Dacă al tău copil desenează un personaj cu aceste detalii, el poate avea un IQ ridicat, conform unui studiu
Data publicării:
Potrivit unui studiu olandez, dacă al tău copil desenează aceste detalii pe un personaj, el este cu mult înaintea vârstei sale și ar putea avea HPI (n.r. - Haut Potentiel Intellectuel  - potenţial intelectual ridicat).

Un studiu publicat în 2023 de cercetătorii de la Universitatea Radboud din Țările de Jos a investigat modul în care copiii cu un potențial intelectual ridicat (HPI) își exprimă creativitatea în desenele lor.

Cercetătorii au examinat 120 de copii cu vârste cuprinse între 7 și 9 ani, dintre care 47 aveau un coeficient de inteligență (IQ) mai mare de 130.

Le-au cerut să deseneze o persoană în zece minute și au comparat rezultatele.

Descoperirea lor a fost că desenele copiilor cu un IQ ridicat erau notabil diferite în comparație cu cele ale altor copii, includând detalii pe care cercetătorii le-au descris ca fiind „excepționale”.

Această constatare poate influența modul în care percepi creativitatea și talentul artistic al copiilor tăi, având în vedere că desenele lor ar putea conține elemente neașteptate și remarcabile.

Corpuri umane desenate cu mare precizie

Desenele prezintă corpuri umane desenate cu o precizie remarcabilă, evidențiind detalii notabile precum pistrui, cravată, aparat dentar, mănuși, inel, insignă, păr pe brațe, mameloane, piercing pe nas, fermoar și chiar șireturi. Alte particularități includ desenarea unui cap în profil, mâinile plasate în buzunare sau la spate. De asemenea, corpul este redat cu o atenție minuțioasă, accentuând detaliile anatomice cum ar fi bicepsul, degetele de la picioare, buricul, sprâncenele, genele, lobi urechilor etc.

Sven Mathijssen, coautor al studiului și cercetător la Universitatea Radboud din Olanda, afirmă: „Majoritatea programelor destinate copiilor supradotați continuă să se bazeze pe măsuri standardizate, cum ar fi testele de inteligență și alte criterii de performanță. Totuși, ceea ce definim ca fiind talent depășește un simplu IQ ridicat. Creativitatea - capacitatea de a genera idei noi, gândirea flexibilă și abilitatea de a ieși din tipare - este recunoscută pe scară largă ca un indicator al genialității mentale. Rezultatele noastre sugerează, prin urmare, că analiza desenelor de figuri umane poate fi mai utilă în identificarea copiilor supradotați decât încercarea de a măsura doar IQ-ul”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Dezvoltare intelectuala

Articole similare

Care sunt beneficiile cursurilor de actorie pentru copii

Teatrul este o formă de artă fascinantă care oferă mult...

Învățare dialogică: ce este și în ce constă

Astăzi vorbim despre o perspectivă educațională bazată...


DC Media Group Audience

Cele mai noi articole

Top citite
Nu știi dacă să-l dai pe copil la școală sau să-l mai ții un an la grădiniță? Pune-l să deseneze un cerc / FOTO: freepik.com @ wirestock

Nu știi dacă să-l dai pe copil la școală sau să-l mai ții un an la grădiniță? Pune-l să deseneze un cerc / VIDEO

De ce nu funcționează parentingul modern Urania Cremene „Combinația ASTA este cheia” / Sursă foto:captură video YouTube @FainsiSimplu Mihai Morar

„De ce nu funcționează parentingul modern?” Urania Cremene: „Am ajuns într-un punct în care părinții tremură în fața copiilor! Combinația ASTA este cheia”

Patru motive din cauza cărora elevii nu reușesc să aibă succes la școală / FOTO: freepik.com@Wavebreak Media

Patru motive din cauza cărora elevii nu reușesc să aibă succes la școală

Fotografie de la Mikhail Nilov/ Pexels

Copii agresivi la vârsta școlară: Este vina mamei? Reține aceste două aspecte și încearcă să eviți următoarele greșeli

pixel