Copii născuți sub aripa Sfintei Parascheva: o viață sub semnul harului
Data actualizării:
Data publicării:
În fiecare an, pe data de 14 octombrie, în cinstea Sfintei Parascheva, românii sărbătoresc ziua numelui. 

Este sărbătoare în calendarul bisericesc cu cruce roșie. Conform datelor statistice disponibile, peste 40.000 de indivizi poartă numele Sfintei Cuvioase Parascheva.

Cu ocazia sărbătoririi Sfintei Parascheva în fiecare an, sute de mii de credincioși se îndreaptă către Catedrala Mitropolitană din Iași pentru a participa la Pelerinaj și a se ruga la moaștele Cuvioasei.

Citește și Iată numele feminine pentru părinții care doresc să „iasă din mulțime”

În rândul populației, Sfânta Parascheva mai este recunoscută sub numele de "Sfânta Vineri". Este o zi importantă pentru creștini, deoarece sunt organizate slujbe în bisericile din țară. De asemenea, este ziua în care mulți români își sărbătoresc ziua de nume.

Printre cele mai populare nume care își serbează onomastica pe 14 octombrie amintim:

Paraschiva/ Paraschivuța;

Chiva/Chivuța;

Chivu/Chivuță;

Pachița/Paraschița,

Vuța;

Paraschev/ Paraschiță;

Petcu.

Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași, cunoscută și sub numele de Ocrotitoarea Moldovei, este una dintre cele mai iubite și cinstite sfinte ale Bisericii Ortodoxe Române.

Prăznuită pe 14 octombrie, Sfânta Parascheva atrage anual la Iași mii de pelerini, care vin să se închine la moaștele sale, căutând ajutor, vindecare și întărire în credință.

Sfânta este venerată nu doar pentru minunile săvârșite, ci și pentru viața sa deosebită, dedicată postului, rugăciunii și slujirii lui Dumnezeu încă din tinerețe.

Moaștele sale au fost aduse la Iași în anul 1641, devenind un simbol al credinței și speranței pentru români.

Cum sunt copiii născuți de Sfânta Parascheva

Copiii născuți de sărbătoarea Sfintei Parascheva sunt adesea considerați binecuvântați, purtând cu ei o legătură spirituală specială cu această sfântă ocrotitoare.

Se crede că acești copii sunt înzestrați cu o protecție divină de-a lungul vieții și că vor beneficia de înțelepciune, curaj și bunătate, calități asociate cu viața sfântei.

De asemenea, există obiceiul ca mulți părinți să își boteze copiii cu numele Parascheva sau variante ale acestuia, în semn de respect și de speranță pentru o viață binecuvântată.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Întrebările pe care ar trebui să le adresezi copilului tău pentru a-l crește fericit, conform psihologilor / FOTO: freepik.com @prostooleh

Întrebările pe care ar trebui să le adresezi copilului tău pentru a-l crește fericit, conform psihologilor

Cum să îi învățăm pe copii recunoștința / FOTO: freepik.com@audit2006ek

Cum să îi învățăm pe copii recunoștința

Obiceiuri de zi cu zi care contribuie la fericirea copiilor. Părinții le trec cu vederea / FOTO: freepik.com @EyeEm

Obiceiuri de zi cu zi care contribuie la creșterea copiilor pozitivi. Părinții le trec cu vederea!

Generația Alpha, în pericol din cauza parentingului blând! Profesorii, semnal de alarmă: „Acest stil parental e greșit înțeles și aplicat într-un mod care scapă de sub control!” / FOTO: freepik.com @stardnet

Generația Alpha, în pericol din cauza parentingului blând! Profesorii, semnal de alarmă: „Acest stil parental e greșit înțeles și aplicat într-un mod care scapă de sub control!”

pixel