Cum să crești copii inteligenți din punct de vedere emoțional? Strategii de la un specialist în dezvoltarea micuților: „Le-ați spus vreodată să nu plângă?”
Data publicării:
Cum îți poți ajuta copilul să devină inteligent emoțional? Iată recomandările unui terapeut pentru dezvoltarea sănătoasă a inteligenței emoționale a celor mici.

„I-ai spus vreodată copilului tău să nu plângă sau să nu fie trist? Este o reacție obișnuită pentru părinții iubitori care își doresc ca micuții lor să fie fericiți. Totuși, realitatea este că a fi fericit 100% din timp nu este realist – nici pentru adulți, nici pentru copii. Este esențial să îi învățăm pe copii să gestioneze întreaga gamă de emoții, explică Kelsey Mora, specialist în dezvoltarea copilului, pentru CNBC.

Această învățare reprezintă o componentă esențială a educației oferite de părinți. Să înveți un copil să identifice emoțiile, să le înțeleagă semnificația, să le gestioneze și să le exprime în relație cu cei din jur sunt abilități care se dezvoltă treptat, pe parcursul anilor.

În primii ani de viață, creierul copilului nu este suficient de matur pentru a procesa emoțiile complexe. De aceea, cei mici întâmpină dificultăți în reglarea emoțiilor, iar părinții se confruntă adesea cu adevărate „furtuni emoționale”.

Procesul de învățare a gestionării emoțiilor este lung și presupune mai multe etape, fiecare jucând un rol important în dezvoltarea inteligenței emoționale a copilului.

SURSA FOTO: freepik.com @agovis

Numiți și validați emoțiile

„Pentru ca cei mici să devină inteligenți din punct de vedere emoțional, este esențial să înțeleagă ce sunt emoțiile. De cele mai multe ori, ei învață acest lucru de la adulți și de la îngrijitori în care au încredere.

Reflectați un moment la modul în care vă exprimați și gestionați reacții precum iritarea sau anxietatea. Exemplul pe care îl oferiți este extrem de important.

Cu cât vorbiți mai deschis despre propriile sentimente, cu atât mai naturale vor părea acestea pentru întreaga familie”, explică terapeutul.

Încercați să folosiți enunțuri la persoana întâi pentru a vă exprima emoțiile: „Simt (emoția) pentru că (motivul) și voi (plan/soluție/rezultat dorit).” Acest exercițiu îi ajută pe copii să înțeleagă că este benefic să își numească emoțiile, să identifice cauza lor și apoi să acționeze corespunzător.

Prin propriul exemplu, deveniți o sursă valoroasă de inspirație pentru copiii dumneavoastră, ajutându-i să înțeleagă și să accepte mai ușor lumea emoțiilor.

Abordarea învățării emoționale

„Puteți începe procesul cu copiii foarte mici, concentrându-vă pe emoțiile de bază, precum bucuria, tristețea și mânia. De asemenea, puteți folosi asocieri vizuale, cum ar fi expresii faciale sau culori. O idee practică este să adăugați pe rafturile copilului cărți și jucării care ilustrează o gamă variată de emoții”, explică terapeutul.

În funcție de vârsta copilului, puteți explora metode educative și distractive pentru a exprima emoțiile. De exemplu, creați desene pentru fiecare emoție și lăsați-le la îndemâna copilului, astfel încât să se poată recunoaște în diverse situații.

Este important să folosiți constant aceleași cuvinte simple pentru a descrie emoțiile.

„Pe măsură ce cresc și învață de la dumneavoastră, copiii vor începe să utilizeze cuvintele pe care le-au auzit și exersat. Vocabularul lor emoțional se va extinde treptat, incluzând sentimente mai complexe, precum frustrarea, confuzia, jena și dezamăgirea”, explică specialistul.

Învață-i să-și regleze emoțiile

Empatia este esențială pentru a dezamorsa crizele emoționale, care sunt adesea însoțite de sentimente de rușine și vinovăție.

„Amintiți-vă că validarea nu înseamnă neapărat acord. Totuși, aceasta îi ajută pe copii să se simtă văzuți și auziți. Dacă nu știți de unde să începeți, încercați să repetați ceea ce observați sau auziți, cum ar fi: «Ești supărat pentru că trebuie să plecăm acasă» sau «Ești nervos să mergi cu săniușul»”, recomandă specialistul.

Este vorba despre a le arăta copiilor că le recunoașteți emoțiile și că înțelegeți prin ce trec. Această abordare îi face să se simtă mai puțin singuri în momentele dificile și facilitează reglarea emoțională.

Pentru a-i ghida, profitați de ocaziile în care trăiți voi înșivă emoții puternice pentru a le oferi un exemplu.

De exemplu, puteți spune: „Mă simt copleșit, pentru că am multe de făcut astăzi. O să trag aer adânc în piept și o să-mi organizez gândurile.” Acest lucru le arată copiilor că este sănătos să își elibereze emoțiile și să aibă mici ritualuri care îi ajută să se simtă mai bine.

„Normalizarea emoțiilor îi ajută să adopte strategii sănătoase de gestionare. Copiii vor deveni mai încrezători în a-și folosi aceste abilități dacă le exersează în mod regulat acasă”, adaugă specialistul.

Publicitate



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios” / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Cele trei lucruri pe care copiii bine educați le au în casă, conform experților: „Așa își permit să se dezvolte armonios”

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon / FOTO: freepik.com @EyeEm

Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog / FOTO: freepik.com @volodymyr-t

Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi / FOTO: freepik.com @EyeEm

10 tehnici de parenting tradițional pe care generația modernă ar trebui să le redescopere: Lecții valoroase din trecut pentru părinți de astăzi

pixel