Cum îi putem învăța pe copii să stabilească limite sănătoase: Puterea cuvintelor cod în jocuri și interacțiuni. Sfaturi de la expert
Data publicării:
În viața de zi cu zi, copiii, mai ales cei mici, tind să se angajeze frecvent în hârjoană sau tachinări, fie că este vorba de frați, colegi sau prieteni. Aceste jocuri pot fi distractive și inofensive, dar uneori pot scăpa de sub control. În aceste momente, este esențial ca cei mici să aibă capacitatea de a comunica eficient când „prea mult” chiar este prea mult. 

Expertul în parenting Urania Cremene subliniază importanța de a-i învăța pe copii să stabilească limite sănătoase, iar una dintre cele mai eficiente metode este utilizarea unui cuvânt cod.

Ce este un cuvânt cod și de ce este important?

Un cuvânt cod este un termen pe care copiii îl aleg în comun pentru a semnala că o activitate sau un comportament a depășit o limită acceptabilă. Fie că este vorba de o hârjoană care devine prea intensă sau o glumă care trece dincolo de limitele umorului acceptabil, acest cuvânt oferă un mod clar și simplu prin care un copil poate comunica faptul că situația nu mai este plăcută pentru el.

De exemplu, într-un joc între frați sau colegi, un copil poate spune „banană” sau alt cuvânt ales de comun acord pentru a semnala că dorește ca celălalt să se oprească. Acest cuvânt are o putere specială, deoarece este clar convenit între copii și nu poate fi interpretat greșit.

2. Fotografie... (fotografie-de-la-cottonbro-studio_81315400.jpg)

Fotografie de la Cottombro Studio/ Pexels

”Să-i învățăm pe copiii noștri cuvinte cod pe care să le agreeze între ei în așa fel încât să-i spună ceiluilant când e ”prea” destul, e prea destul. De exemplu: ”Hei, văd că vă hârjoniți în acest moment sau începeți să vă tachinați, vreau doar să mă asigur că jocul ăsta este plăcut pentru amândoi. Vă propun să vă stabiliți un cuvând cod care să-l ajure pe celălalt să știe când să se oprească, când e prea mult. Care să fie cuvântul ăsta cod? Poate să fie pur și simplu îndemnul Oprește-te, te rog sau poate să fie cuvântul banană. Nu contează, e amuzant. Și când un copil rostește cuvântul banană celălalt știe că trebuie să se oprească. Dacă-i învățăm reguli de joc vor ști să le ducă mai departe și cu ceilalți, să pună limite sănătoase: Hei, e suficient. Cred că depășești o zănă de umor. Deja devii ironic sau sarcastic și nu-mi mai place. Oprește-te!, a sfătuit expertul în parenting Urania Cremene.

Un pas către relații mai sănătoase

Învățarea copiilor să-și stabilească limite și să respecte limitele altora este o lecție valoroasă pentru viață. Este un mod de a le oferi putere asupra propriei lor siguranțe și de a-i ajuta să navigheze în relațiile sociale într-un mod empatic și respectuos.

Prin alegerea și folosirea unui cuvânt cod, copiii sunt învățați să respecte limitele celuilalt. Este un exercițiu important în a înțelege că fiecare are propriul său confort și că acesta trebuie respectat.

Urania Cremene subliniază că această metodă nu doar că previne conflictele și tensiunile, dar contribuie și la dezvoltarea unei comunicări sănătoase, oferindu-le copiilor încrederea de a exprima clar ce simt și ce își doresc: „Când un copil spune cuvântul cod, celălalt știe că trebuie să se oprească. Dacă îi învățăm reguli de joc, vor ști să le ducă mai departe și cu ceilalți.”

În esență, folosirea unui cuvânt cod nu este doar o soluție practică pentru hârjoană sau tachinări, ci și o modalitate prin care copiii pot învăța să stabilească și să respecte limitele într-un mod plin de respect și responsabilitate.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare

Reguli de aur pentru a cultiva o relație bună între frați

Relația dintre frați este una dintre cele mai de preț...



Cele mai noi articole

Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel