Cum să alegi suzeta potrivită în funcție de vârsta copilului: Sfaturi pentru a evita deformarea gurii
Data publicării:
Suzeta este un accesoriu utilizat pe scară largă în primii ani de viață. Deși are avantaje și dezavantaje, se recomandă folosirea moderată, atâta timp cât se adaptează nevoilor fiecărui copil. Din acest motiv vom vorbi despre cele mai relevante aspecte pentru a alege suzeta perfectă pentru copilul tău.

Alegerea unei suzete bune are multe beneficii pentru bebeluș precum calmarea lui, generarea de bunăstare și, cel mai important, prevenirea sindromului morții subite a sugarului.

Cu toate acestea, utilizarea excesivă a acesteia nu este recomandată, din cauza influenței asupra malformațiilor dentare. Dar aplicarea moderată, care nu depășește 24 de luni, reprezintă un instrument cheie în primii ani de viață.

Fiecare copil are propriile nevoi și preferințe în ceea ce privește designul, formatul și dimensiunea suzetei. Vă sugerăm așadar 5 aspecte fundamentale de luat în considerare atunci când alegeți o suzetă.

2. -imagine fara descriere- (pexels-ivan-samkov-8504231_94237900.jpg)

Foto: Ivan Samkov/ Pexels

1. Suzeta pentru nou-născuți

Copiii cresc rapid, iar tehnologia actuală ne permite să proiectăm exemplare ideale pentru fiecare etapă. De exemplu, suzetele concepute pentru nou-născuți împiedică gura bebelușului să se dezvolte incorect. Din acest motiv, nu ar trebui să achiziționați opțiuni care corespund diferitelor vârste.

2. Mărimea potrivită în funcție de vârstă

În funcție de vârsta copilului suzetele se clasifică astfel:

- nou-născuți și prematuri 

- bebeluși de la 4 până la 5 luni.

- copii până la un an.

- copii de la 18 luni până la 24 de luni, aceasta fiind și ultima fază.

3. Materialul din care sunt făcute

Materialul din care este produsă suzeta este important pentru a asigura confortul și senzația plăcută a copilului. Există două modele principale: cele din latex și cele din silicon. Primele sunt produse din materiale naturale și au o aromă deosebită, care le place multor copii, dar nu tuturor.

3. -imagine fara descriere- (pexels-antoni-shkraba-6134681_70467300.jpg)

Foto: Antoni Shkraba/ Pexels

Suzetele din latex sunt recomandate bebelușilor începând cu vârsta de șase luni, când încep să le apară primii dinți. Acest lucru se datorează caracterului său moale, flexibil și rezistenței sale la mușcături.

Pe de altă parte, cele din silicon sunt mai transparente și mai inodore. Au o întreținere ușoară și o rezistență mare la temperaturi ridicate. Deși sunt mai puțin flexibile decât cele din latex, sunt mai durabile și nu se deformează. În general, sunt recomandate în primele luni.

4. Varietate de modele

Există modele pentru diferitele gusturi și nevoi ale fiecărui copil. Și nu numai în ceea ce privește designul și materialele, ci și în ceea ce privește funcționalitatea. De exemplu, variantele ergonomice sunt ideale pentru evitarea acumulării de salivă, datorită orificiilor de aerisire ale acestora.

În ceea ce privește copiii mai mici, în general cele indicate sunt modelele din silicon cu orificii pentru respirabilitate. 

4. -imagine fara descriere- (pexels-rdne-stock-project-6849539_31296700.jpg)

Foto. Rdne Stock Project/ Pexels

5. Forma suzetelor

Un alt aspect de luat în considerare este forma. Să aruncăm o privire mai atentă la cele mai comune modele și la contribuția pe care fiecare dintre ele o poate aduce în funcție de caracteristicile sale.

Ortodontice: Unele suzete sunt concepute pentru a promova creșterea corectă a dinților începând de la poziția limbii.

Fiziologice:  Imită forma unei picături, cu un design mai plat și mai proporțional pentru a nu forța presiunea asupra gurii, cu scopul de a fi folosite de copii peste 6 luni.

Anatomice: Acest model, cunoscut și ca asimetric, este realizat într-o formă aplatizată pentru a simula mamelonul mamei. Este o variantă ideală pentru bebelușii de câteva luni.

Rotunde:  Experții nu recomandă această formă deoarece acestea nu se adaptează bine gurii bebelușului. În acest fel, te obligă să-ți așezi limba într-o poziție foarte joasă.

Suzetele și beneficiile acestora

Cu condiția să fie folosite corect, aceste obiecte pot calma bebelușul și chiar îl pot ajuta să adoarmă. În plus, ele ameliorează durerea și stimulează suptul. Important este să cauți modelul potrivit de suzetă și să nu i-o oferi copilului după vârsta de 2 ani.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice / FOTO: freepik.com@freepik

Afirmații pozitive pentru părinți pentru îmbunătățirea stării psihice

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine / FOTO: freepik.com @smokewree928

Șapte întrebări simple, dar puternice, pe care le poți adresa copiilor tăi pentru a-i ajuta să-și dezvolte încrederea și stima de sine

pixel