„Munca în primele trei luni de sarcină ar trebui să fie ilegală”: Izbucnirea unei mame
Într-un videoclip postat pe...
Există aplicații și dispozitive care permit părinților să verifice, la fiecare acces, locația copilului lor, dacă acesta merge singur la școală, ce vorbește, cu cine se întâlnește,etc...
Un sondaj recent realizat în Statele Unite de către una dintre cele mai utilizate aplicații de către părinți și adolescenți, Life360, a arătat că dintre cei 50 de milioane de utilizatori activi din întreaga lume pe aplicație în fiecare an, majoritatea sunt formați din generația Z., copii cu vârsta cuprinsă între 11 și 26 de ani.
Faptul și mai exorbitant este că nu par părinții cei care insistă ca copiii să împartă locația cu ei, ci dimpotrivă, 94 % dintre copii au declarat în sondaj că se simt în siguranță doar cu certitudinea că părinţii lor ştiu unde se găsesc.
Totuși, spiritul rebel tipic adolescenței nu a abandonat complet generația Z, nimeni nu pretinde că rămâne sub vizorul părinților 24 de ore pe zi. 80% dintre tineri sunt de acord cu partajarea locației atunci când intră în locuri noi și potențial periculoase, 77% dintre ei când merg la un concert și 78% când merg la o petrecere.
Din date reiese un fapt: generația Z este foarte anxioasă și speriată de locurile aglomerate, de lucruri noi, de primele experiențe solo. Vremurile marilor demonstrații, ale revoltelor tinerilor, ale primului concert ținut secret de părinți par foarte departe.
Independența pe care adolescenții o reclamau cândva este cerută și astăzi de tineri, dar cu capacitatea de a apăsa un buton și de a-și anunța părinții unde se află, pentru a fi salvați. Nu este de mirare că generația care a trăit o pandemie globală, războaie, împușcături și violență de gen la TV, în direct, în plină adolescență este cea care are o percepție diferită a riscului și cere securitate.
Complici ai acestor sentimente de frică, de fapt, de a se găsi complet singuri, de a ajunge în ghearele vreunui infractor sau implicați într-un accident rutier, pare a fi supraexpunerea tinerilor la imagini, știri, videoclipuri și conținuturi violente ale care rețelele sociale sunt primii susținători.
Nu că generațiile dinaintea lui Z nu ar fi fost conștiente de răul care a populat lumea, dar cu siguranță nu le-a fost disponibil 24 de ore pe zi, pur și simplu derulând notificările de pe telefoanele lor mobile.
Părinții copiilor sunt la fel de speriați de siguranța copiilor lor, tocmai pentru că lumea în care trăiesc copiii astăzi este plină de pericole foarte diferite de cele pe care le-au trăit în copilărie. Ideea de a-și verifica copiii, știind unde sunt în orice moment, îi consolează, dar nu este soluția, pentru că a ști locația exactă a unui copil nu îl împiedică să se confrunte cu pericole sau situații neplăcute, le permite doar părinților să ştie unde era când i s-au întâmplat.
Faptul că părinții simt nevoia să-și controleze copiii aparține fricilor și nesiguranțelor în comparație cu sentimentul de periculozitate percepută a lumii, dar sentimentul de iresponsabilitate percepută a copiilor lor.
Dacă ar fi să îi întrebăm pe părinți, majoritatea ar răspunde: „Am încredere în copilul meu, nu am încredere în alții”.
Fie avem de-a face cu părinți foarte pricepuți, care știu să facă anumite lucruri, fie cu adolescenți care vor să fie urmăriți, să fim clari, copiii sunt în stare să demonteze într-o clipă toate planurile și strategiile părinților și să facă tot cum consideră ei că vor.
În concluzie, educația primită în familie este cea care contează întotdeauna și în orice situație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Într-un videoclip postat pe...
Cunoscuta artistă Theo Rose și...
Când regele Carol al III-lea...
Temele pentru acasă sunt o...