Dinamici familiale toxice care pot afecta negativ creșterea emoțională a copiilor și capacitatea lor de a socializa cu ceilalți
Data publicării:
Terapeuții au identificat 9 dinamici familiale toxice care pot afecta negativ creșterea emoțională a copiilor și capacitatea lor de a socializa cu ceilalți.  

Tensiuni continue, ciocniri peste tot, ambiții nerealiste puse asupra copiilor, neglijență, absențe sau abuzuri, sunt multe dinamici toxice diferite care se stabilesc în familii.

Terapeutul de familie Melissa Klass a identificat 9 dinamici familiale toxice care, odată recunoscute, pot fi rupte prin dialog sau încercând să pună limite membrilor familiei care le implementează, așa cum a explicat ea potrivit Fanpage.

„Este important ca copiii să fie protejați de aceste dinamici și să li se explice, pentru că în calitate de copii sunt foarte egoiști, adică cred că totul depinde de comportamentul lor. Înainte ca copiii să introducă acest sentiment de vinovăție, ei trebuie să înțeleagă că ceva nu este în regulă.” 

Dinamici familiale toxice 

Abuziv și controlant

Potrivit terapeutului de familie, o familie abuzivă și controlantă este un nucleu în care dialogul este imposibil, întrucât toți membrii implementează atitudini de control obținute prin frică, șantaj emoțional și chiar violență fizică. 

„Părinții impun adesea reguli stricte copiilor, decid pentru ei și îi țin sub control, disgradându-i sau izolându-i”.

Potrivit terapeutului, de îndată ce apar episoade de violență psihologică sau chiar fizică de această amploare, poate chiar normalizate de alți membri ai familiei, este bine să se intervină pentru a pune capăt acestor atitudini.

Competitiv

Într-un sistem familial competitiv, potrivit expertului, toți membrii familiei sunt înfruntați unii cu alții, iar copiii sunt adesea lăudați pur și simplu pentru a subjuga un frate sau celălalt părinte. „Într-o astfel de familie, copiii sunt manipulați emoțional, deoarece învață că valoarea lor ca oameni este legată doar de capacitatea lor de a reuși.” 

Acest tip de dinamică familială este ușor de identificat dacă există certuri constante între frați, dacă se pune accent excesiv pe câștig sau dacă afecțiunea este întotdeauna condiționată de abilitățile fiecăruia.

Adult precoce

Aceasta este o atitudine familială destul de comună, care implică în special frații mai mari, oferindu-le un rol parental. Prin urmare, potrivit expertului, copiii sunt rugați să-și lase deoparte nevoile și grijile, pentru a deveni al treilea părinte.

2. Foto Freep... (dinamici-familiale-toxice-care-pot-afecta-negativ-cresterea-emotionala-a-copiilor-si-capacitatea-lor-de-a-socializa-cu-ceilalti-2_54340000.jpg)

Foto Freepik@freepik

Printre caracteristicile acestei familii se numără:

- sacrificiul făcut de către copii pentru a-și asuma responsabilități de adult
- copiii devin un fel de tampon pentru a aduce pacea între părinți
- de multe ori copiii nu au relații cu semenii

Detașare emoțională

Terapeutul Roots vorbește despre acest tip de familie ca pe un nucleu lipsit de iubire, o dinamică care afectează negativ relațiile copiilor și dezvoltarea lor emoțională și socială.

Potrivit terapeutului, distanța dintre membrii familiei este palpabilă, conversațiile sunt întotdeauna foarte practice și detașate, sărutările, îmbrățișările și mângâierile sunt inexistente. Copiii, în consecință, dezvoltă adesea atitudini precum căutarea continuă a atenției din partea altor adulți, acțiuni extreme față de ceilalți pentru a nu fi abandonați.

Perfecționist

În această unitate familială, imaginea pe care o dă despre sine este totul, întotdeauna perfectă și corectă. „Dacă copiii nu fac cel mai bun lucru, nu obțin cele mai bune rezultate și nu excelează peste tot, este inacceptabil pentru familie.”

De aici rezultă că copiii vor deveni adulți cărora le este rușine continuu de eșecuri și care vor suferi foarte mult din cauza lor chiar și în copilărie.

Neglijent

În acest tip de familie, copiii învață să aibă grijă de ei înșiși și să nu se gândească, nici măcar emoțional, la părinții lor. În cazurile cele mai extreme, copiii nici măcar nu sunt îngrijiți de nevoile lor de bază, cum ar fi vizite medicale, haine curate sau un fel de mâncare fierbinte de mâncat.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Elena Didila
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!” / FOTO: freepik.com @kegfire5

Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine” / FOTO: freepik.com @Petro Seniv 888

Cercetare Harvard despre „creierul rezilient” la copii: „Părinții pot construi rezistența la orice vârstă, însă cu cât e mai devreme, cu atât e mai bine”

Foto: Freepik @proostoleh

Vârsta la care se poate identifica ce talent are un copil

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent” / FOTO: Instagram@BiancaAndreica

Parentingul românesc vs cel englez. Bianca Andreica: „Suntem genul de părinți care vrem să le facem singuri pe toate. Ne bucurăm de ajutorul ocazional, însă îl refuzăm pe cel permanent”

pixel