Cercetare Yale: Această schimbare mică de mentalitate îi ajută pe părinți să crească copii mai fericiți și mai independenți
Se întâmplă, mult mai des decât ai putea crede, ca un nou venit pe lume să pară deosebit de agitat în timpul somnului. Mai ales dacă este primul copil, este normal ca un părinte să se îngrijoreze și să se întrebe de ce manifestă această tulburare.
Stările de agitație pe care nou-născutul le experimentează adesea în timpul somnului sunt legate de fazele de neuro-dezvoltare și de maturizare a structurilor sale cerebrale.
Primul lucru pe care trebuie să-l știi, de fapt, este: caracteristicile de somn ale unui nou venit pe lume sunt complet diferite de cele ale unui adult. În primele săptămâni de viață suntem, de fapt, capabili să trecem foarte repede de la o fază de somn greu la una de somn ușor. O fereastră de timp în care, un nou-născut se poate trezi mișcând - chiar și rapid - brațele și picioarele, scoțând zgomote și chiar arătând plâns extrem de disperat.
În timpul fazei REM (Rapid Eye Movement), adică a unei stări de somn activ, la cei mici are loc maturizarea circuitelor și structurilor cerebrale, care ulterior se va dovedi fundamentală pentru dezvoltarea abilităților cognitive și a caracteristicilor comportamentale. O fază care durează mai mult sau mai puțin 20 de minute și alternează cu faza NREM, care este mai puțin activă și mai calmă.
Pe scurt, dacă un nou-născut geme în somn, este absolut fiziologic, deoarece are loc maturizarea creierului. Și, după cum a raportat un studiu, acest geamăt este necesar pentru protecția și recuperarea zonelor creierului, precum și pentru maturizarea acestora, în special la copiii născuți prematur.
Dacă în majoritatea cazurilor nu este nevoie să vă faceți griji când un nou-născut geme în somn, în unele situații este necesar să acordați mai multă atenție.
În circumstanțe mai rare, în special în primul an de viață, pot apărea mișcări bruște. În medicină această afecțiune se numește „mioclon benign” și apare după primele două săptămâni de viață.
Cursul ei prevede că dispare după luna a zecea, sau că se manifestă ocazional până la vârsta de cinci ani, dar din fericire fără consecințe.
Problema care se pune este că aceste izbucniri sunt uneori confundate cu crize de epilepsie, chiar dacă în realitate sunt benigne și de natură tranzitorie.
Acest lucru nu înseamnă că, din păcate, tulburarea somnului poate provoca o creștere a iritabilității și poate duce la mici modificări ale contracției musculare.
Vestea bună, însă, este că sunt aproape întotdeauna fenomene care dispar de la sine și fără a genera consecințe pe termen lung. Important este să supui copiii la controale neurologice, dacă și când medicul consideră că este cazul.
Apoi există situații în care faptul că nou-născutul geme în somn poate fi legat de tulburări fizice, în special la copiii prematuri și fragili. Printre acestea se numără:
- tulburări respiratorii;
- apnee obstructivă;
- infecții;
- boli pulmonare;
Prin urmare, este foarte important să înveți să recunoști și să gestionezi imediat semnalele și comportamentele, precum cele legate de somn, ale copiilor tăi.
- asigurați temperatura adecvată a camerei: este mai indicat să o mențineți nu prea ridicată și să folosiți țesături proaspete;
- încercați să-i faceți o baie seara: poate fi un excelent „relaxant”;
- fă-i un masaj relaxant: reduce senzația de stres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Alegerea unui nume pentru fetița ta este o decizie...
Adolescenții, chiar dacă nu o...
Cum să știți dacă copilul...