Schimbare majoră în învățământ: Cum ar putea promova elevii doi ani de școală într-unul singur
Aceasta vine în contextul unor măsuri fiscal-bugetare ce vizează ajustarea cheltuielilor publice și prorogarea unor termene importante. Deși inițial desființarea inspectoratelor fusese programată pentru anul școlar 2025-2026, prin ordonanța de urgență nr. 115 din decembrie 2023, autoritățile au ales acum să amâne această schimbare majoră în sistemul educațional pentru o perioadă mai lungă.
În prezent, termenul pentru desființarea acestora a fost extins până la începutul anului școlar 2025-2026, prin ordonanța de urgență nr. 115 din 14 decembrie 2023.
Proiectul de OUG vizează, printre altele, și prorogarea unor articole din Legea Învățământului Preuniversitar nr. 198/2023. Concret, art. 116 – art. 119 implică inspectoratele școlare, ARACIP, casele corpului didactic.
Art. XXX – „(1) Începând cu data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, aplicabilitatea unor dispoziții prevăzute în Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr. 613 din 5 iulie 2023, cu modificările ulterioare, se prorogă după cum urmează:
c) prevederile la art. 116 – art. 119 se prorogă până la începutul anului școlar 2026-2027;”, se arată în proiectul de OUG.
Prin Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023, publicată în Monitorul Oficial, inspectoratele școlare sunt înlocuite cu direcții județene aflate în subordinea Ministerului Educației. Articolul 116 prevede:
(1) Se înființează direcțiile județene de învățământ preuniversitar/Direcția Municipiului București de Învățământ Preuniversitar, ca servicii publice deconcentrate ale Ministerului Educației, cu personalitate juridică, prin reorganizarea inspectoratelor școlare județene/Inspectoratului Școlar al Municipiului București, finanțate din bugetul de stat prin bugetul Ministerului Educației.
Mai multe pe Edupedu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Guvernul a decis să amâne desființarea inspectoratelor...
Postul Crăciunului este o...
Proba scrisă a examenului de Titularizare 2025,...
Teodora Voinescu, o profesoară...
O bunică a luat dintr-o școală...
Au bebelușii amintiri? Da, dar...
Dacă ești părinte care stă pe...
A deveni părinte este o...
Numele „dieta iubirii” poate, prin denumire, să ducă la...