Confundați adesea prenumele copiilor? Iată ce înseamnă asta, potrivit unui psiholog
Data publicării:
Încurci prenumele copiilor tăi? Cu toții am trecut prin asta. Totuși, când se întâmplă prea des, ne simțim vinovați și începem să ne îndoim de abilitățile noastre de părinți. Dar asta nu înseamnă că suntem părinți răi! Un studiu explică de ce se întâmplă. 

Este un episod inofensiv cu care s-a confruntat fiecare părinte în viața de zi cu zi: vrei să vorbești cu copilul tău mai mic, dar când îl strigi, ajungi să spui prenumele celui mai mare.

Dacă, în majoritatea cazurilor, această eroare este o singură dată, pentru unii părinți devine o obișnuință, ajungând să confunde regulat prenumele copiilor lor.

Acest lucru le provoacă un sentiment de vinovăție în ceea ce privește educația parentală și/sau îngrijorarea legată de starea lor de sănătate. Pentru aceștia, a greși prenumele copiilor lor înseamnă a nu-i iubi suficient, a le nega individualitatea și a fi prea copleșiți pentru a le acorda atenția necesară.

Însă, părinții îngrijorați pot fi liniștiți: un studiu dezvăluie că confuzia regulată a prenumelor copiilor este un fenomen frecvent și nu atât de grav pe cât pare, potrivit parents.fr. Efectuat pe aproape 1.700 de persoane, studiul a arătat că mai mult de jumătate dintre cei chestionați au fost deja numiți cu un prenume greșit de cineva apropiat.

Acest procent se ridică la 95% atunci când persoana care a greșit este un membru al familiei.

Dar atunci, cum se explică acest fenomen?

O „eroare cognitivă” care provoacă confuzia prenumelor

Samantha Deffler, psiholog responsabilă de studiu, explică faptul că amestecarea prenumelor copiilor nu este altceva decât rezultatul unei „erori cognitive” din creier; nimic mai mult, nimic mai puțin.

Nu are rost să ne gândim la pierderea memoriei, declinul cognitiv sau chiar la boli degenerative precum Alzheimer.

Trebuie doar să analizăm modul în care funcționează creierul pentru a înțelege cum este posibil un astfel de fenomen.

Potrivit unui alt psiholog intervievat de Good Housekeeping, creierul funcționează ca un computer: „informația este organizată într-o rețea semantică interconectată de date stocate” și aranjate în fișiere tematice, asemănătoare cu desktopul unui computer.

Prenumele membrilor familiei sunt stocate într-un fișier, cele ale prietenilor într-alt fișier, cele ale colegilor într-un alt fișier separat și așa mai departe.

Când vrei să numești unul dintre copiii tăi, accesezi un fișier în care toate prenumele lor sunt amestecate, ceea ce explică confuzia și erorile: „Am constatat că erorile de denumire apar în general în cadrul aceleiași categorii, astfel încât numele greșit folosit aparține aceluiași grup” (cel al membrilor familiei).

Când partenerul tău îți confundă prenumele cu cel al fostului, există o explicație și aici: sunteți amândoi în același „fișier” și creierul a făcut o mică eroare.

Dacă deseori încurci numele copiilor tăi, probabil că ești stresat

Pentru că a numi pe cineva pe prenumele său nu necesită o gândire prealabilă, „procesele automate ale creierului preiau adesea controlul”. Totuși, dacă ești în mijlocul unei activități intense, dacă nu ești atent sau îți lipsește concentrarea, aceste procese automate pot prelua și pot produce erori.

Pe scurt, „fie că ești grăbit, stresat sau faci multitasking, te bazezi complet pe aceste răspunsuri automate pentru a oferi informațiile de care ai nevoie – și anume, prenumele copilului tău”.

Și uneori, aceste răspunsuri automate sunt solicitate atât de repede încât pot da greș. A-ți numi copilul cu prenumele fratelui sau surorii sale poate însemna pur și simplu că ești stresat, copleșit sau obosit.

În acest sens, mai mult de jumătate dintre persoanele intervievate pentru studiu au spus că cei care au greșit prenumele păreau distrași, obosiți sau chiar frustrați.

De asemenea, se pare că mamele sunt mai preocupate de acest fenomen decât tații: o dovadă în plus că povara psihică este mai apăsătoare pentru mame decât pentru parteneri?

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său conform experților / FOTO: freepik.com @freepik

Fraze toxice pe care un părinte nu ar trebui să le spună copilului său, conform experților

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

pixel