"Dacă nu te potolești, te las aici!" – Iată cum afectează dezvoltarea copilului această amenințare
Data publicării:
Când vine vorba de disciplinarea copiilor, părinții pot recurge uneori la expresii care, deși sunt spuse la nervi, au un impact profund asupra stării emoționale a celor mici.

O frază foarte des întâlnită este: „Dacă nu te potolești, te las aici!”. Deși intenția părintelui este de a-i face pe copii să coopereze, acest tip de amenințare poate duce la frică, anxietate și scăderea încrederii copilului în adultul care ar trebui să îl protejeze.

Cum afectează amenințările dezvoltarea emoțională a copiilor

Amenințările de genul „te las aici” transmit copilului un mesaj clar: „Dragostea și grija mea pentru tine depind de comportamentul tău”. Copiii mici, în special, au o capacitate limitată de a înțelege contextul și sensul figurat al cuvintelor.

Ei percep mesajul literal și cred că părinții lor sunt capabili să îi abandoneze dacă nu se comportă „corespunzător”.

Acest lucru poate afecta grav sentimentul de siguranță și încredere pe care copilul îl are față de părinți. În loc să învețe să se autocontroleze, copilul va acționa din teamă, ceea ce poate declanșa comportamente defensive sau, dimpotrivă, poate crește anxietatea și nesiguranța.

De ce recurg părinții la aceste amenințări?

Părinții folosesc astfel de fraze în momente de stres, oboseală sau frustrare. De multe ori, ei nu realizează cât de profund afectează cuvintele lor un copil. În spatele acestor amenințări se află nevoia de a obține cooperarea copilului cât mai repede posibil și de a pune capăt unei situații tensionate.

CITEȘTE ȘI: Limitarea accesului la toaletă în timpul orelor: Ce spun psihologii despre impunerea acestei reguli de către profesori

Totuși, utilizarea fricii ca instrument de disciplină este o metodă care nu funcționează pe termen lung. Copiii care sunt disciplinați prin frică vor dezvolta adesea comportamente bazate pe evitarea pedepsei, nu pe învățarea și înțelegerea unui comportament corect.

Impactul pe termen lung al amenințărilor

Copiii care cresc în medii în care frica este folosită ca metodă de disciplinare pot dezvolta probleme de încredere, anxietate sau dificultăți în relaționarea cu ceilalți. În plus, există riscul ca, pe măsură ce cresc, să nu mai răspundă la frică și să dezvolte comportamente de sfidare.

În schimb, atunci când părinții folosesc metode de disciplină pozitive și încurajează comunicarea deschisă, copiii învață să își gestioneze emoțiile și să înțeleagă consecințele propriilor acțiuni.

CITEȘTE ȘI: Dinamici familiale toxice care pot afecta negativ creșterea emoțională a copiilor și capacitatea lor de a socializa cu ceilalți

În loc să folosești amenințări, încearcă să explici copilului de ce anumite comportamente nu sunt acceptabile și cum ar trebui să se comporte. „Nu este sigur să alergi în stradă, trebuie să stai lângă mine ca să fim în siguranță” are un impact mult mai pozitiv decât „Dacă mai alergi, te las aici!”.

În loc să impui restricții severe, dă-i copilului opțiuni. De exemplu: „Dacă vrei să ne oprim și să te joci, putem merge în parc după ce terminăm cumpărăturile”.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Știi ce este și cum funcționează „dieta iubirii”?

Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

Copiii mici care vor să facă totul singuri. Ce spun cercetătorii? „Părinții care încurajează autonomia contribuie la succesul lor pe termen lung” / FOTO: freepik.com @b1lyk

Copiii mici care vor să facă totul singuri. Ce spun cercetătorii? „Părinții care încurajează autonomia contribuie la succesul lor pe termen lung”

Foto: Freepik @cookie_studio

7 obiceiuri de aur. Secretele celor mai de succes copii

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

pixel