De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!
Ce să faci când copiii aruncă mâncarea pe jos? Ceea ce pare o farsă este de fapt o modalitate de a învăța despre lume și de a comunica.
Copiii fac multe lucruri ciudate. Unele dintre ele ne fac să râdem, altele ne umplu inimile de dragoste și tandrețe, dar trebuie să știm că fiecare dintre acțiunile lor are motivații comportamentale care ne-ar putea surprinde și care ar putea indica o nevoie, un mesaj de la cei mici sau o simplă formă de divertisment pentru ei.
Un exemplu concret este un trend care se dezvoltă în jurul a 8 luni - 1 an și care ridică adesea semne de întrebare la mame. Copiii de această vârstă, de fapt, par să se distreze foarte mult aruncând mâncarea pe jos. După primele trei-patru ori în care toți cei care se uită râd împreună cu micuțul, mama începe să-și pună câteva întrebări și să se întrebe ce indică acest comportament: ascunde un mesaj sau este o simplă răzbunare? În realitate, niciunul dintre cele două lucruri, să vedem de ce.
Adevărul din spatele tendinței copiilor de a arunca mâncarea nu are nimic de-a face cu o nevoie care este comunicată în acest fel sau cu distracția de a-și tachina mama. Făcând acest lucru, copilul pur și simplu are un comportament foarte normal.
Poate că vrea să ne atragă atenția: Copiii au nevoie de toată atenția noastră. Atunci când nu au parte de ea, fac în așa fel încât să o dobândească. Mai mult, dacă mai au parte și de o reacție ieșită din comun, la ceea ce fac, satisfacția lor este cu atât mai mare.
Vrea să învețe despre cauză și efect: Bebelușii sunt într-un proces continuu de învățare despre lumea din jur. Îți dai seama cât de interesant și amuzant (pe alocuri) este să vadă cum se face țăndări farfuria și cum zboară toată mâncarea pe jos sau pe pereți? E ca o lecție primară de fizică, unde constată că există gravitație. Pentru ei totul este un prilej de învățare și poate deveni un adevărat spectacol.
Vrea să ne comunice ceva, cum ar fi faptul că nu-i este de fapt foame, nu-i place mâncarea, îi este somn, sete, este plictisit, îl deranjează ceva, etc
Ăn primul rând NU REACȚIONA: rămâi calmă și neutră. Ridică mâncarea de pe jos și spune simplu: “Mâncarea stă pe masă!”
În al doilea rând, conectează-te cu el, oferă-i toată atenția. Nu sta pe telefon sau să te apuci să faci orice altă treabă prin bucătărie atunci când îl așezi la masă. Stai lângă el și oferă-i compania ta.
Apoi, dacă nu îi este foame, nu îl obliga să mănânce. Lasă-l să decidă singur cât are nevoie să mănânce. Copiii știu instinctiv când sunt sătuli. Cu cât insistăm mai mult să termine tot din farfurie, cu atât le scade încrederea în ei înșiși și le crește aversiunea față de mâncare.
Dacă ai mai muți copii, explică-le și lor cât de important este să nu reacționeze atunci când cel mai mic risipește mâncarea și să nu transforme totul într-o joacă sau un spectacol.
Pune-l la masă cu tine sau cu întreaga familie si mâncați împreună. Copiii învață în primul rând prin imitație. Va observa gesturile tale și va încerca să facă aceleași mișcări. Așa va știi că mâncare trebuie să ajungă în gură, nu pe jos. În plus va descoperi că ora mesei nu e doar despre mâncare, ci și despre a fi împreuna ca familie și a ne bucura de moment.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...
Furia și izbucnirile...