„Munca în primele trei luni de sarcină ar trebui să fie ilegală”: Izbucnirea unei mame
Într-un videoclip postat pe...
Ceea ce s-a întâmplat în Belgia timp de aproape 40 de ani, de la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial, este dovada secţiunilor întunecate ale Bisericii Catolice, hrănite de o interpretare bolnavă a religiei.
Dacă este adevărat că instituția nu este neapărat o oglindă a credinței, este de netăgăduit că în numele acesteia din urmă au fost comise atrocități de nespus de-a lungul istoriei.
Tindem să uităm, pentru că este convenabil, măturând sub covor praful înmuiat în sângele multor oameni nevinovați. Ce rost are să vorbim despre lucruri care s-au întâmplat cu sute de ani în urmă, dacă nu mii.
Ce va rămâne din povestea dezvăluită în Belgia, unde timp de aproape o jumătate de secol femeile însărcinate și necăsătorite au fost duse în unități administrate de Biserica Catolică. Un iad cufundat într-o interpretare bolnavă a religiei.
Sunt trei mii de nou-născuți dați spre adopție de aceste instituții, care au primit bani pentru a înființa un trafic de copii, maltratând și chinuind mamele, de la care au fost smulși proprii copii.
Cyrilla are acum 67 de ani și, intervievată de rețeaua de televiziune RTL, a împărtășit lumii povestea ei: „M-a durut stomacul și asistenta mi-a spus că tocmai am născut prin operație cezariană și am fost sterilizată”.
A întrebat-o pe o călugăriță unde este fiica ei, dar i s-a spus, pur și simplu, că nu este acolo. Avea doar 23 de ani, închisă într-un institut de călugărițe din Lommel, în nord-estul Belgiei.
Aceasta era pedeapsa pentru femeile vinovate de așteptarea unui copil în afara căsătoriei.
Foto: Pexels/ Vidal Balielo
„Toate a trebuit să curățăm bucătăriile și camerele”. Într-o zi, însă, o transferă la spital, supunând-o la anestezie totală.
Nu și-a văzut niciodată fiica și nu a mai putut să devină niciodată mamă. Fapte care nu sunt chiar așa îndepărtate în timp, dimpotrivă.
Dacă te gândești la cel de-al Doilea Război Mondial consideri un timp total îndepărtat de noi, dar nu este cazul.
Toate acestea au durat până la mijlocul anilor optzeci, pentru un total de cel puțin 30 de mii de copii vânduți.
Fiecare nou-născut avea o valoare între 10 mii și 30 de mii de franci, sau 250-750 de euro. Nimeni nu știa, evident, iar cei care știau erau complici sau complet implicați.
Despre această poveste atroce vorbim din nou din 2015, pentru că un podcast a făcut o muncă jurnalistică excelentă. Creat de ziarul Het Laatste Nieuws, a determinat unele mame închise și copii răpiți să spună povestea acelor zile.
Primele dezvăluiri au venit în 2015, cu scuze rapide din partea Conferinței Episcopale Flamande. Scuze care nu limpezesc conștiința și nu ajută la schimbarea lucrurilor.
Foto: Pexels/ Aleksandar Radovanovic
Cazul a ajuns în Parlament, unde parlamentarul Yngvild Ingels și-a dezvăluit originile: „Pentru părinții, al căror copil a fost adoptat, există întotdeauna o întrebare centrală: unde este copilul nostru? Mi -ar fi plăcut să le spun că sunt bine și că mi-am găsit un cămin cald.
A început o anchetă internă, care a dus la suspendarea a patru preoți iar ministrul Justiției a promis că va merge mai departe. O comisie parlamentară de anchetă asupra abuzurilor sexuale care au avut loc este, de asemenea, în lucru.
În 2024 Papa Francisc va ajunge în Belgia și cu siguranță vor fi noi scuze. Oricât de sinceri ar fi, ei nu vor ajuta la schimbarea cursului istoriei.
Foto: Pexels/ Pixabay
De aceeași părere este și Debby Mattys, 57 de ani, printre nou-născuții vânduți de călugărițe: „Am căutat-o pe mama timp de douăzeci de ani, dar a fost inutil. Biserica are o responsabilitate enormă. Pentru ceea ce s-a întâmplat în trecut și nu numai. Chiar și astăzi continuă să abuzeze de puterea sa, permițând documentelor și fișierelor să dispară Ea nu cooperează.”
Fotografie de la Rene Asmussen/ Pexels
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Într-un videoclip postat pe...
Cunoscuta artistă Theo Rose și...
Când regele Carol al III-lea...
Temele pentru acasă sunt o...