Cum să crești copii puternici, care nu vor avea nevoie de „reparații” ca adulți: Sfaturi pentru părinți care își doresc o educație cu impact
Deci, ce faci când copilul tău ajunge într-un punct în care este atât de obosit încât abia poate dormi? În mod logic, poate părea că, cu cât copilul tău este mai obosit, cu atât va dormi mai ușor și mai bine, dar de obicei nu este cazul. De fapt, atunci când copilul tău este lipsit de somn, orice lipsă suplimentară de somn se adaugă la „datoria de somn” a acestuia și, la fel ca în cazul unui cont bancar, datoria continuă să se acumuleze.
Oboseala excesivă la copii poate fi un cerc vicios, dar vestea bună este că, în majoritatea cazurilor, poate fi prevenită. Desigur, adoptarea zilnică a obiceiurilor de somn sănătoase și de lungă durată este o modalitate excelentă de a vă asigura că bebelușul se odihnește de care are nevoie.
Când copilul tău a trecut de punctul de oboseală și a devenit prea obosit, următorul pas este să lucrezi la calmarea lui înainte de a încerca să-l adormi. Îl poți ajuta să-l calmezi prin mișcare (mers la plimbare, o plimbare cu mașina, mers și sărituri etc.), rămânând lângă el pentru contact sau oferindu-i o suzetă dacă o acceptă.
Odată ce bebelușul tău s-a calmat, poți lucra pentru a-l ajuta să adoarmă (chiar dacă este posibil să fi adormit deja în timpul uneia dintre aceste tehnici de calmare!).
Epuizarea provoacă eliberarea mai multă adrenalină și a hormonului stresului cortizol. Acești hormoni, în combinație și pe o perioadă lungă de timp, pot determina copilul să rămână într-o stare de lipsă de somn (și, din păcate, nu durează mult pentru a ajunge în acest punct!)
Nou-născuții ne dau întotdeauna semnale că sunt gata să doarmă, dar descifrarea și interpretarea lor corectă nu este întotdeauna ușoară și intuitivă!
Cel mai simplu mod de a preveni oboseala prea mare a bebelușului și de a-l ajuta să adoarmă mai ușor este să faci tot ce poți pentru a detecta semnele timpurii de oboseală.
Fiecare bebeluș prezintă semne diferite de oboseală, așa că va dura timp și câteva încercări și erori pentru a afla semnele unice ale bebelușului tău.
Semne de oboseală:
- ochi roșii
- își freacă constant ochii
- evită orice formă de stimulare
- se trage de urechi
- se uită mereu în alte parte
Odată ce începeți să vedeți unul sau mai multe dintre aceste semne timpurii de oboseală, este timpul să începeți o rutină de culcare.
Acesta este momentul perfect pentru a exersa să-ți faci copilul să doarmă, deoarece succesul va veni cu momentul potrivit (adică înainte ca el sau ea să fie prea obosit) și cu multă practică consecventă.
Rutina oferă copilului stabilitate emoțională, siguranță și încredere. Datorită predictibilității generate de repetarea unui obicei sau a unei rutine, copiii se simt în siguranță.
Când un copil poate prezice ce se va întâmpla în orice moment, el sau ea este capabil să simtă un anumit control asupra vieții sale de zi cu zi, iar acest control generează încredere, iar încrederea duce la calm și seninătate; senzații perfecte pentru a dormi mai liniștit.
O rutină înainte de somn poate include ducerea copilului în camera lui, închiderea jaluzelelor sau a draperiilor, a pune copilul în sacul de dormit sau în pătură, oferindu-i păpușa preferată, cântatul unui cântec, mângâierile, etc...
Urmând exact aceeași rutină cât mai consecvent posibil, va păcăli copilul să adoarmă și, în timp, el sau ea va învăța că somnul urmează imediat după acea rutină.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...