Este mama ta toxică? Experții dezvăluie semnele la care trebuie să fii atent
Data publicării:
Vă întrebați dacă aveți de fapt o mamă „toxică”? Deși este dificil să realizezi că comportamentul unui părinte este dăunător, experții în psihoterapie familială împărtășesc semnele la care să fii atent - și ce trebuie să faci dacă crezi că mama ta afișează aceste „red flags”.

Dacă eșecurile bunicilor vă determină să vă refugiați propria mamă, ar putea fi mai mult decât câteva neînțelegeri - s-ar putea să vă întrebați dacă părintele tău este toxic.

Citește și Părinții cu aceste obiceiuri nu sunt apropiați de copiii lor adulți

În ciuda conceptului conform căruia copiii au nevoie de o relație bună cu bunicii pentru a experimenta mai puține probleme emoționale și comportamentale, această noțiune trebuie să fie reconsiderată dacă bunicul în cauză este mama ta problematică. 

Sursa foto: freepik.com@freepik

Uneori, fisurile pot fi vindecate printr-o bună comunicare și prin simpla recunoaștere de către un părinte a faptului că comportamentul său nu a reprezentat întotdeauna cea mai bună versiune a sa - anumite fraze pe care copiii adulți trebuie să le audă de la părinții lor pot fi un bun punct de plecare pentru a începe procesarea dificultăților din copilărie și vindecarea fisurilor din relație. 

Alții s-ar putea întreba dacă au o mamă toxică, dar nu sunt siguri. Pentru a înțelege care sunt semnele că aveți o mamă toxică și cum să navigați într-o relație cu o mamă toxică, am vorbit cu Kemi Omijeh și Kamalyn Kaur, psihoterapeuți de familie înregistrați la BACP.

Kemi spune: „Relația dintre mamă și copil este una complexă, iar multe se agită și se activează în noi atunci când devenim părinți.

Dacă avem o traumă nerezolvată, putem, în mod neintenționat (și în unele cazuri la nivel internațional), să le facem rău copiilor noștri prin răspunsul nostru parental. 

Acest lucru este uneori influențat și de modul în care ați fost părinți. Atunci când vă gândiți dacă părintele/mama dumneavoastră este un părinte dificil, primul lucru la care trebuie să acordați atenție este cum vă simțiți în preajma lor sau după ce ați fost în preajma lor.

Fă-ți timp să te gândești la gândurile, sentimentele și acțiunile tale după o interacțiune și permite-ți să explorezi și să examinezi dacă acesta este un rezultat al acțiunii sau cuvintelor mamei dificile, o dificultate de comunicare între voi doi sau probleme nerezolvate”, potrivit Goodtoknow.

Semnele unei mame toxice

Sursa foto: freepik.com@prostooleh

Critici constante

Manipulare emoțională

Lipsa de limite

Narcisism

Gelozie sau competitivitate

Gaslighting (n.r este o formă de abuz psihologic în care o persoană determină pe altcineva să își pună la îndoială sănătatea mintală, amintirile sau percepția realității)

Se victimizează

Control și dominare

Blamarea și rușinarea.

 



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Raluca Panțiru
Categorie: Varste si etape

Articole similare


Cele mai noi articole

Top citite
Foto: Freepik @ itsnaeem

Fă-ți copilul să iubească școala și învățarea: Metodele pedagogilor de la Harvard pentru a stimula interesul acestora

Expertă în parenting și mamă a trei copii: „Lucrul nr. 1 pe care părinții uită să-i învețe pe copiii din această generație!” / FOTO: freepik.com @sherry

Expertă în parenting și mamă a trei copii: „Lucrul nr. 1 pe care părinții uită să-i învețe pe copiii din această generație!”

Adevăruri dure despre școală. Nimeni nu vrea să le știe, dar toată lumea le va accepta în cele din urmă / FOTO: freepik.com @pozdnikovklinker-1

Adevăruri dure despre școală. Nimeni nu vrea să le știe, dar toată lumea le va accepta în cele din urmă

Părinții cu aceste obiceiuri nu sunt apropiați de copiii lor adulți / FOTO: freepik.com@freepik

Părinții cu aceste obiceiuri nu sunt apropiați de copiii lor adulți

pixel