Copilului îi este frică de pătuț? Iată ce ar trebui să faci
Data publicării:
E timpul să mergi la culcare și în casă izbucnește o adevărată luptă să-ți faci copilul să doarmă în pătuț. Dacă ai deschis acest articol, cu siguranță te identifici cu scenariul tocmai descris.  Dacă copilul dumneavoastră manifestă frică de pătuț, citiți mai departe și aflați de ce se întâmplă acest lucru și ce puteți face pentru a preveni să se repete.

Trebuie să înțelegem frica este o emoție primară, care ne avertizează asupra unui pericol (real sau imaginar) și ne permite să luăm măsuri pentru a ne salva.

Acum, dacă transferăm acest lucru în viața unui copil, trebuie să luăm în considerare și existența fricilor evolutive. Adică cele care apar la vârste diferite și sunt înlocuite progresiv de altele. În conformitate cu aceasta, este de așteptat ca un copil de 12 luni să nu aibă aceleași temeri ca un copil de 3 ani.

În primii ani de viață, leagănul reprezintă un eveniment care provoacă multă frică și angoasă copiilor: timpul de a merge la culcare. Pentru adulți poate fi ceva de puțină semnificație, dar pentru cei mici simbolizează dispariția părinților și deci singurătatea.

Din acest motiv, in loc sa ignori aceasta emoție, este esențial să însoțești copilul și să-l ajuți să capete încredere puțin câte puțin. În acest fel este posibil să readuceți calmul și armonia înapoi, în casă.

Ce să faci când copilului tău îi este frică de pătuț?

Există câteva recomandări pentru a ajuta copiii să-și piardă frica de pătuț. Cu toate acestea, este întotdeauna convenabil să aplicăm măsurile adecvate copilului pe care îl avem acasă. Adică trebuie să fim respectuoși cu copilul nostru și să nu încercăm să ne adaptăm modelului pe care îl idealizăm, cu orice preț. Iată câteva sfaturi care te vor ajuta să alungi frica copilului tău.

Nu-l lăsa să plângă! 

Mulți oameni repetă această frază ca pe o mantră: „lasă-l să plângă, ca să se obișnuiască cu asta” . Cu toate acestea, există lucruri pe care ar trebui să le știți înainte de a face acest lucru.

Deși este adevărat că după un timp bebelușul se obișnuiește, mesajul pe care îl primește creierul său este că nu există nimeni care să aibă grijă de el și, prin urmare, plânsul își pierde sensul. În plus, această învățare nu are loc într-un mod sănătos, ci este plină de angoasă și disconfort.

Prin urmare, nu numai că relația cu părinții se deteriorează, dar și sentimentul de abandon și probabil frica de leagăn crește.

Ai răbdare și însoțește-l în proces

În cazul în care te hotărăști să iei niște recomandări care să-l ajute să doarmă, nu uita să iei măsuri treptat și să-ți însoțești bebelușul în orice moment. Nu te grăbi, pentru că forțarea timpilor aproape niciodată nu duce la rezultate mai bune.

De exemplu, poți încerca să-l lași în pătuț câteva minute în timpul zilei, pentru ca el să știe și să se familiarizeze cu el. Între timp, stați alături de ei, astfel încât să se simtă în siguranță și să câștige încredere. Încetul cu încetul, încercați să o lăsați mai mult timp și încercați să o faceți și noaptea.

Încearcă să-l faci pe copilul tău să asocieze pătuțul cu ceva pozitiv, cum ar fi păpușa lui preferată, o pătură sau un alt obiect de atașament.

Verificați obiceiurile de somn ale bebelușului dvs

Există unele practici care promovează un somn bun și sunt cunoscute ca reguli de igienă a somnului . Printre aceste linii directoare, găsiți adaptarea mediului fizic în care se află pătuțul (iluminarea, temperatura și culorile camerei) sau stabilirea de rutine și programe.

2. Fotografie... (pexels-pavel-danilyuk-7938250_73889300.jpg)

Fotografie de la Pavel Danilyuk/ Pexels

Răspunde-i la apel când se trezește

Te-ai trezit vreodată dezorientat și simțit-o angoasă pentru că nu știi cum ai ajuns acolo? Ei bine, același lucru se întâmplă și cu copilul tău când adoarme în brațele tale și se trezește în pătuțul lui. Prin urmare, odată ce ai reușit să-l lași acolo, revino de fiecare dată când sună pentru a întări ideea că nu l-ai abandonat.

Învață-l să adoarmă pentru a elimina teama de pătuț

Pentru a adormi un bebeluș este, de asemenea, convenabil să folosiți câteva strategii, cum ar fi să cântați încet, să-l mângâiați sau să-l legănați.

Deși mulți oameni cred că acest lucru este contraproductiv, adevărul este că prin aceste gesturi îi înveți alternative de relaxare, pe care apoi să le repete singuri.

Nu fi surprins dacă îl auzi cântând încet sau șoptind pentru el însuși pentru a se calma.

Nu există o singură rețetă, cu atât mai puțin o baghetă magică

În lumea părinților, există întotdeauna sfaturi bune și intenții bune. Toți oamenii din mediu care au avut deja experiența încearcă să împărtășească cu alții ceea ce a funcționat pentru ei. Aceasta poate fi uneori o sursă de ușurare, dar poate crea și vinovăție.

În plus, există unele practici pe care nu le putem efectua din diverse motive personale. Prin urmare, atunci când creșteți copiii este important să vă construiți propriile stiluri parentale, fără să vă gândiți că există rețete universale și infailibile.

Cel mai important lucru atunci când creșteți un copil este să vă ghidați de empatie, respect și înțelegere. Pentru a ști ce cale este cea mai bună pentru fiecare copil, trebuie să-l cunoști bine și asta necesită timp și o mare sensibilitate din partea părinților.

În cele din urmă, căutați informații de calitate despre dezvoltarea somnului copiilor pentru a lua decizii informate pe această temă.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi

Articole similare


Cele mai noi articole

Bacalaureat 2025! Încep probele de competențe

Emoții pentru elevi! Începe Bacalaureatul!


Top citite
Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor / FOTO: freepik.com @EyeEm

Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent / FOTO: FReepik.com@freepik

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@freepic.diller

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT

„Copilul meu nu se poate concentra e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori / FOTO: freepik.com @
alrasyiqin

„Copilul meu nu se poate concentra / e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori

pixel