Efectele „terifiante” ale ecranelor asupra dezvoltării emoționale și cognitive a copiilor: Psihologii trag un semnal de alarmă cu privire la consecințele devastatoare asupra creierului lor
Data publicării:
Utilizarea telefoanelor mobile de către copii și adolescenți afectează negativ dezvoltarea creierului și echilibrul lor mental. Un psihiatru infantil atrage atenția asupra efectelor nocive ale expunerii excesive la ecrane.

Un raport de expertiză din Franța detaliază impactul negativ al ecranelor asupra sănătății, în special asupra copiilor.

„Există un consens clar cu privire la efectele negative directe și indirecte ale utilizării excesive a ecranelor. În cazul copiilor mici, este esențial să fim vigilenți, deoarece aceste efecte pot influența în mod semnificativ dezvoltarea lor și sănătatea creierului”, se precizează în raport, conform The Guardian.

La adolescenți, utilizarea intensă a telefoanelor mobile și a rețelelor sociale poate avea consecințe grave asupra sănătății mintale.

„Când vorbim despre sănătatea mintală, mai ales despre depresie și anxietate, utilizarea rețelelor sociale poate reprezenta un factor de risc major, în special în cazul persoanelor cu vulnerabilități preexistente”, explică expertul.

CITEȘTE ȘI Avertismentul psihologului Gabor Mate - O oră pe smartphone este egală cu un gram de cocaină

Probleme grave de sănătate mintală

SURSA FOTO: freepik.com @ivlianna

Emily Sehmer, psihiatru specializat în psihiatria copilului, a subliniat că, în cadrul în care lucrează, copiii resimt profund efectele nocive ale smartphone-urilor asupra sănătății lor mintale. Printre efectele grave pe care le-a observat la acești tineri, ea enumeră:

„Vedem copii care se pierd în lumile online, care nu reușesc să doarmă, care devin tot mai neatenți și impulsivi, dereglați emoțional și agresivi. Unii copii sunt paralizați de anxietate sau de teama de a nu pierde ceva important. Din păcate, întâlnim și cazuri de autovătămare, tulburări de alimentație și chiar tentative de sinucidere.”

Un fenomen alarmant este acela că unii copii care se autovătămează își împărtășesc experiențele pe rețelele de socializare, influențând și alte persoane să facă același lucru. Emily Sehmer relatează un caz concret:

„Anul trecut, am îngrijit un adolescent cu probleme grave de sănătate mintală, care se autovătăma frecvent. Am descoperit ulterior că acesta încărca pe TikTok videoclipuri despre experiențele și comportamentele sale și transmitea în direct din secțiile de urgență și de psihiatrie. Astfel, conținutul său ajungea la mii de urmăritori și simpatizanți.”

În general, utilizarea telefoanelor mobile de către copii și adolescenți poate contribui la dezvoltarea „depresiei și gândurilor suicidare”, avertizează specialista.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

La ce vârstă putem lăsa bebelușul să doarmă la bunici?

Fiecare părinte se întreabă, la un moment dat, când...


Top citite
Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode / FOTO: freepik.com @Addictive Stock

Semnele care arată că ești un părinte autoritativ: Acest stil de parenting a devenit tot mai popular, fiind recunoscut ca una dintre cele mai eficiente metode

Ai grijă ce „etichete” îi pui copilului tău! Terapeut cognitiv-comportamental: „Nici măcar cele pozitive NU sunt benefice! Pot crea presiuni uriașe” / FOTO: freepik.com @tariktk

Ai grijă ce „etichete” îi pui copilului tău! Terapeut cognitiv-comportamental: „Nici măcar cele pozitive NU sunt benefice! Pot crea presiuni uriașe”

Foto: Freepik@ maria.symchych

Câte jucării sunt necesare? Urania Cremene: ”Copilul tău va fi mai fericit și mai creativ” dacă respecți aceste două reguli

Călători fără pantaloni în metrourile din Londra. „Nu trebuie să-ți fie rușine să-ți accepți corpul” / FOTO: Londontheinside

Călători fără pantaloni în metrourile din Londra. „Nu trebuie să-ți fie rușine să-ți accepți corpul”

pixel