Cum să-ți dai seama când un copil nu este bine la școală? Există semne care vorbesc în locul lui!
Data publicării:
Fericirea copiilor noștri este cea care ne preocupă cel mai mult. Încă de la naștere, ca părinți, facem tot ce ne stă în putință pentru a-i face fericiți. 

Este adevărat că trebuie să stabilim limite și reguli, dar totodată să petrecem timp de calitate cu ei, să le oferim activități care să le faciliteze socializarea și să-i educăm în spiritul valorilor.

Citește și Obiceiuri de zi cu zi care contribuie la creșterea copiilor pozitivi. Părinții le trec cu vederea!

Copiii fericiți: ce îi caracterizează?

SURSA FOTO: freepik.com @rawpixel.com


Fericirea unui copil se observă cu ușurință, însă există anumite comportamente care ne oferă indicii clare despre această stare de bine. Iată ce ar trebui să căutăm în comportamentul copiilor noștri:

Zâmbesc des.

Își exprimă sentimentele prin expresii pozitive.

Au motivație în activitățile de zi cu zi.

Relaționează bine cu prietenii, familia și profesorii.

Copiii fericiți sunt empatici și nu manifestă frecvent impulsivitate sau temeri excesive. De regulă, aceștia sunt predispuși la învățare și se adaptează ușor în relațiile cu ceilalți.

Totuși, există și anumite comportamente care ne pot indica faptul că un copil nu este fericit, fie la școală, fie în viața de zi cu zi.

Semne că al nostru copil nu este fericit la școală (și în general)

Orice schimbare în comportamentul obișnuit al copiilor noștri poate semnala o modificare în starea lor de bine, fie în sens pozitiv, fie negativ.

Atunci când îi vedem fericiți, calmi și vorbăreți, este clar că se simt bine, iar acest lucru ne bucură. Însă, uneori, apar și comportamente care sugerează contrariul, notează etapainfantil.com. Semnele pe care le vom prezenta mai jos pot indica faptul că ceva nu funcționează așa cum ar trebui și că micuții noștri nu sunt fericiți. În aceste situații, este esențial să discutăm cu ei și să acționăm în consecință, pentru că fiecare copil merită să fie fericit.

SURSA FOTO: freepik.com @user13983931

Udă din nou patul

Dacă micuțul nostru trecuse deja de această etapă și revine la ea, este un indiciu că ceva nu merge bine. Reluarea episoadelor de enurezis poate fi un semn de anxietate sau stres.

Este important să fim atenți la alte indicii și, mai ales, să discutăm calm și răbdător cu copilul, astfel încât acesta să ne poată spune ce îl deranjează.

Crize de furie mai frecvente

Toți copiii trec prin faze în care accesele de furie sunt mai frecvente, din cauza imaturității lor emoționale. Totuși, dacă aceste crize reapar după ce copilul le-a depășit, este un semn că ceva nu este în regulă.

Dacă observăm că este mai agitat sau nervos, trebuie să discutăm cu el. Este esențial să ne păstrăm calmul, altfel riscul este să punem și mai multă presiune asupra lui.

Este mereu „bolnav”

Dacă un copil se plânge frecvent de diverse simptome, ar trebui să evaluăm dacă este vorba despre o stare de disconfort emoțional sau de probleme medicale reale.

Cu puțină atenție, părinții pot observa când boala este o „scuză” pentru a evita școala sau dacă este vorba despre ceva mai serios.

Probleme cu mâncarea

Unii copii au, în mod natural, un apetit mai mic decât alții. Însă atunci când un copil își pierde interesul pentru mâncare, se joacă excesiv cu ea sau refuză să mănânce, este important să acordăm atenție acestui comportament.

Poate fi vorba de o stare de nefericire sau de o problemă mai profundă, care ar trebui evaluată de un medic pediatru.

Se izolează de ceilalți

Chiar dacă unii copii sunt mai puțin sociabili, totuși, în general, copiii sunt dornici să interacționeze. Atunci când observăm că un copil devine retras, evită contactul cu prietenii sau devine mai puțin empatic, acest lucru poate semnala o schimbare în mediul său.

Dacă observi unele dintre aceste comportamente la copilul tău, este momentul să inițiezi o conversație deschisă și sinceră cu el și, de asemenea, cu școala. Profesorii care îl supraveghează ne pot oferi informații utile despre ceea ce se întâmplă la școală, dacă și ei au observat aceste schimbări sau dacă problema pare a fi legată de mediul de acasă. Indiferent de situație, există strategii pe care le putem aplica zilnic pentru a-i ajuta pe cei mici să fie mai fericiți.

Cum putem ajuta copiii să fie fericiți?

Indiferent dacă observăm o schimbare în comportamentul copiilor noștri sau pur și simplu ne dorim să le sporim starea de bine, există câteva strategii pe care le putem implementa zilnic pentru a-i ajuta să fie mai fericiți:

SURSA FOTO: freepik.com @RobertBodnarT

Promovarea unei atitudini pozitive

O atitudine pozitivă îi ajută pe copii să fie mai proactivi, mai rezilienți și mai perseverenți.

Conform lui Victor Küppers, doctor în științe umaniste, atitudinea este cea care ne motivează și ne permite să trăim din plin, indiferent de circumstanțe. Transformând atitudinea pozitivă și recunoștința într-un obicei, le oferim copiilor noștri o bază solidă pentru a fi mai fericiți.

Provocări zilnice

Copiii au nevoie de provocări pentru a se dezvolta, pentru a se simți utili și pentru a-și păstra interesul activ. Oferindu-le ocazia să se autodepășească zilnic, le consolidăm stima de sine și le creștem nivelul de fericire.

Gestionarea emoțiilor

Învățându-i pe copii să-și gestioneze emoțiile, contribuim semnificativ la bunăstarea lor mentală și fizică. Aceasta necesită, însă, ca și noi, ca părinți, să fim capabili să ne gestionăm propriile emoții.

Resursele educative, cum ar fi poveștile, ne ajută să-i învățăm despre diversele emoții și despre cum să le gestioneze. Practici precum mindfulness-ul sunt extrem de utile și pot fi integrate cu ușurință în activitățile zilnice, alături de copii.

Fiți un exemplu

Atitudinea noastră ca părinți, chiar dacă nu pare, este constant observată de cei mici. Dacă noi reușim să fim fericiți și să gestionăm pozitiv provocările vieții, și copiii noștri vor adopta aceleași comportamente și atitudini.

Fericirea copiilor noștri depinde de mulți factori, însă o mare parte din aceasta este influențată de părinți și de mediul pe care îl creăm pentru ei. O comunicare bună cu școala și o atitudine pozitivă acasă sunt esențiale pentru a promova această stare de bine.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!” / FOTO: freepik.com @kegfire5

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Foto: Freepik @proostoleh

Vârsta la care se poate identifica ce talent are un copil

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent” / FOTO: Instagram@BiancaAndreica

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica: „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent”

pixel