Cum să crești copii inteligenți din punct de vedere emoțional? Strategii de la un specialist în dezvoltarea micuților: „Le-ați spus vreodată să nu plângă?”
Psihologul Mar Romera subliniază în mod constant că educația emoțională este cheia către auto-cunoaștere și că înțelegerea noastră a propriilor emoții este fundamentală în acest proces, notează serpadres.es. Experta încurajează un prim pas important: acceptarea faptului că emoțiile noastre sunt valide și că nu ar trebui să le respingem sau să le judecăm.
În eforturile noastre de a sprijini creșterea emoțională a copiilor, trebuie să construim un mediu în care aceștia să aibă permisiunea de a experimenta, de a greși și de a învăța din propriile lor experiențe.
Este esențial să nu îi limităm în ceea ce simt sau să îi judecăm pentru emoțiile lor, ci să îi ghidăm în înțelegerea și gestionarea acestora.
În plus, este important să subliniem diferența dintre conceptul de sine și stima de sine, concentrându-ne mai degrabă pe dezvoltarea unei conștiințe clare a propriei persoane decât pe evaluarea de sine.
Aceste eforturi trebuie să fie întreprinse atât acasă, în cadrul familiei, cât și în mediul școlar, pentru a crea un cadru holistic în care copiii să poată crește și să se dezvolte emoțional într-un mod sănătos și constructiv.
SURSA FOTO: freepik.com @prostock-studio
Atunci când suntem prezenți, putem începe să ne dăm seama că există probleme emoționale în comportamentul copilului nostru, deoarece acestea se manifestă în moduri variate, având în vedere diversitatea posibilelor probleme emoționale.
Sprijinul emoțional și un mediu familial sunt importante pentru a ajuta copilul să depășească cât mai curând posibil aceste probleme. Prin urmare, este recomandat să abordăm aceste probleme încă de la primele semne.
În mod obișnuit, cele mai întâlnite sunt:
Anxietatea, care poate apărea la copiii noștri din diverse motive, unele poate neașteptate pentru noi, iar altele pot fi mai evidente (cum ar fi o despărțire a părinților, un deces sau o situație incomodă la școală).
Depresia, deși mai puțin frecventă decât anxietatea, numărul copiilor afectați de această problemă emoțională continuă să crească.
Problemele de comportament, care pot fi dificil de gestionat pentru unii copii și care pot duce la apariția unor comportamente provocatoare sau perturbatoare și, uneori, chiar agresivitate.
Problemele legate de stima de sine, care pot complica capacitatea copiilor de a face față provocărilor sau de a interacționa cu ceilalți într-un mod sănătos și eficient.
Vezi și Cum să învețe copiii să facă față emoțiilor negative? Trucul unui neuropsiholog
SURSA FOTO: freepik.com @Wavebreak Media
Este important să căutăm întotdeauna opinia și recomandările unui profesionist în sănătate mentală de îndată ce ne dăm seama că al nostru copil ar putea suferi de o problemă emoțională. În plus, față de tratamentul profesional, care va fi adaptat nevoilor individuale ale copilului, putem propune câteva strategii care să sprijine acest tratament:
Sprijinul familiei este fundamental pentru bunăstarea emoțională a copilului. Prin acest sprijin, copilul se va simți în siguranță, iubit și, cel mai important, înțeles. Uneori, este recomandat ca familia să participe la terapia pe care profesionistul în sănătate mentală o dezvoltă împreună cu copilul.
Învățarea abilităților și tehnicilor de auto-îngrijire (cum ar fi exercițiile regulate, meditația, timpul petrecut în aer liber și odihna adecvată) poate ajuta copilul să gestioneze stresul și să-și regleze emoțiile.
Copiii care se confruntă cu probleme emoționale pot avea nevoie de sprijin suplimentar la școală, care să îi ajute atât în performanțele academice, cât și în gestionarea emoțiilor.
Terapia psihologică, fie individuală, fie familială, întotdeauna sub îndrumarea unui profesionist în sănătate mentală, este esențială pentru gestionarea problemelor emoționale.
În cazul în care simptomele sunt severe sau persistente, medicul poate lua în considerare utilizarea de medicamente specifice ca parte a unei abordări comprehensive a tratamentului pacientului.
Citește și Cum să crești un copil echilibrat din punct de vedere emoțional
SURSA FOTO: freepik.com @grustock
John Bowlby, cunoscut ca părintele teoriei atașamentului, a fost un promotor fervent al importanței legăturii emoționale dintre copii și îngrijitori. Ca psihiatru și psihanalist, el a subliniat rolul important al atașamentului în dezvoltarea psihică a individului.
O legătură emoțională sănătoasă, care furnizează securitate, comunicare eficientă, un mediu de iubire și respect, și care răspunde nevoilor copilului, este esențială pentru o dezvoltare mentală echilibrată.
Interacțiunea mamă-copil, sau „modelele de atașament” așa cum le numea Bowlby, au fost aspectele concentrate în cercetarea psihologului de dezvoltare Mary Ainsworth, o colaboratoare a sa.
Ainsworth a pus un accent deosebit pe importanța relației emoționale dintre copil și mamă în timpul copilăriei și pe modul în care aceasta influențează dezvoltarea emoțională sănătoasă a copilului.
Publicitate
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.