Cu ce greșesc experții în parenting în privința „timpului de calitate” cu copiii: Luați în considerare aceste trei analogii!
Data publicării:
Experții în parenting recomandă mai mereu „timp de calitate cu copiii, cantitatea nu este atât de importantă” .

Recent, o prezentatoare de talk-show a adresat o întrebare îndrăzneață unei mega celebrități: „Cum reușiți să echilibrați un program încărcat cu doi copii și un soț?” Răspunsul său a fost intrigant: „Totul se reduce la calitate – ori de câte ori petreci timp cu familia, asigură-te că este de cea mai bună calitate – cantitatea nu este atât de importantă”.

Așteaptă puțin! Cantitatea nu contează? Serios? Se pare că există cercetări respectate care susțin această idee, sugerând că timpul pe care părinții îl petrec cu copiii lor nu este atât de important, atâta timp cât este dedicat în mod concentrat și prezent.

În ceea ce privește creșterea copiilor, cantitatea are aceeași importanță precum și calitatea. Această filozofie poate părea adevărată în teorie, cu accent pe calitate. Dar, la urma urmei, nu e atât de adevărat. 

Dacă nu sunteți sigur în ce tabără vă aflați cu privire la această temă, yourtango.com vă invită să luați în considerare aceste trei analogii. Ar putea părea superficiale la prima vedere, dar au un impact mai profund.

#1 Comanzi cafeaua

Comanzi cu nerăbdare cafeaua ta preferată, Mocha de ciocolată albă Extra-Large, de la cafeneaua ta obișnuită, cu aromele sale bogate și cremoase. Dar când primești băutura, ești surprins să vezi o ceașcă minusculă, de dimensiunea celei pe care o primești la dentist pentru a clăti gura. Barista îți explică: „Aceasta este Mocha de ciocolată albă de cea mai bună calitate!”

Este, cu adevărat! Dar tu totuși îți dorești acea băutură mare și delicioasă!

#2 Cină în cuplu

Ieși cu soțul tău la o cină - un eveniment la fel de rar, și este o oportunitate minunată de a vă reconecta, acum că puteți termina o propoziție fără a fi întreruptă de un copil și să vă bucurați de o masă fără a împărți bucăți de carne. Deci, atunci când în sfârșit găsiți o noapte în care să ieșiți, nu v-ar dezamăgi să măsurați timpul petrecut împreună în calitate - nu în cantitate?

La zece minute după ce începeți cina, ținându-vă mâna și privindu-vă în ochi în timpul unei conversații profunde și pline de dragoste, el spune: „A fost minunat. Mulțumesc. Trebuie să plec să fac câteva lucruri”.

„Scuze, ce?!” Credeai că veți petrece întreaga seară împreună și el o încheie brusc? Îți dă o sărutare și spune: „Iubito, am avut timp de calitate împreună, acum am nevoie doar de puțin timp pentru mine”.

#3 Timp cu copilul tău

Petreci timp cu copilul tău după luni întregi de comunicare doar prin mesaje text ici și colo, iar acum este acasă în vacanța de vară. Aștepți cu nerăbdare una dintre activitățile lui preferate... o seară de jocuri în familie. Ești încântat să vezi că își amintește și începe să amestece cărțile când se așază la masă. Începeți discuții jucăușe și el câștigă prima mână.

În acel moment, sună telefonul. Se ridică să-și întâmpine prietenul de la liceu, ia cheile și spune: „Hei, a fost minunat să petrecem niște timp de calitate împreună. Voi fi acasă în jurul miezului nopții”.

Acesta este un comportament obișnuit pentru adolescenți - dar tu nu ești copilul, ești părintele. Vizualizează cum te simți în această situație și încearcă să nu repeți aceeași atitudine cu propriii tăi copii!

Secretul este găsirea echilibrului

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Cheia este să găsești echilibrul potrivit. Desigur, exemplele date sunt extreme, iar timpul de calitate este, fără îndoială, important. Dar, să fim sinceri, majoritatea dintre noi preferă să petrecem cea mai mare parte (sau o cantitate semnificativă) din timpul nostru cu cei care ne sunt cei mai dragi. Și la fel cum noi dorim să petrecem mult timp cu ei, ei (și noi) au nevoie și de o cantitate semnificativă de timp împreună. Nimeni și nimic nu poate înlocui acel timp.

Așadar, descoperă cum poți face timp pentru familia ta de acum încolo.

Și în legătură cu acel studiu de cercetare, s-a constatat că timpul petrecut în cantitate are un efect pozitiv asupra creșterii copiilor tăi, mai ales când aceștia sunt adolescenți, cu rezultate care arată că „cu cât un adolescent petrece mai mult timp comunicând cu mama sa, cu atât mai puține sunt cazurile de comportament delincvent”.

Înțelegem cu toții profund importanța rolului nostru de soț/soție și părinte. Ne străduim din greu, cu anumite perioade ale vieții noastre decurgând mai bine decât altele. Nimeni nu dorește să fie confruntat cu sentimente de vinovăție privind dezamăgirea celor dragi. Dar, adevărul este că timpul trece repede și copiii cresc și pleacă. Va veni momentul când vei dori ca ei să fi petrecut mai mult timp cu tine în anii lor de creștere. Așadar, fă același lucru pentru ei acum!

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Cum să reacționezi când copilul tău este nepoliticos? Psiholog: „Jucăm «tenisul nepoliticosului» și nimeni nu câștigă!”

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Stilurile parentale care îi fac pe copii perfecționiști. Psihoterapeut: „Mulți oameni îl confundă cu dorința de a excela. În realitate, e exact opusul!”

pixel