Cuvintele „magice” care îți pot transforma copilul după o zi grea la școală: 8 afirmații pe care fiecare părinte ar trebui să le știe!
Data publicării:
Zilele de școală pot fi dificile pentru copii. Între teme, relațiile cu colegii de clasă și cerințele profesorilor, este firesc ca aceștia să ajungă acasă obosiți sau descurajați. Rolul vostru, ca părinți, este să-i sprijiniți și să-i ajutați să depășească aceste momente dificile, oferindu-le încurajare și susținere.

Școala reprezintă pentru copii un loc al multor emoții. Este locul în care își fac prieteni, dar și unde pot întâmpina provocări, unde eforturile lor sunt apreciate, dar uneori și criticate.

De asemenea, este un spațiu care poate aduce bucurie și satisfacție, dar și momente de dezamăgire și scădere a încrederii în sine.

Ca părinte, este esențial să fii atent la sentimentele copilului tău. Cuvintele pe care le alegi pot avea un impact semnificativ asupra modului în care acesta percepe și depășește dificultățile.

Folosind afirmații pozitive, nu doar că îl vei ajuta să se simtă mai bine pe moment, dar vei contribui și la dezvoltarea rezilienței sale emoționale pe termen lung.

Iată 8 fraze pozitive pe care le poți folosi pentru a calma, încuraja și crește încrederea copilului tău după o zi grea la școală, conform parents.fr.

Citește și Cele patru mari motive din spatele crizelor de furie ale copilului

Arată-i copilului tău că vei fi mereu acolo pentru el

SURSA FOTO: freepik.com @Anna Tolipova

Dragostea ta necondiționată, sprijinul și lipsa de judecată îți par evidente, dar pentru copilul tău nu sunt întotdeauna la fel de clare.

Uneori, un gest suplimentar de susținere poate face minuni. Copilul trebuie să se simtă în siguranță nu doar fizic, ci și emoțional în prezența ta.

Chiar dacă trece printr-o situație dificilă sau se confruntă cu greșeli de care se simte responsabil, este important să eviți judecata și să alegi sprijinul și educația, astfel încât aceleași greșeli să nu se repete.

Iată câteva afirmații și abordări care pot întări legătura dintre voi și îl pot ajuta să treacă peste momentele dificile:

„Spune-mi ce s-a întâmplat, sunt aici să te ascult, nu să te judec”

Încurajează-l să-și exprime emoțiile fără teamă de critică sau ridicol.

Aceasta îl ajută să pună în cuvinte ceea ce simte și să se simtă înțeles.

„Sunt mândru de tine, indiferent de ce s-a întâmplat astăzi”

Arată-i că dragostea și sprijinul tău nu depind de rezultate sau performanțe, ci sunt necondiționate.

„Cum te pot ajuta să faci din mâine o zi mai bună?”

Faptul că îi oferi sprijin activ îi dă sentimentul că nu este singur și că poate conta pe tine.

„Ai fost curajos să înfrunți această zi”

Recunoaște-i efortul și perseverența, indiferent de dificultățile întâlnite. Validează-i experiențele și încurajează-l să vadă provocările ca pe lecții de viață.

„Care au fost momentele bune ale zilei tale?”

Îndrumă-l să reflecteze asupra aspectelor pozitive ale zilei. Chiar și într-o zi dificilă, există momente mai vesele care merită scoase la lumină.

„Uneori învățăm mai mult din eșecurile noastre decât din succesele noastre”

Ajută-l să înțeleagă că fiecare greșeală este o oportunitate de creștere. Este o lecție importantă care îl pregătește pentru viitor.

„Este în regulă să ai zile grele, toată lumea are”

Normalizează emoțiile negative și arată-i că ele fac parte din viață. Învață-l să accepte aceste momente fără să le perceapă ca un eșec personal.

„Uneori, lucrurile nu merg așa cum ne dorim”

Amintește-i că viața este imprevizibilă și că e important să învețe să accepte și să gestioneze neașteptatul.

Folosind aceste afirmații și atitudini, îi arăți copilului că poate avea încredere în tine, îl ajuți să-și construiască reziliența emoțională și îi oferi un model pozitiv de a aborda provocările vieții.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„Dacă nu eşti atent, te mut în prima bancă”, replica profesorilor va deveni istorie. Schimbări în școli: Elevii vor sta în cerc și își vor schimba des colegul de bancă / FOTO: freepik.com @gritsiv

„Dacă nu eşti atent, te mut în prima bancă”, replica profesorilor va deveni istorie. Schimbări în școli: Elevii vor sta în cerc și își vor schimba des colegul de bancă

Părinții de altădată făceau aceste 3 lucruri esențiale pentru creșterea copiilor, dar părinții moderni le-au uitat complet: „Au nevoie de ele pentru a se dezvolta sănătos”, avertizează psihologii / FOTO: freepik.com @EyeEm

Părinții de altădată făceau aceste 3 lucruri esențiale pentru creșterea copiilor, dar părinții moderni le-au uitat complet: „Au nevoie de ele pentru a se dezvolta sănătos”, avertizează psihologii

Părinți, încercați asta! Metoda care îi ajută pe copii să asculte, conform unui expert în comportament: „Expresia «nu mai face asta!» este una dintre cele mai contraproductive!” / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Părinți, încercați asta! Metoda care îi ajută pe copii să asculte, conform unui expert în comportament: „Expresia «nu mai face asta!» este una dintre cele mai contraproductive!”

Explicația științifică a motivului pentru care adolescenții nu își ascultă mamele: Ce spun cercetările neurologice / FOTO: freepik.com @user8647581

Explicația științifică a motivului pentru care adolescenții NU își ascultă mamele: Ce spun cercetările neurologice

pixel