Cum îl putem face pe copil să îndrăgească școala, să meargă cu drag la ore? Petruț Rizea: „Nu există o «rețetă», dar știu ce pot face profesorii în acest caz” / VIDEO
Data actualizării:
Data publicării:
În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, moderată de Loredana Iriciuc, redactor-șef ParintisiPitici.ro, invitatul Petruț Rizea, învățător și psiholog, a răspuns la întrebarea: cum îi putem face pe copii să îndrăgească școala și să meargă cu plăcere la ore?

Întrebarea adresată de Loredana Iriciuc, „cum îi putem face pe copii să îndrăgească școala, să meargă cu drag?”, a deschis o discuție despre provocările pe care le întâmpină atât părinții, cât și cadrele didactice în acest proces. Petruț Rizea a fost direct în răspunsul său, subliniind că nu există o „rețetă” universală: 

„Aici e greu! Nu știu dacă există o rețetă! Suntem foarte diferiți și aici ține foarte mult de personalitatea copilului. Eu am avut colegi care pur și simplu nu rezonau cu ideea de școală. Erau mai introvertiți, erau mai retrași, erau mai comozi, nu-și doreau atât de mult să facă efort, erau cocoloșiți pe undeva, așa era personalitatea lor! Nu le plăcea să vină la școală și nu era neapărat o traumă sau ceva, nu se întâmpla altceva. Pur și simplu era lipsa plăcerii de a veni la școală. La mine a fost invers!”, a spus Petruț Rizea la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.

Citește și De ce refuză copilul să meargă la școală? Petruț Rizea: „Este un subiect sensibil. Sunt câteva lucruri pe care eu le-am remarcat aici!” / VIDEO

SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm

Petruț Rizea: „Orice presupune o obligație, eu îl consider abuz”

Învățătorul a explicat că fiecare copil are propriile sale trăsături și preferințe, iar încercarea de a forța un copil să iubească școala sau o anumită materie poate avea efecte nedorite. 

„Acum, fiind într-un secol în care noi, cadrele dactice, avem acces la tehnologie, avem acces la tot felul de materiale... nu zic că suntem responsabili să-i facem pe copii sau să-i obligăm pe copii să iubească școala.

Nu poți!

Orice presupune o obligație, eu îl consider abuz. Nu pot să forțez copilul să îndrăgească matematica. Nu pot să forțez copilul să îndrăgească profesorul. Pot să-l învăț să-l respecte, nu să îl îndrăgească, ceea ce e perfect normal și sănătos”, a mai adăugat Petruț Rizea.

Vezi și Regresia adaptării. Petruț Rizea: „E des întâlnită, mai ales la elevii de clasă pregătitoare. E ceva normal, însă devine anormal din ACEST punct” / VIDEO

SURSA FOTO: freepik.com @seventyfour

Petruț Rizea: „Chiar nu există o rețetă, dar știu ce pot face profesorii în acest caz”

Petruț Rizea a mai subliniat importanța creativității în educație, menționând că nu există o „rețetă” pentru a-i face pe copii să îndrăgească școala, dar există soluții pe care profesorii le pot adopta.

„Chiar nu există o rețetă, dar știu ce pot face profesorii în acest caz. Pot să găsească tot felul de alternative pedagogice, tot felul de metode și mijloace pe care să le folosească astfel încât să le stârnească interesul copiilor, a explicat învățătorul.

El a oferit un exemplu din experiența sa de la clasă, unde, folosind aplicații interactive precum Kahoot, a reușit să-i ajute pe copii să învețe tabla înmulțirii. 

„Deci, dacă-ți spun că au învățat tabla înmulțirii cu 5 doar după o singură oră, punând toată tabla înmulțirii în kahoot. E un joc cu întrebări în care eu proiectez întrebările pe tablă și trebuie să aleagă 5x3. De multe ori i-am pus să scrie pe bilețel și să le pună într-un coșuleț, dar ia foarte mult timp. În momentul acela îi antrenez pe toți, fiecare își dorește să vrea, că oamenii vor să fie băgați în seamă, fiecare își dorește să pună bilețel în coș”, a povestit Petruț Rizea.

Învățătorul a subliniat că responsabilitatea profesorului nu se limitează doar la predarea materiei, ci și la găsirea de soluții care să facă învățarea atractivă. 

„Trebuie să găsești alternative prin care să-i stimulezi, ca profesori, cred că e o responsabilitate morală și, zic eu, etică a profesiei tale să încerci să faci procesul de învățare cât mai atractiv și mai plăcut pentru copil, a concluzionat Petruț Rizea.

Citește și Cât îl încărcăm pe copil cu activități, cu teme și cât îl lăsăm liber, să se joace? Avertismentul lui Petruț Rizea: „ASTA doar amână un dezastru inevitabil!” / VIDEO

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

Greșelile părinților care distrug autonomia copiilor: Cum să evităm capcanele care le frânează progresul în creștere / FOTO: freepik.com @v.ivash

Greșelile părinților care distrug autonomia copiilor: Cum să evităm capcanele care le frânează progresul în creștere

pixel