Meditațiile | Cât costă succesul școlar și la ce preț emoțional? Ana-Maria Zamfir, la Părinți Prezenți / VIDEO
Dacă răspunsul este da, este posibil ca acest comportament să fie rezultatul unei toleranțe scăzute la frustrare. Nu te îngrijora, mulți copii trec prin asta. E important să ții cont că ei sunt încă în plin proces de dezvoltare și încă nu au învățat toate strategiile psihologice necesare pentru a-și gestiona emoțiile. Vestea bună este că există mai multe activități care îi pot ajuta să lucreze la gestionarea frustrării.
Confruntarea cu frustrarea în copilărie poate testa chiar și cel mai calm părinte. Când îți vezi copilul dând din picioare și strigând pe podeaua supermarketului nu este tocmai reconfortant. Totuși, în acele momente este important să rămâi calm, deoarece doar astfel vei putea găsi o soluție potrivită în această „trusă de prim ajutor psihologic”.
Dacă aveți câteva baloane la îndemână, vă poate ajuta să gestionați mai bine situațiile cu copilul dumneavoastră. Copiilor le place să le arunce în aer și este o activitate rapidă și simplă care îi poate ajuta să se calmeze atunci când sunt frustrați sau agitați. Tot ce trebuie să faci este să le oferi și să îi încurajezi să le folosească. Simplu, nu?
De asemenea, puteți să-i puneți să sufle în baloane de săpun. Respirația lor se va regla, iar asta va ajuta și la reducerea nivelului de furie sau anxietate. Dacă după câteva încercări cu baloanele mai simt încă frustrare, îi poți îndruma să se joace cu ele afară pentru a-și descărca tensiunea prin mișcare fizică. În plus, conform unui studiu de la Good Play Guide, jocul cu baloane este o modalitate excelentă de a rămâne activ.
Cercetătorii de la Universitatea Bisericii Baptiste din Hong Kong au descoperit că cei mici care se bucură de dans sunt nu doar mai fericiți, ci și mai puțin stresați, anxioși și frustrați. Care e secretul? Dansul declanșează eliberarea de endorfine, acele substanțe chimice care ne fac să ne simțim bine și relaxați. În plus, mișcările de dans sunt o modalitate minunată de a elibera energia și tensiunea acumulată într-un mod distractiv.
Deci, data viitoare când micuțul tău se simte supărat sau frustrat, găsiți o melodie preferată și îndeamnă-l să danseze alături de tine. Dacă nu ai muzică la îndemână, fredonează o melodie și invită-l să își miște corpul în ritmul ei, ca și cum nimeni nu ar fi atent. Vei vedea cum frustrarea va dispărea ca prin magie.
Știați că peștii puffer au abilitatea de a se umfla singuri atunci când se simt în pericol și pot să-și mărească dimensiunea de câteva ori? Acești pești pot să înghită rapid cantități mari de apă și uneori chiar aer, transformându-se într-o minge de țepi. Și copiilor le pare foarte captivant acest lucru. Așadar, poți să folosești această curiozitate pentru a propune un joc distractiv care îi va ajuta să își elibereze frustrarea.
Data viitoare când copilul tău este furios, îi poți spune să își imagineze că devine un pește puffer. Îl poți încuraja să respire adânc prin gură și, când plămânii sunt plini, să țină aerul și să își umfle obrajii cât de tare poate. Apoi, îi poți cere să elibereze încet aerul până când obrajii sunt goi complet. Puteți repeta aceste mișcări de câte ori este nevoie până când se simte mai calm. Și dacă vrei să adăugați și o notă de amuzament, poți face jocul împreună cu el. Este posibil să vă prindeți amândoi râzând cu poftă, iar asta este una dintre cele mai bune modalități de a alunga disconfortul.
Dacă micuțul tău este pasionat de fotbal sau de orice alt sport care implică o minge, poți folosi această pasiune ca o resursă valoroasă în momentele de criză. Dacă aveți posibilitatea, duceți-l într-un spațiu deschis unde să poată juca liber și în siguranță cu mingea. Poți folosi și un spațiu acasă unde nu există riscul de accidente, cum ar fi un hol sau o terasă.
Odată ajunși acolo, lasă-l să se joace cum vrea el. Lovirea mingii, aruncarea sau alergarea după ea au un efect eliberator: îi ajută pe copii să-și descarce tensiunea și să își elibereze fizic frustrarea. Vrei să faci jocul și mai distractiv? Alătură-te și tu și bucurați-vă împreună de timpul petrecut.
Copiii adoră să creeze, așa că implicarea în activități creative poate fi o modalitate ideală de a gestiona frustrarea. Oferă-i niște hârtie și creioane colorate și lasă-l să își exprime emoțiile prin desen. Cu siguranță, micuțul tău va fi încântat să facă acest lucru!
De fapt, cercetările de la Universitatea din Salamanca au arătat că desenul este o modalitate excelentă de a învăța copiii să-și gestioneze emoțiile. Prin desen, ei pot exprima ceea ce nu pot spune în cuvinte, oferindu-le un mijloc eficient de a canaliza frustrarea și, în același timp, încurajându-i să își schimbe atenția. Atunci când sunt concentrați pe o activitate plăcută, mintea lor este eliberată de griji și își găsește liniștea într-o stare de calm.
În concluzie, este important să rețineți că aceste activități pentru gestionarea frustrării la copii ar trebui utilizate ca o resursă în momentele de criză. Ele nu ar trebui să devină singura strategie pentru a-i ajuta pe copii să-și regleze emoțiile. Este esențial să stabiliți limite clare și să îi învățați strategii care să le permită să facă față eșecurilor într-un mod mai adaptativ.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...
Bunele maniere la masă sunt...
Dezvoltarea unui copil trece...