„Copilul meu nu se poate concentra / e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori
Data publicării:
Cu siguranță, ți-ai spus uneori: „Copilul meu nu se poate concentra!” sau „Copilul meu e distras atât de ușor...” . Știai că durata concentrării este influențată de vârstă (alături de alți factori)?

Concentrarea se referă la capacitatea de a menține atenția asupra unui stimul din mediu sau asupra unei sarcini pentru o anumită perioadă de timp. Această abilitate se dezvoltă treptat pe măsură ce copiii cresc, iar durata atenției variază în funcție de vârstă.

În acest articol vom explora aceste aspecte: cât timp durează atenția la copii, cum evoluează odată cu vârsta și care sunt factorii ce contribuie la îmbunătățirea capacității lor de concentrare.

De asemenea, vom analiza mai în detaliu ce presupune această abilitate esențială.

Citește și Dificultăți de concentrare? Consultantul educațional propune ”exercițiul cu ochii închiși” pentru antrenarea atenției copiilor

Ce este concentrarea sau atenția?

SURSA FOTO: freepik.com @hillhoney525

Deși există mai multe tipuri de atenție, în acest articol vom explora definiția generală a conceptului de atenție și ne vom concentra asupra unui tip specific: concentrarea, cunoscută și sub numele de atenție susținută.

Atenția este un proces fundamental, esențial pentru dezvoltarea altor abilități cognitive precum memoria sau limbajul.

Potrivit psihologului și profesorului emerit de la Universitatea din Granada, Pío Tudela, citat de bebesymas.com, atenția poate fi definită ca „acea capacitate care ne permite să ne controlăm și să ne ghidăm activitatea conștientă, urmărind anumite obiective.”

Când vorbim despre abilitatea de a menține această focalizare atențională asupra unei sarcini, ne referim la concentrare.

Atenția: gene, mediu și evoluție

De la naștere și pe măsură ce creștem, capacitatea de concentrare se dezvoltă treptat. Astfel, copiii devin din ce în ce mai capabili să-și mențină atenția pentru perioade mai lungi de timp, până ating nivelul de maturitate necesar.

Este important de menționat că există diferențe individuale semnificative în această privință. Unii copii au o capacitate naturală mai mare de atenție decât alții, acest lucru fiind influențat atât de genetică, cât și de factori de mediu și dezvoltare.

Totuși, atenția poate fi îmbunătățită și antrenată prin exerciții adecvate.

ADHD: dificultăți de atenție

Există însă și excepții, cum ar fi copiii și adolescenții diagnosticați cu ADHD (Tulburare cu Deficit de Atenție și Hiperactivitate). Aceștia întâmpină dificultăți semnificative în menținerea atenției (atenție susținută) sau în focalizarea acesteia asupra unui anumit stimul (atenție selectivă).

Chiar și în aceste cazuri, cu un tratament psihopedagogic adecvat, atenția și concentrarea pot fi îmbunătățite, ajutând copiii să depășească aceste provocări.

Vezi și Cercetare Stanford: „Așa împiedică generația părinților de astăzi dezvoltarea copiilor. Mama și tata trebuie să învețe să facă un pas înapoi!”

Cum funcționează atenția în copilărie?

În primii ani de viață, atenția predominantă este cea involuntară. Aceasta înseamnă că cei mici se concentrează mai bine și pentru mai mult timp asupra activităților pe care le consideră distractive, cum ar fi jocurile.

Practic, atenția lor se activează aproape automat, fără un efort conștient, în timp ce se bucură de aceste activități (de aici și denumirea de „atenție involuntară”).

În schimb, atenția voluntară, adică cea dirijată și conștientă, este încă în dezvoltare și, prin urmare, mai greu de activat. Le este dificil să-și mențină concentrarea asupra activităților pe care le percep ca fiind plictisitoare, deoarece acest tip de atenție necesită mai mult efort și control.

SURSA FOTO: freepik.com @androsov858

Cât durează concentrarea la copii în funcție de vârsta lor?

Acum că am înțeles ce este atenția și am făcut distincția între subtipurile sale (atenția susținută – adică concentrarea – și atenția selectivă), putem explora cât durează atenția, mai mult sau mai puțin, la fiecare grupă de vârstă.

Datele prezentate provin de la experți din domeniu și sunt extrase din Manualul de psihopatologie de Santos, JL (2012).

În acest context, vorbim despre concentrarea copiilor, adică despre timpul în care aceștia sunt capabili să își mențină atenția asupra unui stimul sau să îndeplinească o anumită sarcină (de exemplu, citirea, ascultarea în clasă, desenul, scrisul, jocul etc.).

Vârsta și timpul de concentrare la copii

1 an - 3 până la 5 minute
2 ani - 4 până la 10 minute
3 ani - 6 până la 15 minute
4 ani - 8 până la 20 de minute
5 ani - 10 până la 25 de minute
6 ani - 12 până la 30 de minute
7 ani - 14 până la 35 de minute
8 ani - 16 până la 40 de minute
9 ani - 18 până la 45 de minute
10 ani sau mai mult - 20 până la 50 de minute

Evoluția atenției în funcție de vârstă

Cum se dezvoltă atenția în primii ani de viață?

De la 0 la 3 ani

Deși s-ar putea crede că bebelușii nu au încă capacitatea de a se concentra, aceștia dispun deja de o formă de atenție, chiar dacă este limitată.

La această vârstă, ei sunt capabili să își concentreze atenția asupra lucrurilor care le atrag interesul și le par distractive.

Desigur, dacă o activitate mai atractivă le captează atenția într-un anumit moment, aceștia își pierd rapid interesul pentru ce făceau anterior, ceea ce face ca atenția lor să fie instabilă.

Durata maximă a atenției în primul an de viață este de aproximativ 3-5 minute.

De la 2 la 4 ani

În această perioadă apare atenția voluntară, adică capacitatea de a direcționa atenția asupra unui stimul dorit.

Astfel, copiii încep să controleze mai bine atenția și sunt capabili să se concentreze asupra lucrurilor pe care trebuie sau doresc să le facă.

La această vârstă, timpul de concentrare poate varia între 4 și 20 de minute.

De la 5 ani

La vârsta de 5 ani, capacitatea de concentrare susținută crește treptat. Copiii pot acorda atenție unui stimul, unei activități sau unui subiect pentru perioade mai lungi de timp, mai ales dacă este ceva care le interesează.

Deși pot fi distrași, sunt tot mai capabili să își mențină concentrarea. Astfel, la 5 ani, pot rămâne concentrați între 10 și 25 de minute.

SURSA FOTO: freepik.com @standret

Factorii care afectează atenția

Ce determină dacă atenția unui copil este mai bună sau mai puțin eficientă și cât de mult durează aceasta?

Există două mari categorii de factori care influențează concentrarea:

Factori externi: Aceștia sunt legați de activitățile sau stimulii la care copilul trebuie să răspundă.

Factori interni: Aceștia țin de starea fiziologică a organismului.

Iată câțiva dintre factorii care pot influența mai mult sau mai puțin concentrarea copiilor:

Nivelul de activare fiziologică: Acesta se referă la gradul în care copilul este activ și treaz. Dacă nivelul este adecvat (fără a ajunge la supraexcitare), atenția copilului va fi mai bună.

Interesele și așteptările: Cu cât copilul este mai interesat de activitatea în desfășurare și are așteptări mai mari, cu atât atenția sa va fi mai concentrată.

Stările de oboseală sau stres: Lipsa somnului, oboseala extremă, stresul sau efectele anumitor medicamente pot reduce semnificativ durata și calitatea atenției unui copil.

La ce stimuli răspund copiii cel mai ușor?

Conform studiilor, stimulii sau obiectele care captează cel mai mult atenția copiilor (dar și a adulților) sunt cele care:

Sunt mai mari.
Se află în partea din stânga sus a câmpului vizual al copilului.
Sunt colorate.
Sunt mai intense.
Se mișcă.
Sunt complexe (de exemplu, un tablou cu multe culori și forme).
Sunt mai relevante sau mai proeminente.
Sunt noi sau ieșite din comun.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»” / FOTO: freepik.com @keleny

„De ce copilul nu mă ascultă, dacă eu i-am spus care sunt regulile?” Oana Moraru: „Renunțați la ideea că emoțiile umane se maturizează doar «pentru că trebuie»”

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa! / FOTO: Freepik.com@ v.ivash

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa!

Schimbarea nr. 1 pe care ar trebui să o facem ca părinți, conform unui expert în parenting / FOTO: freepik.com @gpointstudio

Schimbarea nr. 1 pe care ar trebui să o facem ca părinți, conform unui expert în parenting

Lecțiile pe care le învață un copil atunci când greșește. Expert parenting: „Lasă-i să facă pași greșiți și învață-l cum să devină mai puternic în fața provocărilor” / FOTO: freepik.com @travnikovstudio

Lecțiile pe care le învață un copil atunci când greșește. Expert parenting: „Lasă-i să facă pași greșiți și învață-l cum să devină mai puternic în fața provocărilor”

pixel