De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!
Potrivit unui studiu publicat în revista Developmental Science, un bebeluș ar putea învăța mai repede și deveni mai inteligent cu ajutorul unei metode de stimulare a limbajului, care poate fi aplicată acasă.
Adulții, de fiecare dată când văd un bebeluș, nu își dau seama că își coboară tonul și adoptă o voce mai înaltă. Ei le vorbesc într-un mod prea copilăresc, iar până acum s-a crezut că acest lucru împiedică învățarea limbajului la copii.
Deși este adevărat că acesta este un mod afectuos de a comunica cu cei mici, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că a vorbi cu afecțiune nu ar trebui să interfereze cu stimularea corectă a bebelușilor, ci dimpotrivă.
Te-ai surprins vreodată alungind cuvintele când vorbești cu un bebeluș de doar câteva luni? Adăugând cuvinte afectuoase, dar ridicole, în propozițiile tale? Coborând tonul, dar crescând volumul vocii? Cu siguranță, răspunsul tău este „da” la toate aceste întrebări și te înțelegem... ni s-a întâmplat tuturor la un moment dat!
SURSA FOTO: freepik.com @ponomarencko
Conform științei, să vorbești cu bebelușul tău într-un mod afectuos nu ar trebui să-i împiedice învățarea limbii; dimpotrivă, i-ar putea stimula inteligența! Acest lucru are sens, deoarece atunci când îi vorbești cu iubire, bebelușul se simte mai conectat cu tine, ceea ce îl face să te asculte mai atent decât dacă i-ai vorbi corect, dar fără un ton afectuos.
Cercetarea, publicată în jurnalul menționat mai sus și citată de etapainfantil.com, a urmărit comportamentul limbajului la 26 de bebeluși timp de 8 ore pe parcursul a 4 zile consecutive. Rezultatele au arătat că bebelușii care cunoșteau cele mai multe cuvinte erau cei ai căror părinți le vorbeau pe un ton afectuos, copilăresc. Acest tip de limbaj este cunoscut sub denumirea de „limbaj parental”, deoarece este un mod instinctiv de a comunica cu bebelușii… Și acum știm că poți vorbi așa cu copilul tău fără să-i faci niciun rău.
Dragostea și afecțiunea pe care le transmiți prin cuvintele tale îi vor oferi micuțului tău o stare de liniște și încredere. Acest lucru îl va face să fie deschis către învățare aproape fără să își dea seama, ascultând toate cuvintele pe care i le spui… chiar dacă sunt rostite pe un ton copilăresc. Nu tonul contează, ci dragostea pe care o transmiți prin cuvintele tale.
Când vorbești cu un bebeluș cu dragoste, folosind fraze simple, un ton mai înalt, pauze și repetări, bebelușul îți va acorda multă atenție! Și astfel, va învăța limba! El va interioriza cuvintele pe care i le spui, pentru ca în viitorul apropiat să le poată repeta când va începe să vorbească.
SURSA FOTO: freepik.com @EyeEm
Modul în care părinții comunică cu bebelușii este esențial pentru dezvoltarea acestora. Nu este important doar ce comunică, ci și cum o fac.
O comunicare rece, lipsită de afecțiune, nu va permite copilului să se dezvolte corect. Ceea ce copiii au mereu nevoie este o comunicare plină de afecțiune, în care dragostea să fie chiar mai importantă decât cuvintele în sine.
Poartă conversații cu bebelușul tău, chiar dacă el sau ea nu îți răspunde sau răspunsurile sunt doar sunete. Creierul lor procesează totul extrem de rapid, încercând să învețe fiecare cuvânt pe care îl rostești... și dacă îi vorbești cu dragoste, cu atât mai bine!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
În lumea globalizată de...
Indiferent dacă este mic sau...