Dovedit științific! Cea mai bună metodă ca să-i motivezi pe copii să participe la treburile casnice
Data publicării:
Un specialist în copilărie timpurie explică cum să îi încurajăm pe cei mici să își facă ordine în cameră și să participe la activitățile casnice.

Chiar și pentru adulți, curățenia și ordinea pot fi mai degrabă o corvoadă decât o activitate plăcută. Așadar, nu este surprinzător că pentru copii, aceste sarcini nu sunt deloc atractive.

Mulți părinți se confruntă cu dificultăți în a-și convinge copiii să își strângă jucăriile sau să ajute la strângerea mesei.

Conștient de această provocare, Yeshe Colliver, expert în copilăria timpurie, a oferit câteva sfaturi într-un articol publicat pe „The Conversation”.

Cum transformăm treburile casnice într-o activitate atractivă?

SURSA FOTO: freepik.com @Kiwistocks

„Există o metodă distractivă, susținută de știință, prin care îți poți convinge copiii să se implice cu mai mult entuziasm și perseverență în activitățile casnice: jocul de rol”, explică specialistul.

Dacă o sarcină casnică este prezentată ca atare, fără nicio componentă ludică, copilul are puține șanse să o aprecieze sau să se implice.

În schimb, dacă activitatea este transformată într-un joc cu o poveste captivantă, motivația copilului crește considerabil.

„De exemplu, ne putem imagina că suntem excavatoare care trebuie să adune toate pietrele (jucăriile) și să le depoziteze într-o cutie.

De obicei, este util să adăugăm o provocare sau un obstacol pentru a menține entuziasmul – poate un inamic înarmat cu o minge de distrugere sau o pisică prinsă în capcană”, explică Yeshe Colliver, referindu-se la propria experiență cu fiul său de trei ani.

Imaginația – cheia motivației copiilor

Potrivit teoriei lui Lev Vygotsky, un renumit psiholog rus, imaginația este esențială pentru dezvoltarea copiilor, mai ales între 2 și 7 ani, când realitatea nu este suficient de stimulativă pentru a le menține interesul.

Studiile arată că atunci când copiilor de 6 ani li se cere să se prefacă a fi Bob Constructorul sau Dora Exploratoarea, aceștia devin mai motivați să finalizeze sarcini considerate altfel plictisitoare.

Beneficiile jocului de rol asupra dezvoltării copilului

Alte cercetări au demonstrat că, atunci când copiii de 5 ani sunt încurajați să își exerseze imaginația timp de 15 minute pe zi, timp de cinci săptămâni, aceștia își îmbunătățesc memoria și capacitatea de concentrare.

Comparativ, jocurile tradiționale care nu implică imaginația, precum cele cu mingea, nu au avut același impact.

Copiii care își dezvoltă imaginația sunt, de asemenea, mai empatici și mai capabili să își controleze emoțiile, ceea ce îi ajută nu doar în îndeplinirea sarcinilor casnice, ci și în relațiile cu cei din jur.

Transformarea treburilor casnice într-un joc de rol poate face ca aceste activități să devină mai atractive pentru copii. Prin stimularea imaginației, nu doar că îi ajutăm să își dezvolte abilități cognitive și emoționale, dar și transformăm momentele de curățenie într-o experiență plăcută pentru întreaga familie.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Copiii pot deveni mai inteligenți dacă părinții fac aceste 10 lucruri simple, dovedite științific! Cercetători: „Îmbunătățesc memoria, creativitatea și gândirea logică” / FOTO: freepik.com @kuzmichstudio

Copiii pot deveni mai inteligenți dacă părinții fac aceste 10 lucruri simple, dovedite științific! Cercetători: „Îmbunătățesc memoria, creativitatea și gândirea logică”

3 limite pe care un părinte nu ar trebui să treacă niciodată cu copilul său adult / FOTO: freepik.com @Guzov Ruslan

3 limite pe care un părinte nu ar trebui să treacă niciodată cu copilul său adult

Copiii care ajung să fie inteligenți, de succes și încrezători sunt crescuți cu aceste 9 principii. Concluziile unui studiu pe 200 de familii / FOTO: freepik.com @EyeEm

Copiii care ajung să fie inteligenți, de succes și încrezători sunt crescuți cu aceste 9 principii. Concluziile unui studiu pe 200 de familii

Părinții care fac aceste lucruri cresc „copii îngerași” și „nealintați”. Doctor în psihologia copilului: „Eu îi spun parenting intenționat” / FOTO: freepik.com @kukota

Părinții care fac aceste lucruri cresc „copii îngerași” și „nealintați”. Doctor în psihologia copilului: „Eu îi spun parenting intenționat”

pixel