„Copiii nu mai știu să țină un creion sau să decupeze o hârtie!” Profesorii trag un semnal de alarmă: 77% dintre elevi au dificultăți serioase cu abilitățile motorii fine
Data publicării:
Ținerea corectă a unui creion, folosirea cuțitului, furculiței și a foarfecei, legarea șireturilor... Toate acestea sunt sarcini zilnice pe care copiii din ziua de azi le găsesc tot mai greu de realizat. Vă explicăm de ce!

Un studiu realizat de Săptămâna Educației, publicație dedicată învățământului primar și gimnazial, citată de parents.fr, arată că 77% dintre cadrele didactice observă dificultăți tot mai mari în rândul elevilor când vine vorba de ținerea corectă a creionului, utilizarea foarfecei sau legarea șireturilor.

CITEȘTE ȘI Greșeala pe care NU ar trebui să o faci niciodată dacă vrei să crești un copil rezilient, potrivit unui psiholog

Este Covid responsabil?

Un studiu din SUA, realizat pe 250 de bebeluși, arată că cei născuți în timpul pandemiei de Covid au obținut scoruri mai mici la testele privind abilitățile motorii fine comparativ cu cei născuți înainte de pandemie.

Acest fenomen ar putea fi cauzat atât de stresul prenatal, cât și de timpul petrecut în fața ecranelor, în timp ce părinții lor continuau să lucreze.

Totuși, potrivit lui W. Steven Barnett, co-director al Institutului Național de Cercetare în Educație Timpurie de la Universitatea Rutgers, intervievat de National Geographic, „acest lucru nu este ceva nou”.

Mai puțin timp pentru activități practice

Pandemia de Covid nu este singura cauză a regresului în dezvoltarea abilităților motorii fine. W. Steven Barnett identifică și alți factori care contribuie la această problemă:

Mai puțin timp pentru joacă. Copiii petrec tot mai puțin timp jucându-se afară, ceea ce înseamnă că nu mai culeg flori, nu mai adună bucăți de lemn, nu se cațără și nu mai sapă în pământ, activități esențiale pentru dezvoltarea motricității fine.

Evoluția jucăriilor. Puzzle-urile clasice și blocurile de lemn au fost înlocuite cu plăci magnetice, care sunt mult mai ușor de asamblat și necesită mai puțină precizie și atenție. Pe tablete și computere, jocurile fac și mai ușoară această experiență, rotind automat piesele pentru a fi plasate corect.

Scăderea interesului pentru citit. Copiii citesc mai puțin, ceea ce înseamnă că nu mai au ocazia să întoarcă paginile unei cărți, o activitate care contribuie și ea la dezvoltarea dexterității.

Haine mai simple, mai puțin exercițiu pentru mâini. Pantalonii cu talie elastică, încălțămintea cu Velcro și lipsa fermoarelor sau nasturilor de închis elimină oportunitățile de a exersa mișcările fine ale degetelor.

Dezvoltarea motricității fine necesită, de asemenea, concentrare. Atunci când copiii nu mai exersează astfel de activități, scade și capacitatea lor de concentrare.

În plus, atunci când întâmpină dificultăți, tind să renunțe mai ușor, ceea ce le afectează și perseverența.

Cum să reintroducem abilitățile motorii fine în viața de zi cu zi?

Pentru a sprijini dezvoltarea abilităților motorii fine, este esențial să limităm timpul petrecut de copii pe tablete și să le oferim activități practice care să le exerseze dexteritatea.

Părinții pot încuraja copiii să:

măsoare făina și zahărul pentru a pregăti un tort,

decupeze tichete de reducere înainte de a merge la supermarket,

participe la o plimbare tematică în care să adune mici deșeuri, precum hârtii sau bucăți de plastic.

Astfel de activități simple, dar eficiente, îi ajută pe copii să-și îmbunătățească coordonarea și precizia mișcărilor, contribuind la dezvoltarea motricității fine într-un mod natural și plăcut.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Semnele care arată că al tău copil are mai multe probleme decât credeai, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @EyeEm

Semnele care arată că al tău copil are mai multe probleme decât credeai, potrivit unui psiholog

Oana Moraru: „Aveți idee de ce copiii tot au nevoie să vă strige când construiesc ceva frumos sau fac ceva nemaipomenit? De ce tot zic «Mami, uite»?” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Oana Moraru: „Aveți idee de ce copiii tot au nevoie să vă strige când construiesc ceva frumos sau fac ceva nemaipomenit? De ce tot zic «Mami, uite»?”

7 lucruri pe care părinții copiilor rezilienți le fac întotdeauna, potrivit unui profesor de psihologie și expert în dezvoltarea copilului / FOTO: freepik.com @jul14ka

7 lucruri pe care părinții copiilor rezilienți le fac întotdeauna, potrivit unui profesor de psihologie și expert în dezvoltarea copilului

Teodora Mețiu, apel la trezire pentru părinți: „O să sune foarte dur! Am observat că prostituăm «te iubesc»-ul!” / SURSA FOTO: freepik.com @sweet-ice87

Teodora Mețiu, apel la trezire pentru părinți: „O să sune foarte dur! Am observat că prostituăm «te iubesc»-ul!” / VIDEO

pixel