Dr. Mihai Craiu, despre tusea „măgărească”: „Avem tendința s-o minimalizăm, dar e una din bolile care omoară acum, în 2025, copii în România!” / VIDEO
Data publicării:
În cadrul emisiunii Părinți Prezenți, s-a adus în atenția publicului o problemă de sănătate care pare să revină în actualitate: creșterea semnificativă a cazurilor de tuse convulsivă la copii.

„Din septembrie, de când copiii au început școala, pe buzele multor părinți am auzit: „copilul meu tușește de o lună și nu-i trece cu nimic, tușește până la vomă, tușește și câte o oră întreagă”.

Chiar și dvs. ați spus că în ultima jumătate de an ați consultat mai mulți copii cu tuse convulsivă decât în toți cei 35 de ani de când sunteți medic. Ce s-a întâmplat, domnule doctor?” a întrebat moderatoarea emisiunii Părinți Prezenți, Loredana Iriciuc.

Dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru, a explicat că tusea convulsivă, cunoscută popular și ca „tuse măgărească”, este cauzată de infecția cu bacteria Bordetella pertussis. Această maladie, alături de difterie, rujeolă și poliomielită, era printre principalele cauze de mortalitate infantilă în perioada interbelică.

„Vorbim despre o maladie pe care o cunoaștem și o cunoaștem de foarte multă vreme. Infecția cu bordetella pertussis sau tusea convulsivă sau tusea măgărească, cum i se spune popular, era una din cauzele frecvente - alături de difterie și de rujeolă și poliomielită - care omora copiii în România în perioada interbelică.

De la al II-lea Război Mondial încoace, există vaccin diftero-tetano-pertussis. America e prima țară din lume care a introdus vaccinarea națională, undeva în timpul cel de-al II-lea Război Mondial. Deci, vorbim de un vaccin care merge acum pe 80 de ani. E foarte de mult de când există acest vaccin, e foarte studiat și foarte sigur.

În peste 100 de țări din lume, infecția cu bordetella pertussis a început să scadă atât de mult încât am colegi tineri care până anul trecut nu văzuseră niciun caz de tuse măgărească”, a explicat dr. Mihai Craiu.

Citește și HMPV, virusul care „a pus părinții pe jar”, explicat de dr. Mihai Craiu: „Este cunoscut de foarte multă vreme! NU e nimic scăpat de sub control, ăsta e mesajul meu foarte clar!” / VIDEO

Tusea celor 100 de zile: O boală gravă cu riscuri imense

Infecția cu Bordetella pertussis, cunoscută și sub denumirea de tusea convulsivă sau „tusea celor 100 de zile”, este o afecțiune extrem de periculoasă, iar consecințele ei nu trebuie subestimate.

Dr. Mihai Craiu explică în detaliu mecanismele prin care această infecție afectează grav sănătatea pacienților, mai ales copiii mici:

„Infecția cu bordetella pertussis, dacă este să traducem mot à mot numele ei din limba chineză, s-ar traduce `tusea celor 100 de zile`. Deci, chiar așa ține! Aproape trei luni. Tușești și tușești de n-ai aer, te faci vânăt. De asta unii copii chiar fac convulsii hipoxice.

De ce?

Pentru că bordetella pertussis produce o neurotoxină, adică un ceva care se duce la cap, nu la plămâni - nu boala pulmonară e cea gravă - se duce la cap și tu continui să produci, expiri, deci să dai aer afară fără să poți să inspiri. Ți se închide gâtul, popular. Încerci să tragi aer și corzile vocale se închid.

De obicei, faci între 6 și 10 expiruri la un inspir. (...) Deci, e la paritate. Cât aer intră, cam atâta trebuie să iasă. Acești pacienți golesc plămânii până la marginea rezervorului și nu pot să bage aer foarte repede. Asta este sâcâitor.

În momentul în care tușim, ca orice fel de act de suflat împotriva unui obstacol, generează o creștere de presiune. Ia să suflăm într-o pungă. Ce face? Se umflă!

SURSA FOTO: freepik.com @sweet-ice87

Toate chestiile în care crește presiunea rezistă fix atâta timp cât presiunea aia nu depășește rezistența mecanică a muncii. Ori, în momentul în care tușim, facem presiuni de ordinul sutelor de centimetri coloană de apă și viteze extraordinar de mari. Și dacă facem chestia asta repetitiv, e ca și cum am sufla în punga de x ori și la un moment dat crapă.

De asta apar aceste sângerări pe care le vedem la pacienții cu infecție gravă pertussis: fie ochiul complet cu sânge - am văzut pacient care avea sânge în ochi, altora le curge sânge pe nas, alții fac vânătăi. Există o poză celebră în New England Journal of Medicine, probabil una din cele mai importante reviste medicale din lume, cu o doamnă de 60 de ani care are o vânătaie parcă ar fi fost lovită cu o bâtă de baseball peste torace: a făcut fractură de coaste din cauza accesului de tuse.

Da, tușești până te spargi. Dacă te spargi în cap într-un anevrism poți să și mori sau să rămâi cu gura strâmbă. Doamne ferește! Nu-i o boală bună. E una din bolile care omoară. Omoară acum! După perioada interbelică de care vorbeam. Omoară acum!”

VEZI ȘI Dr. Mihai Craiu, despre miozita acută benignă: „Vine dintr-o dată, iar copilul își pierde forța musculară, de tot! Afecțiunea trece singură” / VIDEO

Tusea convulsivă: O amenințare reală, ignorată prea ușor

Dr. Mihai Craiu a tras un semnal de alarmă cu privire la pericolele tusei convulsive, boală care, deși pare a fi o problemă uitată, continuă să facă victime, chiar și în spitale cu echipamente de ultimă generație. În cadrul Institutului Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu” din București, medicii au fost neputincioși în fața unui caz tragic: un copil foarte mic a decedat din cauza tusei convulsive, în pofida ventilației mecanice și a aparatelor de suport vital de înaltă performanță.

„Noi, în Institut, am avut deces prin tuse convulsivă, în pofida ventilației mecanice cu cele mai performante aparate. Avem toate aparatele de suport vital care ar exista într-un spital din Germania sau din Franța. Suntem totuși Institutul Național pentru Sănătatea Mamei și Copilului (n.r. - „Alessandrescu-Rusescu” București).

Echipamentele în secția terapie intensivă care, conduse exemplar și unde se urmează protocoale, nu au putut preveni după al șaselea- șaptelea stop cardiorespirator decesul acestui pacient, deși era ținut în viață de aparate. Copil foarte, foarte, foarte mic, care a avut această evoluție absolut nefericită, pentru că în primele câteva luni de viață, când n-ai apucat să faci niciun fel de vaccin sau numai unu, n-ai destui anticorpi să te protejezi de acest musafir nedorit extrem de agresiv”, a spus dr. Mihai Craiu.

„Avem tendința s-o minimalizăm pentru că n-am văzut-o demult și avem tendința să zicem `e, la noi nu ajunge`”, explică dr. Craiu, subliniind că acest lucru poate duce la o atitudine de neglijență. În timp ce tusea convulsivă nu se mai află pe radarul multor părinți, riscurile rămân extrem de reale.

SURSA FOTO: freepik.com @zulfiska

„De ce spun chestia asta?

Pentru că există avertizări încă din vara anului trecut! European Centre for Disease Control ne-a spus înainte de Campionatul European de Fotbal - de unde ne-am dus și ne-am întors foarte mândri de noi că am făcut bine cu echipa de fotbal - `atenție că e plin de tuse convulsivă. Nu duceți copiii mici la stadioane!` (...)

De altfel, cu niște săptămâni înainte, autoritățile de sănătate publică din Cehia, anunțau că aveau în anul 2024 17.000 de cazuri noi de tuse convulsivă, iar cu un an înainte avuseseră 53. E o diferență! D

Din fericire, pentru copilul mare, în afară de faptul că e o tuse foarte enervantă și care durează niște luni, alte consecințe foarte mari nu sunt”, a mai adăugat medicul pediatru.

Ezitarea vaccinală: O alegere periculoasă pentru sănătatea copiilor

Dr. Mihai Craiu a subliniat o realitate dureroasă: în ciuda existenței vaccinului de peste 80 de ani, încă asistăm la decese cauzate de boli care pot fi prevenite prin vaccinare, iar această situație se datorează ezitării vaccinale: „De ce s-a întâmplat chestia asta acum, la 80 de ani de când avem vaccinul? Pentru că deși avem umbrelă, am hotărât să n-o folosim și atunci ne-a udat. Ăsta e răspunsul scurt”.

„Ezitarea vaccinală o înțeleg. Sunt părinți care au în fața lor un copil sănătos și citesc prospectul unor vaccinuri, oricare ar fi ele. Și scrie acolo că se poate întâmpla aia, aia.

Problema este că nemaivăzând bolile tetanos, difterie şi poliomielită, alea care sunt ale vaccinurilor de bebeluș, nu vorbesc de nu știu ce chestii opționale sau de adulți. Aceste vaccinuri eficiente sunt practic victima propriilor eficiențe.

În Europa a dispărut poliomielita datorită campaniilor de vaccinare. Difterie, au fost câteva cazuri de import în Spania, în Belgia, chiar cu un deces, după ce au fost în excursie în zone unde încă există difterie. Cea mai apropiată zonă unde există difterie de țara noastră, conform raportărilor oficiale, este Ucraina. Haideți să ne gândim câți copii ucrainieni au trecut prin România, de când se întâmplă nenorocirea de la vecinii noștri.

Deci, oameni buni, da, înțeleg ezitarea, înțeleg că trebuie să mai discutăm încă o dată și încă o dată cu doctorul de familie. Înțeleg amânările, înțeleg spațierile, să le facem mai pe rând.

Dar să nu faci deloc vaccin pentru o boală care omoară acum, în 2025, copii în România, asta nu pot să înțeleg! E ca și cum am luat un pistol și joci ruleta rusească cu copilul tău. Dacă ai nimerit în partea cu `ai tras un glonț`?

Oameni buni, nu trecem strada pe roșu, că poate ne calcă mașină. Regulile-s făcute ca să stăm pe partea safe. Deci, cel puțin de bolile mortale ar trebui vaccinați copiii.

Sunt multe cazuri pentru că-s foarte mulți copii nevaccinați”, a conchis dr. Mihai Craiu.

URMĂRIȚI EMISIUNEA PĂRINȚI PREZENȚI INTEGRAL:

Youtube video image



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie” / FOTO: freepik.com @senivpetro

Cele șapte comportamente ale copilului fericit. Specialist: „Aceste atitudini îți arată că micuțul tău crește puternic și plin de bucurie"

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică / FOTO: freepik.com @prostooleh

Dacă spui aceste expresii când vorbești cu copilul, va avea o personalitate puternică și autentică

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență / FOTO: freepik.com @senivpetro

Nume pentru copii care înseamnă curaj și putere: Sugestii pentru părinții care doresc să transmită un mesaj de încredere și reziliență

Greșelile părinților care distrug autonomia copiilor: Cum să evităm capcanele care le frânează progresul în creștere / FOTO: freepik.com @v.ivash

Greșelile părinților care distrug autonomia copiilor: Cum să evităm capcanele care le frânează progresul în creștere

pixel