Dentiția nou-născuților, ce să faceți dacă dinții nu erup: Tabelul erupției dentare
Data publicării:
Ce să faci dacă dinții nu erup: de ce nu ies dinții? Ce trebuie să faceți dacă dinții copiilor apar târziu și cum să înțelegeți simptomele erupției dentare.

Momentul apariției dinților la nou-născut este așteptat cu nerăbdare de părinți. Cu toate acestea, atunci când dinții întârzie să apară, sunt mulți părinți care își fac griji și se întreabă dacă este necesar să se facă un control, temându-se că copilul suferă de vreo boală sau are o lipsă de nutrienți. 

Mai mult, mulți părinți cred că fără dinți copiii nu pot mânca lucruri solide și trebuie să mănânce în continuare doar alimente pentru copii. Deci, ce să faci dacă dinții nu erup?

Creșterea dinților copiilor

Există un tabel precis, care indică momentul în care dinții (în medie) erup la copii. Dar nu trebuie să vă faceți griji dacă copilul dumneavoastră nu respectă întocmai acest tabel. Fiecare copil este diferit. Sunt copii care au primii dinți la 4 luni și sunt cei care au primii dinți la 10 luni.

Se mai spune că, la copiii ai căror dinți apar târziu, dinții ies toți deodată.

În momentul nașterii dinții nu se văd: sunt formați parțial dar sunt localizați în interiorul gingiei. În medie, primii dinți apar între 4 și 7 luni (cel mai adesea în jurul a 6 luni). Primii dinți care ies sunt cei 4 incisivi centrali (în general cei doi inferiori ies mai întâi și apoi cei superiori).

Pe la 7/8 luni apar cei 4 incisivi laterali. Pe la 12 luni apar primii 4 molari, lăsând un spațiu între ei și incisivii laterali. Cei 4 canini vor fi poziționați în acel spațiu, care, în general, ies în jur de 16 luni.

În cele din urmă, în jurul vârstei de 2 ani, începe să apară și cel de-al doilea molar. Dentiția de lapte va fi completă la vârsta de 3 ani, cu 20 de dinți în total.

Acesta este tabelul, dar poate varia pentru fiecare copil.

Pediatrii sfătuiesc în general să nu vă faceți griji dacă la 6 sau 8 luni copilul încă nu are dinți sau dacă nu apar în ordinea indicată în tabel.

Au căzut dinții de lapte, dar dinții permanenți nu cresc

Dacă dintele permanent nu apare după șase luni până la un an de la pierderea dintelui de foioase, este util să se analizeze cauza.

Dacă copilul încă nu are dinți la prima aniversare, puteți consulta un stomatolog pentru a fi în siguranță. Dar în general trebuie doar să ai răbdare și dinții vor apărea și ei.

Citește și: 

Prevenirea cariilor la copii: Igiena dentară în 3 pași

Caria dentară reprezintă cea mai răspândită afecțiune la nivel mondial. Deoarece sănătatea dentară afectează sănătatea generală a organismului este important să prevenim apariția cariilor și să nu amânăm tratamentul cariei din stadiile incipiente.

Cariile dentare sunt o problemă majoră de sănătate publică și este cea mai răspândită boală cronică. Conform datelor OMS, caria dentară afectează circa 60% – 90% dintre copii și adolescenți din întreaga lume.

În România, această afecțiune este foarte des întâlnită mai ales la copiii care provin din zone defavorizate ale țării noastre.  

Cei 3 pași pentru prevenirea patologiilor bucale la copii

1. Prevenirea cariilor dentare

Cariile dentare sunt o boală infecțioasă legată de mai mulți factori, în special de prezența în cavitatea bucală a bacteriilor cariogenice care modifică echilibrul florei saprofite. Prezența acestor bacterii precede apariția cariilor dentare reale, care apar atunci când smalțul dentar se fisurează... Citește mai mult AICI.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Bebelusi
Tagurile articolului: carii  danntura  dinti  dintii de lapte  eruptie dinti 

Articole similare


Cele mai noi articole

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT

Alegerea unui nume pentru fetița ta este o decizie...


Top citite
Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa! / FOTO: Freepik.com@ v.ivash

Nume rare pentru copii. Doar 25 de părinți și-au numit bebelușii așa!

Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor / FOTO: freepik.com @EyeEm

Un fost decan la Stanford explică cel mai simplu lucru pe care părinții îl pot face pentru a asigura succesul copiilor lor

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent / FOTO: FReepik.com@freepik

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent

„Copilul meu nu se poate concentra e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori / FOTO: freepik.com @
alrasyiqin

„Copilul meu nu se poate concentra / e distras la școală!” Tot ce trebuie să știe părinții despre durata atenției la elevi și cum evoluează aceasta în funcție de vârstă sau alți factori

pixel