Cum să pregătești copiii pentru provocările moderne? Lecțiile esențiale pe care trebuie să le învețe
Data publicării:
Noile tehnologii îi vor determina pe copiii noștri să își schimbe rapid perspectiva asupra lumii, însă planeta noastră rămâne aceeași și trebuie să fim conștienți de acest lucru, cu toții. 

Noi, adulții, suntem, în cele din urmă, responsabili de a-i învăța pe copiii noștri ce este cu adevărat important, nu doar pentru noi, ci și pentru existența noastră în ansamblu.

În multe privințe, lecțiile pe care doriți să le transmiteți copiilor pot fi interschimbabile. De exemplu, poate doriți să îi învățați să îi trateze bine pe ceilalți, dar, în același timp, să știe cum să se protejeze de eventualele abuzuri. Sau poate că doriți să le insuflați valoarea experiențelor și a relațiilor umane mai mult decât pe cea a bunurilor materiale.

Este posibil ca, în calitate de mamă sau tată, să fi observat deja cât de complicat este să le transmiteți copiilor valorile pe care le aveți în vedere, mai ales când tehnologia îi expune la experiențe și informații care le complică înțelegerea unor principii educative.

De aceea, este important ca toți părinții să cunoască câteva lecții moderne pe care fiecare copil ar trebui să le învețe.

SURSA FOTO: freepik.com @24K Production

Alegeți cuvintele cu înțelepciune

Este important să alegeți cuvintele cu înțelepciune, nu doar atunci când vorbiți direct cu alți oameni, ci și în mediul online. La un moment dat, în viața de adolescent, vei descoperi că poți atrage atenția spunând lucruri ciudate sau controversate despre experiențele tale, însă această abordare nu este întotdeauna una inspirată.

Poate cauți o reacție rapidă sau vrei să impresionezi, dar trebuie să înțelegi sensul cuvintelor pentru a le exprima coerent.

Tehnologia oferă libertatea de a spune lucrurile mai deschis, însă într-o cultură în care limbajul lipsit de respect a devenit o practică obișnuită online, este esențial ca tinerii să învețe să se exprime cu respect față de ei înșiși și față de ceilalți.

Răbdarea, respectul și reflecția în spațiul virtual ar trebui să fie la fel de importante ca în viața de zi cu zi.

Internetul nu poate înlocui contactul uman

Există studii care arată o scădere a activității sexuale la tinerii cu vârste între 18 și 24 de ani, datorită accesului facil la pornografie online. Este trist că un ecran ajunge să substituie unele dintre cele mai intime relații umane. E dureros să lași un mediu digital, lipsit de suflet, să ia locul interacțiunilor directe dintre oameni.

Este esențial ca cei mici să învețe și să înțeleagă că Internetul este un instrument util pentru cercetare – atunci când este folosit corect – pentru învățare și comunicare, dar nu ar trebui să înlocuiască niciodată contactul uman, intimitatea sau sentimentul de apartenență la o comunitate.

Socializarea nu ar trebui să aibă loc doar printr-un ecran și între persoane care abia se cunosc cu adevărat, deoarece acest tip de interacțiune va aduce doar dezamăgire și singurătate. O prietenie autentică și de încredere se poate dezvolta doar în lumea reală. Lumea este un loc incredibil și provocator, unde copiii ar trebui să își petreacă cea mai mare parte a timpului.

Lumea te observă prin intermediul internetului

Cuvintele și acțiunile copiilor pot ajunge să fie distribuite pe rețelele sociale, fiind vizibile pentru oricine.

O atitudine neglijentă sau impulsivă le poate afecta educația și oportunitățile de angajare. Copiii trebuie să învețe autocontrolul, astfel încât acțiunile lor online să nu aibă consecințe negative.

Este important să învățăm din greșeli, pentru a nu le repeta.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel