Cum să reacționezi corect când copilul tău are probleme cu prietenii săi: Sfaturile unui psiholog pentru părinți
Data publicării:
Chiar ar trebui să ne implicăm în certurile dintre copiii noștri și prietenii lor? Psihologul Martha Deiros Collado oferă un răspuns foarte clar la această întrebare.

„Mamă, tată, m-am certat cu cel mai bun prieten al meu”. Mulți părinți aud frecvent această frază de la copiii lor și, de multe ori, nu știu exact cum să reacționeze.

Într-un videoclip publicat pe 5 decembrie pe contul său de Instagram, unde este urmărită de aproape 300.000 de persoane, psihologul Martha Deiros Collado le oferă câteva sfaturi părinților care se confruntă cu astfel de situații, conform parents.fr.

„Crearea și menținerea prieteniilor este un proces complex, nu doar în copilărie, ci pe tot parcursul vieții. Copiii se află la începutul procesului de socializare, iar complexitatea și subtilitățile relațiilor de prietenie pot fi derutante pentru creierul lor”, explică acest specialist.

Încercați să înțelegeți originea conflictului

SURSA FOTO: freepik.com @standret

Potrivit Martei Deiros Collado, părinții ar trebui să-și asculte copiii atunci când aceștia se ceartă cu prietenii lor.

„Ca adulți, cea mai utilă abordare pe care o putem avea este să ascultăm, să empatizăm și să oferim perspective diferite. Așadar, când mâine copilul tău va spune că Jody, care a fost răutăcios, este din nou cel mai bun prieten al lui, nu va crede că nu-ți place de Jody”, explică psihologul.

Astfel, ea îi sfătuiește pe părinți să încerce să înțeleagă situația, punând copilului întrebări despre ceea ce a dus la conflict.

Nu îi critica pe prietenii copiilor tăi!

SURSA FOTO: freepik.com @ekoneva695

Martha Deiros Collado explică de ce părinții nu ar trebui să critice prietenii copiilor lor, nici măcar atunci când sunt supărați. Potrivit psihologului, acest comportament poate avea consecințe negative pe termen lung.

„Cel mai grav este că, dacă află că nu-ți place de Jody, copilul tău nu-ți va mai spune niciodată că sunt prieteni. Nu vei mai auzi nimic despre ei sau despre ce se întâmplă, ceea ce ar putea genera sentimente negative în copilul tău”, avertizează specialistul.

De aceea, ea îi sfătuiește pe părinți să încerce să înțeleagă motivele pentru care prietenii copilului lor au avut anumite reacții, chiar dacă acestea pot părea greșite din perspectiva adulților.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Expert: „Părinții celor mai fericiți copii fac aceste șase lucruri în fiecare zi” / FOTO: freepik.com @The Yuri Arcurs Collection

Expert: „Părinții celor mai fericiți copii fac aceste șase lucruri în fiecare zi”

Obiceiurile „minuscule” care îl vor face pe copilul tău să te respecte, potrivit dr. Shefali: „NU poate fi impus, el trebuie câștigat!” / FOTO: freepik.com @dmytro_sidelnikov

Obiceiurile „minuscule” care îl vor face pe copilul tău să te respecte, potrivit dr. Shefali: „NU poate fi impus, el trebuie câștigat!”

Răzvan Vasile spune care este „cea mai performantă metodă de a educa un copil”: „Eu asta le recomand părinților!” / FOTO: freepik.com @standret

Răzvan Vasile spune care este „cea mai performantă metodă de a educa un copil”: „Eu asta le recomand părinților!”

Un expert în traumele copilăriei „imploră” părinții să nu mai facă 12 lucruri: „Comportamentele astea pot induce frica permanentă!” / FOTO: freepik.com @julliafedorova

Un expert în traumele copilăriei „IMPLORĂ” părinții să NU mai facă 12 lucruri: „Comportamentele astea pot induce frica permanentă!”

pixel