Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”
García subliniază că este esențial să ne apărăm drepturile și să nu lăsăm ca alții să își impună opinii asupra modului nostru de educare. Cu toții am fost în situații în care am primit sfaturi nesolicitate de la familie, prieteni sau chiar de la străini. Cu un copil, parcă toată lumea crede că are dreptul la o părere.
Pentru a proteja bunăstarea noastră și a copiilor noștri, García ne îndeamnă să stabilim limite clare. Prin acest lucru, arătăm nu doar celor din jur că opinia noastră contează, ci și copiilor noștri că drepturile și opiniile lor sunt importante și trebuie să fie respectate.
De asemenea, expertul ne avertizează asupra consecințelor grave ale permiterii altora să se amestece în educația copiilor noștri. Copiii pot simți că nu sunt suficient de importanți pentru noi și pot internaliza lipsa de respect sau abuzul de putere.
Prin urmare, este important să punem capăt acestui tip de atitudine și să le arătăm copiilor că ei și opiniile lor sunt valoroase. Oricare ar fi opinia celor din jur, educația pe care o alegem pentru copiii noștri este responsabilitatea noastră, iar stabilirea limitelor este primul pas spre a ne asigura că ei cresc într-un mediu sănătos și respectuos.
SURSA FOTO: freepik.com @vgstockstudio
Iată câteva sfaturi asertive de la Tania García pentru a-i opri pe cei care se amestecă în modul tău de a educa și pentru a-ți apăra drepturile și ale copiilor tăi:
Fă pasul! Stabilirea limitelor poate părea dificilă la început, dar García ne încurajează să ne depășim temerile și să facem primul pas. Este normal să simțim nervozitate sau teamă în încercarea de a impune limite, dar acesta este un semn că creierul nostru se adaptează la schimbare.
Amintește-ți că o faci pentru sănătatea mintală a copiilor tăi (și a ta). Pentru a depăși teama de reacțiile celorlalți, amintește-ți că acționezi în beneficiul sănătății mintale a copiilor tăi și a ta. Este esențial să ne oprim și să ne ascultăm în acele momente, luând decizia de a proteja bunăstarea noastră și a copiilor noștri.
Stabilirea limitelor se învață exersând-o zi de zi. García subliniază că stabilirea limitelor devine mai ușoară cu practică constantă. Prin exercițiu și repetiție, creierul nostru se adaptează la această schimbare, iar prioritizarea și protejarea copiilor noștri devin o parte naturală a modului nostru de a acționa.
Știți că sunteți un exemplu. Ca părinți, avem responsabilitatea de a fi exemple pentru copiii noștri. Prin stabilirea limitelor și apărarea drepturilor și bunăstării lor, le arătăm copiilor noștri cum să acționeze în situații similare.
Limite asertive. Este esențial ca limitele pe care le stabilim să fie asertive, evitând răspunsurile violente la violență. Atunci când întâmpinăm conflicte sau reacții adverse, rămânem calmi și, dacă este necesar, ne îndepărtăm de situație. Aceasta este o modalitate de a le învăța copiilor noștri prioritizarea, autorespectul și gestionarea conflictelor în mod pașnic și etic.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Unii copii par să nu...
Tot mai mulți părinți sunt...
Psihologul Alfred Adler a...