Cum să crești copiii cu mult caracter? Neuropsiholog: „Ei sunt marii neînțeleși în educație”
Data publicării:
Copiii cu mult caracter sunt uneori o adevărată provocare pentru părinți. Par să aibă propriul lor drum și uneori se împotrivesc regulilor sau fac exact opusul a ceea ce li se cere. Dar să știți că, chiar dacă uneori par că dau bătăi de cap, ei sunt în esență niște suflete sensibile și iubitoare, care au nevoie de ghidare și susținere.

Este adevărat că unii părinți se simt copleșiți sau frustrați de comportamentul lor rebel. Se pot simți uneori ca și cum ar avea de-a face cu un mic tiran. Dar e important să înțelegem că acești copii nu sunt răi sau dificili intenționat, susține neuropsihologul Álvaro Bilbao pe blogul personal. Ei doar încearcă să își definească propria lor identitate și să-și facă loc în lume.

Ceea ce au nevoie acești copii este înțelegere, răbdare și iubire necondiționată din partea părinților lor. Este important să stabilim limite clare și să le arătăm că îi susținem încrezători în abilitățile lor, chiar dacă uneori pot greși sau pot face alegeri care nu ne plac. Încurajarea și comunicarea deschisă sunt cheia în relația cu acești copii, pentru a-i ajuta să se dezvolte în adulți echilibrați și încrezători.

Citește și Neuropsiholog: „Acestea sunt cele patru cuvinte pe care le evit să le spun pentru ca ai mei copii să crească cu stimă de sine”

Provocări ale copiilor cu caracter

Provocările pe care le aduc copiii cu mult caracter în viața părinților sunt diverse și uneori complexe. În primul rând, comunicarea cu acești copii poate fi dificilă, deoarece ei par să fie deseori neînțeleși în ceea ce privește educația și regulile impuse. Însă acestea nu sunt singurele provocări cu care se confruntă părinții.

Un alt aspect dificil este adaptarea la stilul lor unic de învățare, care poate fi diferit față de ceilalți copii. În timp ce unii copii pot înțelege și respecta regulile fără prea multe dificultăți, pentru acești copii cu caracter puternic, sarcina poate fi mai complicată. Poți să le ceri să nu facă ceva, dar ei ar putea să se ridice îndărătul regulilor în următoarea clipă.

Pentru a gestiona aceste provocări, este esențial ca părinții să încerce să înțeleagă perspectiva și nevoile individuale ale copiilor lor. Înțelegerea și susținerea lor în eforturile de autocontrol și dezvoltare a strategiilor pozitive sunt aspecte importante ale educației acestor copii. Este important să se acționeze cu răbdare și iubire, și să se găsească modalități constructive de a depăși provocările și de a cultiva o relație sănătoasă și echilibrată cu acești copii speciali, mai relatează neuropsihologul pe blogul personal.

Sunt răi copiii cu voință puternică?

SURSA FOTO: freepik.com @ira_evva

Există o idee greșită că micuții cu voință puternică ar putea fi considerați răi sau dificili. Însă realitatea este mult mai complexă și subtilă decât atât. Acești copii sunt, în primul rând, adorabili și au nevoie de dragoste și îngrijire la fel de mult ca orice alt copil. Ei sunt unici și minunați în felul lor și merită să fie înțeleși și acceptați așa cum sunt.

Este adevărat că educația lor necesită unele ajustări și o abordare specială, adaptată nevoilor și personalității lor. În cel mai nefavorabil scenariu, acești copii pot avea dificultăți în respectarea regulilor și pot deveni adolescenți sau adulți rebeli, simțindu-se uneori frustrați și neînțeleși.

Cu toate acestea, în cea mai bună versiune a lor, copiii cu mult caracter pot învăța să se adapteze regulilor, devenind în același timp autonomi și plini de inițiativă. Ei pot dezvolta legături puternice cu familia și pot simți o satisfacție profundă în realizările lor.

Educația acestor copii într-un mod adecvat este esențială pentru a le permite să-și atingă potențialul maxim și să devină cea mai bună versiune a lor. Este important ca părinții și cadrele didactice să le ofere sprijin, îndrumare și dragoste necondiționată pe parcursul acestei călătorii, pentru a-i ajuta să crească și să se dezvolte în adulți echilibrați și încrezători.

Cum să crești copiii cu mult caracter?

Creșterea unui copil cu mult caracter poate fi o călătorie lungă și plină de provocări, dar și de recompense. Este esențial să stabiliți limite și reguli clare pentru a oferi structură și înțelegere în ceea ce privește comportamentul acceptabil.

În primul rând, asigurați-vă că o să creați un mediu sigur și susținător în care copilul să se simtă în largul său și să își poată exprima liber sentimentele. Promovați comunicarea deschisă și încurajați-l să își identifice și să își exprime emoțiile într-un mod sănătos. Consolidarea comportamentelor pozitive și consolidarea stimei de sine sunt aspecte cruciale în dezvoltarea sa.

Ajutați-l să își dezvolte abilitățile de rezolvare a conflictelor și să învețe să gestioneze situațiile tensionate într-un mod pozitiv. Fiți un model de bun comportament, gestionându-vă propriile emoții și conflictelor într-un mod calm și constructiv.

Încurajați autonomia și încurajați-l să ia decizii în mod responsabil, adaptate nivelului său de dezvoltare. Este important să fiți atenți la nevoile individuale ale copilului și să vă adaptați abordarea educațională în funcție de acestea.

Educația este întotdeauna o provocare, iar cu un copil cu mult caracter poate fi și mai complexă. Dar amintiți-vă că fiecare copil este unic și merită să fie înțeles și susținut în călătoria sa către maturitate. Fiți deschiși la comunicare și rămâneți angajați în sprijinirea și îndrumarea copilului dvs. către o creștere sănătoasă și fericită.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / FOTO: freepik.com@ zinkevych

Prof. Mariana Badea, despre schimbările din sistemul de învățământ: „Nu se mai numesc opere literare, se numesc texte, ca la manele” / VIDEO

Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!” / FOTO: freepik.com @gerain0812

Cuvintele părinților care demotivează copiii și le afectează viitorul. Experți în parenting: „Sunt mai periculoase decât par!”

pixel