Cum să reacționezi dacă nepotul tău pare să-i „favorizeze” pe ceilalți bunici ai săi? Psiholog: „Copiii trăiesc în momentul prezent!”
Data actualizării:
Data publicării:
Cum să te comporți când nepotul tău preferă ceilalți bunici ai săi? Potrivit psihologului Susie Masterson, nu există niciun motiv de alarmă. Ea oferă soluții pentru a gestiona această situație. 

Poate crezi că ești un bunic devotat și implicat, dar totuși, nepotul tău pare să aibă o preferință pentru ceilalți bunici.

Această situație poate fi percepută ca o formă de ingratitudine, așa cum a explicat o bunică, citată de parents.fr, pe forumul Gransnet. Ea relatează: „Avem doi nepoți, de 5 și 3 ani. Cel mai mare ne ignoră complet pe soțul meu și pe mine când suntem împreună cu ceilalți bunici.” Ea continuă: „El preferă să stea în poalele lor și se comportă de parcă noi nu am exista. Cel mic imită tot ceea ce face fratele său mai mare și acum acționează într-un mod similar. Aseară nici măcar nu s-a așezat pe scaunul gol de lângă noi și a mâncat toată masa în poala celuilalt bunic. Deși avem o relație bună cu ei când suntem singuri, suntem răniți și confuzi să vedem că acest comportament persistă când ceilalți bunici sunt prezenți.”

Bunică încheie cu observația că „cealaltă bunică este foarte mândră de acest comportament, ceea ce nu ajută deloc. Am încercat să trecem peste acest lucru, dar nu vrem să ne regăsim din nou în această situație.”

Citește și Acesta este sentimentul resimțit de jumătate dintre bunici, conform unui studiu

De ce unii nepoți îi „preferă” pe ceilalți bunici ai lor?

„Orice bunic aflat în această situație are puterea de a o schimba”, susține psihologul Susie Masterson, intervievată de site-ul Goodtoknow.com. Ea îndeamnă la calm, afirmând că „copiii trăiesc în momentul prezent. Copilul meu de nouă ani poate fi într-o dispoziție foarte proastă și apoi câteva minute mai târziu beat de fericire pentru că mergem în parc. De aceea este important să luăm în considerare capacitatea copiilor de a lua decizii la un moment dat.”

Specialistul concluzionează: „Se poate ca în câteva săptămâni, situația să se schimbe și nepoții tăi să te prefere.”

Terapeutul ia apoi exemplul părinților separați: „În cazurile în care părinții sunt separați, este obișnuit ca copiii să ia partea inconștient. În termeni psihologici, aceasta se numește divizare. Copilul se alătură celui care a suferit cel mai mult și îi transpune această atitudine și bunicilor, dar și aceasta se poate schimba rapid.”

Astfel, ideea că nepotul tău preferă altă persoană nu este inevitabilă: „Orice bunic care are impresia că se află în această situație are puterea de a o schimba prin întărirea relației în alte moduri: împărțind o masă, vorbind la telefon, implicându-l în activități sau chiar trimițându-i mici mesaje text”, conchide expertul.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare

Fondul clasei NU este legal: Acestea sunt sancțiunile

În România, colectarea de fonduri de la părinți pentru...



Cele mai noi articole

Numele de fetiță care este plin de eleganță și mister

Dacă urmează să ai o fetiță, iată ce semnificație are...


Top citite
Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!” / FOTO: freepik.com @prostooleh

Mama „tigru”. Avantajele și dezavantajele asupra psihicului copilului. Psiholog: „Ea nu se naște doar din dorința de succes, ci și din nevoia de supraviețuire!”

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!” / FOTO: freepik.com @dotshock

Expert Harvard și mamă: „Evită acest tip de laudă dacă vrei copii mai puternici și maturi!”

Foto: Freepik@pressfoto

Contractul Educațional: Este obligatorie semnarea lui? Ce se întâmplă dacă refuzi? Avocat Cuculis, sfaturi pentru părinți

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict” / FOTO: freepik.com @bristekjegor

Cum să crești un copil independent: Stilul de parenting care susține autonomia. Expert: „Privește în viitor și imaginează-ți adultul care își spală singur rufele sau care a rezolvat un conflict”

pixel