Copii anxioși la începerea grădiniței? Educatoarea Sînziana Marin, cele mai bune sfaturi pentru părinți: "Trebuie să-și facă 'temele' din timp!"
Data publicării:
Prima zi de grădiniță marchează un moment important atât pentru copii, cât și pentru părinți. 

Este un pas semnificativ în dezvoltarea celor mici, care începe să-și construiască independența și să exploreze un mediu social mai larg. Totuși, această tranziție poate fi plină de emoții și provocări.

Acomodarea la grădiniță nu este un proces uniform, fiecare copil reacționând diferit în fața noilor experiențe. 

Sînziana Paula Marin este profesor învățământ preșcolar la Liceul Tehnologic „Doamna Chiajna”. Aceasta are 15 ani de experiență cu cei mici, iar astăzi ne spune, într-un interviu exclusiv pentru PărințișiPitici.ro, cum pot părinții să ajute copiii să depășească anxietatea de separare la începutul grădiniței.

PărințișiPitici.ro: Cum pot părinții să ajute copiii să depășească anxietatea de separare la începutul grădiniței?

Sînziana Marin: Pentru această perioadă  de adaptare, este bine ca  părinții să-și facă temele și să-și pregătească  copiii din  timp. 

Aș recomanda ca aceștia să poarte discuții pregătitoare, prin care să le explice ceea ce se va întâmpla, să-și planifice o vizită în grădiniță, unde să o cunoască pe doamna educatoare.

Să le citească cărticele care  au ca  subiect intrarea copiilor în grădiniță, să le vorbească frumos despre doamnele educatoare și colegi, dar și despre  importanța activităților ce  se vor desfășura și câte lucruri  minunate vor învăța.

PărințișiPitici.ro: Cât timp durează, în general, procesul de adaptare la grădiniță pentru majoritatea copiilor?

Sînziana Marin: În  general,  perioada de adaptare a unui copil durează  cam două săptămâni, dar aceasta se poate  prelungi ținând  cont  de vârsta acestuia, de  modul în care a fost pregătit pentru  intrarea  in gradi, dar și de părinții care reușesc să-și ducă „misiunea” la bun sfârșit.

Există și situații excepționale, când  copilul nu este pregătit, manifestând  emoții pe care nu le poate exprima, iar din cauza  acestei  anxietăți de separare, aceștia pot avea coșmaruri, divese  dereglări  gastrointestinale, crize de tantrum, pe  care părinții  trebuie să le gestioneze  cu mare atenție și dragoste, purtând un dialog permanent  cu  copilul, cadrul  didactic  și medicul pediatru, dacă este cazul.

Fiecare părinte  își cunoaște copilul, iar în aceasta perioadă trebuie  urmărit  îndeaproape.

Părinții nu trebuie să oprească  procesul de adaptare, renunțând să-și ducă puiul la grădiniță  sau  să-l întoarcă din drum. 

PărințișiPitici.ro: Există anumite ritualuri sau rutine de dimineață care pot ajuta copiii să se simtă mai în siguranță și pregătiți pentru ziua de grădiniță?

Sînziana Marin: Desigur! Sunt multe  familii care au implementat diverse modalități care ajută copilul  la o adaptare  mai rapidă  și care asigură confortul  emoțional al acestuia.

Chiar seara, înainte de culcare, copiii sunt foarte  receptivi, iar părinții pot profita de acest  moment, purtând discuții pozitive despre ziua de grădiniță. Apoi, aș recomanda hipnopedia, o tehnică modernă prin  care părinții  pot transmite  mesaje importante copilului intrat în somnul REM și care dă  rezultate  uimitoare.

Dimineața,  părinții  trebuie să le explice  pe degețele sau folosind  diverse momente din zi, câte ore vor sta la grădiniță și să-i asigure că  vor fi acolo atunci când  au stabilit. 

Dacă  preșcolarii au jucării sau obiecte  de atașament acestea sunt recomandate în  perioada  de adaptare.

La despărțire, să aibă un moment  al lor, dar care să nu  se prelungească, pentru a nu crea  emoții greu de gestionat.

PărințișiPitici: Care sunt semnele că un copil se adaptează bine la noul mediu de la grădiniță?

Sînziana Marin: Un cadru didactic  își va da seama  imediat dacă  preșcolarul se adaptează la mediul și programul grădiniței.

În primul rând, acesta descoperă cu interes fiecare colțișor din sala de  clasă, interacționează cu colegii  de grupă, dar și cu personalul  grădiniței, mănâncă sau doarme pentru cei de la programul  prelungit.

Doamna educatoare  este cea care comunică părinților aceste aspecte, iar dacă există  situații  unde  întâmpină dificultăți, trebuie  găsită o modalitate prin care sa schimbe  sau sa îndrepte anumite comportamente, făcând  asta în timp, fără  să forțeze  acest lucru în perioada  de adaptare.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Prescolari si Scolari

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

STUDIU Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun / FOTO: freepik.com@ gpointstudio

STUDIU: Aceasta este vârsta la care copiii încetează să mai creadă în Moș Crăciun

Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri / FOTO: freepik.com@ bearfotos

Când încep bebelușii să recunoască fețele și să-și amintească lucruri?

pixel