Cum să mă descurc cu prima menstruație a fiicei mele: Un GHID COMPLET pentru mame
Data publicării:
Cum să faci față primei menstruații a fiicei tale cu blândețe și sprijin. Sfaturi despre ce să faci, ce să eviți, ce să explici și la ce să te aștepți ca mamă.

Sosirea primei menstruații este un moment semnificativ și plin de emoții amestecate pentru fiica noastră, în primul rând, dar și pentru noi ca mame. 

Emoțiile pe care le va simți vor fi influențate și de mulți factori externi: de exemplu, ea ar putea fi prima sau ultima dintre prietenii săi care a avut menarha și acest lucru ar putea să o facă să se simtă inconfortabil sau, invers, în funcție și de alte circumstanțe, mai euforic sau senin.

În parte, va depinde și de sprijinul familiei noastre, de abordarea acestei probleme, de delicatețea care trebuie să însoțească relația noastră părinte-fiică și de posibila intruziune care, din păcate, chiar și cu absolută bună-credință, ne poate infesta relația.

În acest articol vedem ce să facem și ce să evităm atunci când fiica noastră are prima menstruație pentru a fi aproape de ea fără a-și invada spațiul fetiței.

În primul rând: ce mai faci?

Primul lucru de făcut este să înțelegeți cum se simte fiica noastră. Menstruația poate aduce cu ea o serie de emoții diferite: de la entuziasm la îngrijorare, de la jenă la confuzie.

Să o observăm, să o întrebăm cum se simte dar fără a o supune unui interogatoriu. Putem deduce o mare parte din ceea ce simte pur și simplu privind-o, întotdeauna cu ochii lipsiți de judecată sau prejudecată.

Rămânem deschiși dialogului

Din acest moment se deschide jocul foarte delicat al unui dialog mereu deschis și ascultător, pe care va trebui să încercăm să-l asigurăm pe parcursul adolescenței.

Dacă până ieri fetițele noastre erau cele care ne căutau și doreau asigurările noastre, acum încep să fie fete care se compară mai mult cu semenii decât cu noi.

Să rămânem empatici

Să ne amintim cum ne simțeam când eram în locul lor, când am avut prima menstruație. Le spunem cum ne-am simțit, ce dificultăți am avut, dacă am avut.

Experiența noastră personală o poate ajuta pe fiica noastră să se simtă mai puțin singură, dar mai ales să înțeleagă că ceea ce se confruntă este complet normal.

Ce putem face

Când vine timpul pentru prima ei menstruație, există câteva lucruri practice pe care le putem face pentru a face această perioadă mai liniștită pentru fiica noastră. Iată ce putem face în patru pași.

Pregătește-o pentru acest moment

Pe măsură ce fiica noastră crește, vorbim liber și fără rușine despre prima menstruație. A face asta chiar și în fața tatălui sau a fratelui tău ajută să nu creezi tabuuri inutile și dăunătoare.

Dacă, de exemplu, mergem împreună la cumpărături, roag-o să ia de pe raft absorbanțele noastre igienice preferate și explică-i pentru ce sunt și că în timp va avea nevoie și de ele.

Pregătiți o trusă pentru menstruație

Haideți să pregătim fiicei noastre o trusă de menstruație: prosoape, șervețele umede, șervețele igienice sau, alternativ, cupe menstruale sau slip specific și în final detergentul intim corect pentru această perioadă. O putem face și împreună cu ea explicând diferitele diferențe și întrebând-o ce preferă.

2. Foto: Free... (cum-sa-ma-descurc-cu-prima-menstruatie-a-fiicei-mele-un-ghid-complet-pentru-mame-2_18008400.jpg)

Foto: Freepik@evgeniasheidt

Să o educăm cu privire la igiena specifică

O bună igienă în timpul ciclului menstrual este importantă pentru a evita infecțiile, disconfortul, mirosurile neplăcute dar și petele pe lenjerie.

Să-i explicăm cât de des să schimbe pernuțele, tampoanele sau chiloții și importanța spălării regulate pentru a evita infecțiile.

Dă-i câteva sfaturi despre ciclul ei

Dacă fiica noastră a avut prima menstruație devreme și dacă nu am vorbit anterior despre ce se întâmplă cu corpul nostru în acea perioadă, este corect să ne concentrăm și pe aceste aspecte. 

Să o învățăm să-și urmărească ciclul menstrual cu un calendar sau o aplicație pentru smartphone. Acest lucru îi va ajuta să se pregătească și să evite accidentele enervante.

3. Foto: Free... (cum-sa-ma-descurc-cu-prima-menstruatie-a-fiicei-mele-un-ghid-complet-pentru-mame-3_89004200.jpg)

Foto: Freepik@ user12952888

La ce să te aștepți (ca mamă) după prima menstruație

Prima menstruație a fiicei noastre este semnul unui nou început în viața ei și în relația noastră și fiecare fată va experimenta acest moment diferit.

În orice caz, încetul cu încetul, așa cum este normal, va căuta o mai mare independență și mai multe comparații cu lumea exterioară față de dialogul exclusiv de care am beneficiat în anii copilăriei.

Dacă abordăm acest dialog fără prejudecăți, cu generozitatea pe care o merită fiica noastră, o vom vedea așa cum este: o persoană aflată la calea de mijloc între copilărie și adolescență, care trăiește ceva nou cu întrebări, îndoieli dar și curiozitate și entuziasm care însoțește toate lucrurile noi.

Dar până la urmă este întotdeauna la fel. Uneori, noi suntem cei care o transformăm în extratereștrul care nu este.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cercetare Stanford: „Așa împiedică generația părinților de astăzi dezvoltarea copiilor. Mama și tata trebuie să învețe să facă un pas înapoi!” / FOTO: freepik.com @standret

Cercetare Stanford: „Așa împiedică generația părinților de astăzi dezvoltarea copiilor. Mama și tata trebuie să învețe să facă un pas înapoi!”

„Cum a fost la școală? Ce ai făcut azi?” Psiholog: „Părinții repetă neobosiți aceleași întrebări. Iată o modalitate mai bună de a afla cum a fost ziua copilului tău!” / FOTO: freepik.com @vh-studio

„Cum a fost la școală? Ce ai făcut azi?” Psiholog: „Părinții repetă neobosiți aceleași întrebări. Iată o modalitate mai bună de a afla cum a fost ziua copilului tău!”

Ajutați-vă copiii să devină mai autonomi și independenți! Experți: „Părinții trebuie mai întâi să îi învețe să se joace singuri!” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Ajutați-vă copiii să devină mai autonomi și independenți! Experți: „Părinții trebuie mai întâi să îi învețe să se joace singuri!”

De ce ajung părinții să folosească afirmații care lasă urme în copii? Violeta Mihalașcu: „Vor să le controleze comportamentul și să facă lucrurile pe care ei și le doresc” / FOTO: freepik.com @sambathdara95

De ce ajung părinții să folosească afirmații care lasă urme în copii? Violeta Mihalașcu: „Vor să le controleze comportamentul și să facă lucrurile pe care ei și le doresc” / VIDEO

pixel