Petruț Rizea, semnal de alarmă pentru părinți, despre provocările periculoase din online: „Îmi fac griji pentru copii, pentru elevii mei!”
Totuși, deși grupurile de WhatsApp sunt extrem de utile pentru a facilita comunicarea cu școala, a transmite informații în timp real, a clarifica neînțelegerile și a rezolva problemele, lipsa unor obiective clare poate transforma acest instrument într-o sursă de conflicte.
Aceste tensiuni pot afecta relațiile dintre părinți, școală și, uneori, chiar elevii înșiși.
Specialiștii de la etapainfantil.com au făcut un top cu cele mai frecvente 5 greșeli ale părinților în grupurile WhatsApp.
SURSA FOTO: freepik.com @stockking
Aceasta este una dintre cele mai frecvente greșeli făcute de părinți. Un exemplu clasic este trimiterea unui mesaj unei persoane care nu era destinat acelei persoane sau publicarea unei păreri negative despre altcineva.
Această eroare devine mai gravă atunci când mesajul conține critici referitoare la un alt părinte sau copil, abordând subiecte care ar trebui să rămână private.
Profesorii sunt adesea o țintă ușoară pentru critici în rândul părinților, fiind obișnuit ca metodele de predare sau sarcinile acordate să fie percepute ca „excesive”.
Deși este un fenomen comun ca părinții să își exprime nemulțumirile cu privire la stilul pedagogic al unui profesor, acum aceste critici sunt făcute publice în grupurile WhatsApp, unde unii părinți încearcă să atragă și alți membri în discuții sau bârfe.
Grupurile WhatsApp au fost create pentru a optimiza comunicarea dintre părinți și școală, având ca scop principal împărtășirea rapidă a informațiilor legate de educație.
Totuși, există mulți părinți care folosesc aceste grupuri pentru a distribui glume, meme virale sau videoclipuri, ignorând astfel scopul lor inițial și transformându-le într-un spațiu pentru informații irelevante.
O altă greșeală frecvent întâlnită în grupurile WhatsApp este excluderea părinților, mai ales atunci când grupurile sunt gestionate doar de mame.
Acestea ajung să fie singurele persoane care primesc și transmit mesaje și informații legate de școală. Această practică nu doar că este discriminatorie, dar poate afecta și echilibrul familial, limitând implicarea activă a tatălui în educația copilului.
Grupurile WhatsApp sunt utile pentru schimbul de informații despre viața școlară a copiilor. Însă, există părinți care preiau complet controlul asupra agendei școlare a copilului, planificându-i activitățile și responsabilitățile.
Aceasta le limitează autonomia și independența, împiedicându-i să învețe cum să își gestioneze propriile sarcini academice și să își dezvolte abilități de autoorganizare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.