Modul corect de a răspunde copilului tău atunci când spune „VREAU”, potrivit unui psiholog
Psihologul Cara Goodwin a explicat pentru Psychology Today: „Ca părinte, nimic nu te pregătește cu adevărat pentru prima dată când copilul tău te lovește pe tine sau pe alt copil. Însă aproape toți copiii trec prin această etapă. Chiar dacă nu poți elimina complet agresivitatea, există metode bazate pe cercetare pentru a o preveni și gestiona.”
De fapt, 67% dintre băieții mici, comparativ cu 54% dintre fetele mici, au lovit deja pe cineva.
Totodată, 62% dintre copii au fost agresivi cu părinții lor.
Chiar de la 6 până la 12 luni, copiii pot începe să-și exprime furia, iar între 2 și 4 ani, pot deveni agresivi pentru a-și manifesta această furie.
Apoi, copiii încep să învețe abilități de reglare emoțională și reușesc să își exprime furia într-un mod diferit.
„Agresiunea la copiii mici este, în general, legată de lipsa capacității de a-și controla propriul comportament, mai degrabă decât de o intenție răuvoitoare de a face rău altora sau de a distruge bunuri”, explică psihologul.
Această agresivitate este, așadar, destul de normală până la vârsta de intrare în școala primară, potrivit specialistului.
Pe de altă parte, „dacă copilul tău continuă să manifeste agresivitate când ajunge la școală, ar putea fi util să-l ajuți să-și dezvolte abilitățile sociale, astfel încât să învețe modalități mai potrivite de a face față problemelor sale.”
„Primul pas când copilul tău dă dovadă de agresivitate este să-ți reglezi propriile emoții”, ne sfătuiește psihologul.
Când copilul tău te lovește, simți o emoție foarte puternică. Respiră adânc, ia o pauză pentru a te calma înainte de a reacționa la copilul tău.
„Încercați mai întâi să vă adresați copilului care este rănit și concentrați-vă pe a-l liniști până când acesta este complet calmat”, recomandă psihologul.
După ce acesta s-a liniștit, te poți ocupa de copilul agresiv.
„Ajută copilul agresiv să se calmeze prin reglarea emoțională, vorbind cu el despre emoțiile care au condus la agresiune și despre cum să le gestioneze.”
Copiii sunt mai puțin probabil să fie copleșiți de emoții dacă se simt auziți și știu că pot vorbi despre cum se simt. Acesta este momentul în care poți repeta și limitele fizice pe care le-ai stabilit, astfel încât toată lumea să fie în siguranță.
„Cercetările arată că scuzele îi ajută pe copii să repare relația cu cel pe care l-au rănit, iar repararea poate fi și mai eficientă, deoarece reconstrui relația și ajută victima să se simtă mai bine”, spune psihologul.
În plus, îi învață pe copii să fie responsabili pentru acțiunile lor.
Dacă copilul tău înțelege că acțiunile sale au consecințe reale, îi va fi mai ușor să găsească motivația pentru a se controla pe viitor.
Acest lucru ar putea însemna oprirea jocului. Psihologul subliniază că este important să nu încerci să-ți faci de rușine copilul în astfel de situații, deoarece acest sentiment nu creează o relație de colaborare între părinți și copii.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Potrivit unui sondaj, unul din...