parentală severă are un impact semnificativ asupra creierului copilului, mai ales în primii ani de viață, considerați o „perioadă sensibilă”.

În schimb, părinții care manifestă căldură și înțelegere contribuie pozitiv la sănătatea mintală a copiilor lor, în special în perioada adolescenței.

„Aceste experiențe timpurii influențează riscul de depresie și anxietate pe termen lung. Cercetarea noastră subliniază atât perioadele de vulnerabilitate, cât și oportunitățile de intervenție pentru a sprijini o dezvoltare sănătoasă”, explică Michael Cleanthis, unul dintre autorii studiului.

Astfel, înțelegerea acestor „ferestre de sensibilitate” poate contribui la elaborarea unor politici și strategii mai eficiente pentru sprijinirea familiilor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite

Profesorii săraci din această țară, respinși de către părinți pentru că reprezintă un „risc” pentru viitorul copiilor lor: „Nu poate nici măcar să-și asigure propriile nevoi!”

11 comportamente „ciudate” care îi îngrijorează pe părinți și care, de fapt, indică faptul că un copil va avea succes în viață!

„De unde știu eu dacă educatoarea sau învățătoarea îi face mai mult rău decât bine copilului?” Oana Moraru dezvăluie indicatorul: „Cel mai ușor îți dai seama așa”

Obiceiuri care îl pot face pe copil mai puțin inteligent, conform studiilor Harvard și Stanford

pixel