Elena, bebelușul care a demonstrat imposibilul: Povestea unui miracol medical
Data actualizării:
Data publicării:
Elena este un simbol al luptătorilor mici, fiind o adevărată învingătoare. 

Elena este un simbol al luptătorilor mici, fiind o adevărată învingătoare. Pe 17 noiembrie, de Ziua Prematurității, micuța din Botoșani a sărbătorit 100 de zile de viață și depășirea pragului de 2.000 de grame, o realizare extraordinară având în vedere cum a venit pe lume.

La doar 22 de săptămâni, Elena cântărea puțin peste 600 de grame, iar în conformitate cu legislația din România, ar fi fost considerată avort. 

Citește și Efectul Mozart, dezmințit de mai multe studii! Cercetători: „Nu trebuie să ne așteptăm ca simpla ascultare a muzicii să ne facă copiii mai deștepți!”

Micuța a venit pe lume în august, la Maternitatea din Botoșani, unde mama sa a fost operată de urgență. La momentul respectiv, medicii nu i-au dat nicio șansă de supraviețuire.

Sursa foto: freepik.com@freepik

Totuși, după ce a fost extrasă din pântecele mamei, micuța a surprins pe toată lumea, având semne vitale și necesitând imediat îngrijire intensivă.

Medicul primar neonatolog Carmen Zaboloteanu, șefa secției de neonatologie din cadrul Maternității Botoșani, a explicat că, deși nașterea a fost prematură și copilul era extrem de mic, Elena a demonstrat o voință puternică încă din primul moment.

"La naștere, Elena avea semne vitale și nu a necesitat reanimare. Era un copil extrem de mic, provenind dintr-o sarcină nediagnosticată, dar am observat că avea semne vitale, iar acest lucru ne-a determinat să facem tot ce era necesar pentru a-i oferi o șansă la viață.

A fost o luptătoare de la început, a înfruntat toate șansele, inclusiv statisticile, și ne-a arătat că fiecare copil merită o șansă, pentru că nu tratăm statistici, ci un copil unic", a spus medicul Zaboloteanu, pentru Părinti și Pitici.

Elena, Mica luptătoare cu viața

Sursa foto: freepik.com@lobachad

Astăzi, Elena este dovada că lupta pentru viață este uneori mai puternică decât orice prognoză medicală.

Carmen Zabaloteanu: „Ne-a arătat că fiecare copil are şansa lui”

“La naştere prezenta semne vitale, fără a fi nevoie de reanimare. Provenea dintr-o sarcină neurmărită, am observat că este foarte mică la naştere, dar pentru că avea semne vitale am procedat să îi oferim suportul necesar pentru a trăi.

A fost o luptătoare din primul moment. A luptat cu noi, cu statisticile şi ne-a arătat că fiecare copil are şansa lui şi nu tratăm o statistică, ci un copil, care este unic”, a precizat medicul primar neonatolog Carmen Zaboloteanu, şefa secţiei de neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani, pentru Părinți și Pitici.

Decizia medicilor a fost “forţată” şi de micuţa Elena. Aceasta a fost o luptătoare din primul moment, deşi nimeni, nici măcar literatura de specialitate, nu îi dădea şanse. “La naştere prezenta semne vitale, fără a fi nevoie de reanimare.

Provenea dintr-o sarcină neurmărită, am observat că este foarte mică la naştere, dar pentru că avea semne vitale am procedat să îi oferim suportul necesar pentru a trăi. A fost o luptătoare din primul moment.

A luptat cu noi, cu statisticile şi ne-a arătat că fiecare copil are şansa lui şi nu tratăm o statistică, ci un copil, care este unic”, a povestit medicul primar neonatolog Carmen Zaboloteanu, şefa secţiei de neonatologie din cadrul Maternităţii Botoşani.

Elena s-a născut cu 660 de grame, iar în primele zile de viaţă a ajuns la 400 de grame.

Elenei i s-au dat șanse mici de viață

Şansele deveneau de la foarte mici spre un miracol, însă personalul medical a continuat să îi dea tot ajutorul să lupte pentru viaţă.

Era atât de mică, şi ca săptămâni şi ca greutate, încât nici nu putea fi acceptată de un spital de categorie superioară. Asta pentru că sistemul informatic din România consideră că un bebeluş are şanse la viaţă după 24 de săptămâni de sarcină.

Primele zile de viață, petrecute în spital

În primele 100 de zile de viață, bebelușa Elena a avut parte de numeroase provocări. La doar 55 de zile după naștere, a fost transferată de urgență cu elicopterul SMURD la Iași, unde a necesitat mai multe consultații și investigații în cadrul centrului universitar.

După evaluările medicale, specialiștii din Iași au ajuns la concluzia că micuța primește îngrijiri excelente la Botoșani și au decis să o aducă înapoi la maternitatea locală.

De atunci, Elena merge săptămânal la Iași, cu ambulanța, pentru consultații specifice prematurilor, iar de fiecare dată medicii sunt impresionați de evoluția ei și de starea ei generală bună.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Stiri

Articole similare

Desființarea inspectoratelor școlare a fost amânată

Guvernul a decis să amâne desființarea inspectoratelor...

OFICIAL. Când are loc examenul de titularizare

Proba scrisă a examenului de Titularizare 2025,...



Cele mai noi articole

Când încep bebelușii să râdă?

Este unul dintre momentele magice ale părinției pe care le-ai așteptat cu...


Top citite
Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!” / FOTO: freepik.com @olyakomarova

Ce este mai important să-ți înveți copilul decât să spună „mulțumesc”. Psiholog: „Așa trebuie să-ți educi micuțul pentru a trăi mai fericit!”

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării / FOTO: freepik.com@jannoon028

O nuvelă scrisă de Fiodor Dostoievski în 1848 a devenit virală pe rețelele sociale și se vinde rapid în librării

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul / FOTO: freepik.com @SkelDry

Bunicii din generația Boomer NU sunt de acord cu parentingul blând: „Copiii devin prea sensibili!”. Argumentele științifice care dovedesc contrariul

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni” / FOTO: freepik.com @Creative Design 788

Sindromul Savant. Medic psihiatru: „Există trei teorii principale care încearcă să explice originile acestei afecțiuni”

pixel