„Iubește-ți copilul! Nu este nimic mai dăunător pentru el decât să simtă că nu-ți pasă”, avertizează experții în parenting: „Rămân cicatrici pe viața!”
În perioada adolescenței timpurii, copiii se confruntă cu o serie de schimbări emoționale și fizice care pot fi dificile. În această etapă a vieții, cuvintele și mesajele pe care le primesc din partea adulților pot avea un impact semnificativ asupra stimei de sine și a dezvoltării lor emoționale.
Există 2 fraze pe care, potrivit experților, părinții ar trebui să încerce să nu le spună copiilor lor într-o perioadă complexă precum preadolescența, care merge de la 10 la 14 ani.
Potrivit Fanpage, o mamă a povestit pentru Huffpost că a vorbi cu fiica ei prin repetarea unor fraze legate de vârsta ei, atât pentru a o lăuda, cât și pentru a o certa, a fost contraproductiv pentru fată:
„Dacă îi spun „ce mare ești”, se comportă ca o șefă cu fratele ei, dacă spun „ești prea mică” se supără”. Unii psihologi au explicat în paginile ziarului de ce referirea la vârstă cu preadolescenții nu este niciodată soluția.
Aceasta este prima propoziție pe care, potrivit psihologului Lisa Damour, nu ar trebui niciodată spusă copiilor tăi preadolescenți.
„În perioada pre-adolescenței, copiii sunt foarte stresați de conceptul de vârstă, chiar și fără ca părinții să-l menționeze, știu că trebuie să se pregătească pentru viața de adult și încearcă deja cât pot de bine să fie mai independenți”, a explicat psihologul la adresa pagini de la Huffpost.
Din acest motiv îi invită pe părinți, într-un moment în care și copiii sunt foarte fragili, să nu folosească vârsta ca feedback pozitiv sau negativ asupra acțiunilor lor zilnice.
Foto: Freepik@freepik
„Expresii precum – maturizează-te– sau – te comporți ca un copil – se adresează unei laturi imature a personalității copilului și, prin urmare, vor primi reacții imature și furioase”.
Potrivit scriitorului Carl Honorè, maturizarea unui copil prin accentuarea aspectelor pozitive ale comportamentului care este considerat foarte matur poate fi negativă în perioada pre-adolescenței.
„A-i spune unui copil de 10 ani că este mai matur pentru vârsta lui implică în primul rând că preadolescența este o perioadă de imaturitate și, în al doilea rând, că a te comporta ca adulții, chiar și atunci când ești copil, este pozitiv.”
Scriitorul ne invită să reflectăm asupra importanței de a nu-i face pe copii să se simtă sub presiune, împingându-i să se gândească la viitor, când într-o perioadă de dezacorduri interne puternice, ei trebuie doar să rămână în prezent.
„Trebuie să respectăm ritmurile copiilor și tinerilor, încercând să ne concentrăm, chiar și în complimente, pe abilitățile lor. Dacă un copil a luat o notă bună pentru că a muncit foarte mult, doar lăudați-l pentru asta, fără să-i spuneți că s-a comportat ca un adult”, explică Honorè.
Psihologul Damour a concluzionat spunând că pentru adolescenți fiecare emoție este amplificată și trăiesc mereu cu teama de a nu dezamăgi așteptările adulților, motiv pentru care este important să nu le asociem vârsta cu comportamente pozitive sau negative, ci să fie acolo, răsplătindu-i sau făcând ei se gândesc la greșeli.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...