Dovedit științific: Această activitate, de doar 15 minute pe zi, îmbunătățește funcțiile cognitive la copii! Cercetători: „Crește memoria și raționamentul”
„Ce înseamnă să educi un copil? Înseamnă să-i spui, să-i arăți, să-l susții, să-l încurajezi, să-i accepți varianta lui de astăzi și să aspiri către varianta lui de mâine”, susține Daniela Gavankar la Părinți Prezenți, o emisiune marca ParintisiPitici.ro.
SURSA FOTO: freepik.com @standret
Daniela Gavankar atrage atenția asupra tendinței părinților de a critica fără să conștientizeze impactul emoțional devastator asupra copiilor.
„Critica nu-i bună, oricum ar fi! Ce înseamnă critică? Mai ales la noi la români, alunecăm foarte ușor într-o critică foarte urâtă. `Nu ești în stare!` `Atâta ți-am cerut și nu te-a dus capul!`, `N-ai făcut!`, `Ce înseamnă asta?`
După care: `Eu muncesc pentru tine nici măcar atâta lucru nu ești în stare`.
Astea sunt foarte, foarte greu de dus de către copil”, explică psihologul.
SURSA FOTO: freepik.com @repinanatoly
Psihologul susține că provocările educației din prezent sunt mult mai mari decât în trecut.
„Eu cred că astăzi este foarte greu să educi un copil! Mult mai greu decât atunci când am fost noi copii! De ce? Pentru că astăzi toate dependențele sunt la îndemână. E foarte greu să interzici lucrul unui copil care se află în casă.
Gândește-te că noi nu aveam dulciuri la discreție, telefoane la discreție, nu erau energizante, droguri, tabletele. Noi am trăit sănătos pentru că nu aveam alte alternative.
Însă, astăzi, când peste tot găsești fast-food, ciocolată, telefoane, energizante, droguri... se vând în licee, este cumplit de greu să crești un copil!” a mai subliniat Daniela Gavankar.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.