Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”
Psihiatrul pediatru Ioana Georgescu a adus lumina asupra acestor probleme la emisiunea Părinți Prezenți. Medicul a explicat că aceste tulburări afectează abilitățile fundamentale de citire, scriere și calcul matematic.
„Sunt niște tulburări în care abilitățile de citire, scriere și calcul matematic se dobândesc cu foarte mare dificultate sau în cazuri mai grave, chiar deloc, deși beneficiază de instrucția necesară și sunt ajutați și de familie. Dislexia este o tulburare de învățare a cititului, disgrafia este o tulburare de învățare a scrisului, iar discalculia este o tulburare de învățare a calculului matematic. De multe ori însă acestea vin împreună, copilul având de fapt tulburări mixte de învățare. Aceste dificultăți nu trebuie să vină dintr-o întârziere psihică, deci un IQ sub 70 este criteriu de excludere. De fapt, în aceste cazuri este afectată capacitatea de a transfera informația de la un analizator la altul, pentru că sunetele trebuie trasformate în litere (adică analizatorul auditiv transferă informația la analizatorul vizual), iar imaginea grafică a literelor în sunete. În esență este vorba de procesul de integrare gnozica a imaginilor și sunetelor”, a explicat dr. Ioana Georgescu.
SURSA FOTO: freepik.com @skorinko_alena
Psihiatrul pediatru Ioana Georgescu a explicat cum pot fi diagnosticate și diferențiate dislexia, discalculia, disgrafia de alte dificultăți de citire, de socotire sau de scriere.
„Așa cum am spus, dificultățile nu trebuie să fie generate de o întârziere psihică, deși de cele mai multe ori acești copii au un nivel inferior al inteligenței, situat între 75-85 puncte IQ. De asemenea, acești copii nu trebuie să aibă tulburări neurologice diagnosticabile sau tulburări senzoriale care să explice deficitul. Nu trebuie să fi fost dobândite după o leziune neurologică precis delimitată. De asemenea, dacă pacientul are și deficit de atenție sau tulburări emoționale, atunci dificultatea dobândirii acestor abilități devine și mai mare.
Diagnosticul tulburărilor de învățare se face pe baza simptomatologiei clinice, anume: în dislexie, copilul nu poate face diferența între lieterele `m` și `n`, spre exemplu, sau nu poate să discrimineze grupuri de litere precum `che` și `ghe`, nu poate să decodifice foneme și astfel face omisiuni, substituiri sau adăugări de litere sau grupuri de litere, va avea o viteză redusă a cititului sau va inversa cuvinte în propoziție. În consecință, nu înțelege textul și nu poate să evoce ulterior ceea ce a citit. În disgrafie, copilul scrie urât, literele sunt deformate, răsucite, inversate, apare o alternanța de litere mari cu litere mici, apar greșeli de punctuație și de exprimare, de organizare a frazei. Copilul nu poate să silabiseasca și să scrie corect. În discalculie, copilul nu înțelege conceptul de valoare, socotește cu multă dificultate în minte, nu ordonează numeralele, fac greșeli de calcul pentru că nu poate să combine și să separe semnele, nu știu cum să opereze cu ele. Au probleme cu reprezentarea grafică a informației”, a mai precizat psihiatrul pediatru.
SURSA FOTO: freepik.com @shangarey
Psihiatrul pediatru Ioana Georgescu a clarificat momentele în care părinții ar trebui să fie alertați în legătură cu dislexia, discalculia și disgrafia. Potrivit medicului, semnalele de îngrijorare devin evidente atunci când copiii înregistrează rezultate foarte scăzute la școală sau, în unele cazuri, nu reușesc să dobândească deloc abilitățile de citire, scriere sau calcul.
„Când copiii au rezultate foarte scăzute la școală sau când nu dobândesc deloc aceste abilități. Când apare stima de sine redusă, văzând că nu se descurcă la fel de bine că ceilalți colegi ai lor”, a punctat Ioana Georgescu.
Dr. Ioana Georgescu a detaliat impactul semnificativ pe care dislexia, discalculia și disgrafia îl pot avea asupra performanței școlare, subliniind necesitatea sprijinului din partea părinților și a profesorilor. Potrivit doctorului, aceste tulburări afectează în mod considerabil performanța școlară, întrucât primele etape ale școlarizării se concentrează exact pe abilitățile de citire, scriere și operații matematice simple.
„Afectează foarte mult, pentru că în primii ani de școală exact pe aceste lucruri se pune accent, pe citit, scris, adunări/scăderi. Evaluarea acestor abilități prin teste le va demonstra deficitele. Din păcate, acești copii nu pot însuși abilitățile prin metode de învățare obișnuite, având nevoie de metode și de terapii specifice. Instructajul se va face treptat, etapizat, prin multiple exerciții de decodificare a fonemelor sau de grupare și clasificare a literelor sau obiectelor. Trebuie foarte multă repetiție, foarte mult exercițiu. Părinții și profesorii trebuie să aibă răbdare. În cazuri particulare, severe, copiii pot fi îndrumați să învețe scrisul și cititul cu ajutorul calculatorului sau să învețe folosind tehnici audio vizuale”, a mai spus medicul Georgescu.
Urmăriți emisiunea integral:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...
Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...
O țară a decis să suspende...