Eduard Puiu, despre generația actuală de adolescenți: „Acești copii sunt cel mai mare dușman al adulților care îi blamează și uită un lucru fundamental!”
Data publicării:
Psihologul Eduard Puiu a vorbit recent despre generația actuală de adolescenți. 

Eduard Puiu explică, la Jurnal de Adolescent de la a7tv, faptul că orice critică adusă tinerilor de astăzi trebuie să fie însoțită de o analiză a modului în care aceștia au fost crescuți și educați. Generația tânără este, în mare măsură, un rezultat al valorilor și metodelor de educație impuse de părinții și profesorii lor.

„Sunt cel mai mare dușman al lor, al oamenilor, al adulților, care blamează generația asta și uită un lucru fundamental: generația aceasta este produsul exclusiv al nostru! Nu ai cum să te uiți la ceva ce tu ai zămislit și tu ai educat și să spui `uite cât e de disfuncțională`. Nu ai cum să faci asta!”, a spus psihologul.

Hiper-protecționismul: O cauză majoră a problemelor

Un alt punct important abordat de Eduard Puiu este fenomenul hiper-protecționismului. 

„În plus, toate lacunele lor și toate problemele acestei generații vin dintr-un alt curent mare care se cheamă hiper-protecționismul. Dacă generația mea a fost obișnuită să se descurce, generația lor nu a fost lăsată să se descurce. Nu poți să blamezi generația!”, a explicat psihologul.

Hiper-protecționismul, adică tendința părinților de a-și supraproteja copiii și de a le facilita toate aspectele vieții, a condus la dezvoltarea unei generații care nu a fost nevoită să se confrunte cu dificultăți și provocări reale. Acest lucru a dus la o lipsă de reziliență și autonomie în rândul tinerilor.

Adulții nu cunosc adevăratele probleme ale adolescenților

Un alt aspect criticat de Eduard Puiu este distanța emoțională și intelectuală dintre generații. 

„Nu poți să o blamezi dintr-o altă perspectivă: pentru că nu o cunoști! În infatuarea ta ca adult, nu toți, evident, nu cunoști această generație!” a afirmat el.

Adulții, prin prisma experiențelor lor de viață și a schimbărilor rapide ale societății, nu reușesc să înțeleagă pe deplin preocupările, temerile și provocările cu care se confruntă tinerii de astăzi. 

„Oamenii aceștia nu le știu of-urile, nu le știu îngrijorările, nu conștientizează faptul că ei trec de la o etapă la alta și e ca și când ar fi într-o peștere unde e întuneric și frig, iar tu ești afară. Tu ești adult, ai trecut prin chestiile astea și râzi de cei care sunt acolo care sunt temători, anxioși”, a mai spus psihologul.

Un apel către părinți

Eduard Puiu a făcut un apel către toți părinții, îndemnându-i să-și dedice timp și efort pentru a înțelege și sprijini adolescenții. „Pentru orice părinte ar trebui să fie un demers înălțător, să-l înțeleagă bine și chiar să-și dedice mare parte, nu toată, din timp adolescentului”, a recomandat el.

În contextul acestei analize, devine clar că schimbările sociale și culturale din ultimele decenii au modelat o generație cu provocări unice.

În loc să fie criticați și blamați, tinerii de astăzi au nevoie de înțelegere, sprijin și ghidare din partea adulților. Numai astfel se poate crea un mediu propice dezvoltării lor armonioase și autonome.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Comportamente si Emotii

Articole similare


Cele mai noi articole

Cum ar trebui să se desfășoare conversațiile cu copiii mici

Conversațiile cu copiii mici sunt esențiale pentru...

7 mici obiceiuri care te vor face o persoană mai interesantă

Toată lumea își dorește să fie percepută ca o persoană...


Top citite
Lecțiile de maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung” / FOTO: freepik.com @EyeEm

Lecțiile de bune maniere pe care părinții NU le mai predau copiilor. Cercetători: „Nu e vorba doar că devin nepoliticoși, dar vor avea de suferit social și profesional pe termen lung”

Foto: Freepik@freepk

Aceasta este vârsta ideală pentru a-l învăța pe copil o limbă străină

Foto: Freepik@prostooleh

Semne că ai fost un părinte bun. Carl Rogers, psiholog: „Acesta este singurul lucru care contează cu adevărat”

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor! / FOTO: freepik.com @sheremetaphoto

De ce au nevoie cu adevărat copiii de la părinții lor? Descoperă cele 5 lucruri esențiale care fac diferența în bunăstarea lor!

pixel