Educația cu „mână de fier” REDUCE dimensiunea creierului copilului. Țipetele, loviturile și pedepsele au efecte mai periculoase decât crezi, conform noilor cercetări
Data publicării:
Educația copiilor noștri necesită răbdare, empatie și ascultare activă. Pedepsele, amenințările, țipetele și loviturile nu reprezintă metode valide de parenting și, mai mult decât atât, au un impact negativ semnificativ asupra copilului. Din păcate, există încă mulți oameni care cred în eficiența „educației cu mâna de fier” .

Un studiu recent realizat în Canada a arătat că aceste „practici parentale dure” din copilărie au consecințe pe termen lung asupra dezvoltării creierului copiilor.

Mai exact, comportamente precum enervarea, lovirea, zgâlțâirea sau țipatul repetat la adresa copiilor sunt asociate cu o reducere a dimensiunii anumitor structuri cerebrale în adolescență. Aceste concluzii provin dintr-un studiu publicat în revista „Development and Psychology”, notează bebesymas.com.

Practicile analizate în studiu sunt frecvente și, în multe cazuri, acceptate din punct de vedere social. Acest lucru este subliniat de dr. Sabrina Suffren, de la Universitatea din Montreal, autoarea principală a cercetării, realizată în colaborare cu Centrul de Cercetare CHU Sainte-Justine și cercetători de la Universitatea Stanford.

Dr. Suffren atrage atenția că efectele acestor metode nu se limitează doar la schimbările observate la nivelul creierului: „Vorbim despre impactul asupra dezvoltării sociale și emoționale a copiilor, pe lângă cel asupra creierului lor.”

CITEȘTE ȘI „Pedeapsa fizică, o bombă cu efect în lanț!” Efectele ascunse asupra copilului și asupra întregii societăți

Relația dintre emoții și anatomia creierului

SURSA FOTO: freepik.com @pixel-shot.com

Maltratarea severă a copiilor, precum abuzul sexual, fizic sau emoțional, neglijarea și instituționalizarea, a fost asociată cu anxietate și depresie la vârsta adultă.

Studii anterioare au demonstrat deja că acei copii care au trecut prin abuzuri severe prezintă cortexuri prefrontale și amigdale mai mici, două regiuni ale creierului esențiale în reglarea emoțiilor și în apariția tulburărilor de anxietate și depresie.

Cu toate acestea, nu este nevoie de violență extremă pentru ca dezvoltarea creierului să fie afectată.

Într-un studiu recent din Canada, cercetătorii au descoperit că aceleași regiuni cerebrale, cortexul prefrontal și amigdala, erau mai mici la adolescenții care, în copilărie, au fost expuși în mod repetat la practici educaționale dure, fără a fi victime ale altor forme de abuz.

„Aceste constatări sunt semnificative și inovatoare. Este pentru prima dată când practicile parentale dure, care nu se încadrează în categoria abuzurilor grave, sunt asociate cu o reducere a dimensiunii structurilor cerebrale – un efect similar cu cel observat la victimele violenței, afirmă cercetătorii.

De asemenea, aceștia adaugă că un studiu publicat în 2019 „a demonstrat că practicile parentale dure pot modifica funcția creierului la copii, iar acum știm că ele afectează și structura creierului însuși.”

VEZI ȘI Educi sau distrugi? Disciplina NU înseamnă pedeapsă, iar diferențele dintre aceste concepte sunt esențiale pentru dezvoltarea copilului!

Studiu detaliat al copiilor monitorizați încă de la naștere

SURSA FOTO: freepik.com @freepik

Unul dintre punctele forte ale acestui studiu este utilizarea datelor colectate de la copii monitorizați încă de la naștere la Spitalul de Copii din Montreal, CHU Sainte-Justine, la începutul anilor 2000.

Monitorizarea a fost realizată de Unitatea de Cercetare privind Inadaptarea Psihosocială a Copiilor (GRIP), în colaborare cu Universitatea din Montreal și Institutul de Statistică din Quebec.

În cadrul acestui program de monitorizare, modul de educare și nivelul de anxietate al copiilor au fost evaluate anual, de la vârsta de doi ani până la nouă ani.

Pe baza datelor colectate, copiii au fost împărțiți în grupuri, în funcție de gradul de expunere la practici parentale persistente dure (scăzută sau ridicată).

Dr. Sabrina Suffren, împreună cu echipa sa, a evaluat nivelul de anxietate al copiilor și a efectuat investigații RMN anatomice în perioada adolescenței, între 12 și 16 ani.

Acest studiu se remarcă prin durata lungă de observație și contribuie semnificativ la înțelegerea legăturilor dintre „educația cu mână de fier”, nivelul de anxietate al copiilor și modificările anatomice ale creierului lor.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
„Dacă nu eşti atent, te mut în prima bancă”, replica profesorilor va deveni istorie. Schimbări în școli: Elevii vor sta în cerc și își vor schimba des colegul de bancă / FOTO: freepik.com @gritsiv

„Dacă nu eşti atent, te mut în prima bancă”, replica profesorilor va deveni istorie. Schimbări în școli: Elevii vor sta în cerc și își vor schimba des colegul de bancă

Părinții de altădată făceau aceste 3 lucruri esențiale pentru creșterea copiilor, dar părinții moderni le-au uitat complet: „Au nevoie de ele pentru a se dezvolta sănătos”, avertizează psihologii / FOTO: freepik.com @EyeEm

Părinții de altădată făceau aceste 3 lucruri esențiale pentru creșterea copiilor, dar părinții moderni le-au uitat complet: „Au nevoie de ele pentru a se dezvolta sănătos”, avertizează psihologii

Explicația științifică a motivului pentru care adolescenții nu își ascultă mamele: Ce spun cercetările neurologice / FOTO: freepik.com @user8647581

Explicația științifică a motivului pentru care adolescenții NU își ascultă mamele: Ce spun cercetările neurologice

Părinți, încercați asta! Metoda care îi ajută pe copii să asculte, conform unui expert în comportament: „Expresia «nu mai face asta!» este una dintre cele mai contraproductive!” / FOTO: freepik.com @dusanpetkovic

Părinți, încercați asta! Metoda care îi ajută pe copii să asculte, conform unui expert în comportament: „Expresia «nu mai face asta!» este una dintre cele mai contraproductive!”

pixel