”Dacă copilul va bea cu paiul va vorbi mai repede?”. Psihoterapeut Cristina Gemănaru: Vă mai spun un secret
Data actualizării:
Data publicării:
Una dintre cele mai mari dorințe ale părinților de copii mici este aceea de a-l vedea cât mai repede că vorbește. Există diverse tehnici pentru a-ți ajuta copilul să își dezvolte vorbirea încă din fragedă pruncie, dar cea mai aparent ciudată este ”tehnica paiului”. 

Copiii încep să vorbească la vârste diferite, iar dezvoltarea vorbirii variază de la un copil la altul. Cu toate acestea, există anumite repere generale în ceea ce privește dezvoltarea limbajului la copii:

La 2-3 luni: Copiii încep să gângurească, emițând sunete precum "a", "o" sau "e". Acesta este primul pas în dezvoltarea limbajului.

La 6-7 luni: Încep să combine sunete și să repete silabe, precum "ba-ba", "da-da". 

La 9-12 luni: Copiii pot începe să spună cuvinte simple precum "mama" sau "tata", deși acestea sunt adesea folosite fără a înțelege pe deplin semnificația lor.

În jurul vârstei de 12 luni: Majoritatea copiilor pot spune un cuvânt sau două, de obicei legate de persoane sau obiecte familiare, cum ar fi "mama", "tata", "apa".

La 18-24 luni: Copiii încep să combine două cuvinte pentru a forma propoziții simple, cum ar fi "dă apa" sau "mama vine".

La 2-3 ani:  Încep să vorbească despre evenimente din trecut și viitor și să folosească pronume precum "eu", "tu", "el".

La 3-4 ani: Vorbirea copilului devine din ce în ce mai clară și ușor de înțeles. 

IMPORTANT: Dacă copilul tău nu vorbește deloc până la vârsta de 18 luni sau nu a început să formeze propoziții simple până la 2 ani, ar putea fi util să discuți cu un pediatru sau un logoped.

Tehnica paiului

Într-un video postat pe canalul ei de socializare, psihoterapeutul Cristina Gemănaru vorbește despre beneficiile care le poate aduce băutul cu paiul pentru încurajarea inițierii limbajului la copii:

”Poți începe antrenamentul după 8 luni. Atunci când bea cu paiul îl ajută să-și exerseze mușchii faciali și dezvoltă o respirație corectă. Atunci când bea cu paiul copilul își folosește buzele, limba, obrajii, adică întreg aparatul fono-articulator. Aceste abilități pe care le exersează în timp ce bea cu paiul, evident că îl vor ajuta să articuleze apoi sunetele. Și vă mai spun un secret: dacă vrei să depună mai mult efort și să-l stimulezi, îi pui ca gustare în biberon un amestec de smoothie din legume și fructe”, a spus psihoterapeutul Cristina Gemănaru.

2. Fotografie... (pexels-cottonbro-4715343_53904400.jpg)

Fotografie de la Cottonbro Studio/ Pexels

De obicei, copiilor le place să bea cu paiul din paharul preferat. Este foarte distractiv și presupune o nouă abilitate care le dă un sentiment de mândrie. Paharul cu pai poate fi luat oriunde, iar atunci când este prevăzut cu un capac etanș, poți fi liniștită că nu se va vărsa nimic.

Citește și: ”Deblochează” vorbirea copilului tău. Logoped Laura Hărdălău: Un truc simplu, dar extrem de eficient

De reținut

Fiecare copil se dezvoltă în ritmul său propriu, și nu există o soluție unică pentru accelerarea procesului de vorbire. Dacă există îngrijorări legate de dezvoltarea vorbirii, este important să se consulte un logoped sau un specialist în dezvoltarea copilului.

Deși folosirea paiului poate susține dezvoltarea mușchilor buco-maxilari și poate contribui la coordonarea necesară pentru vorbire, nu există dovezi clare că aceasta va face un copil să vorbească mai repede. Cel mai important este să oferi copilului un mediu bogat în limbaj, interacțiuni verbale și să îl susții în ritmul său natural de dezvoltare.

Citește și: ”Am un copil care vorbește sâsâit”. Logoped Laura Hărdălău: Uite un truc simplu cu rezulate bune pe care vi-l recomand



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi

Articole similare


Cele mai noi articole

Bacalaureat 2025! Încep probele de competențe

Emoții pentru elevi! Începe Bacalaureatul!


Top citite
Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor / FOTO: freepik.com @EyeEm

Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent / FOTO: FReepik.com@freepik

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@freepic.diller

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT

„Copilul meu nu se poate concentra e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori / FOTO: freepik.com @
alrasyiqin

„Copilul meu nu se poate concentra / e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori

pixel