Nume rare inspirate de iarnă, alegeri îndrăznețe: Prenume cu personalitate, perfect potrivite pentru micuții născuți în acest sezon
Primul copil, primul strănut, primele griji ale proaspeților părinți. Poate părea puțin exagerat, mai ale pentru cei ce încă nu au copiii, să asociem un simplu strănut cu o îngrijorare. Dar pentru proaspetele mămici strănutul micuțului lor poate fi o sursă de îngrijorare destul de serioasă: dacă a răcit? dacă a prins vreun virus?
Vestea bună, însă, este că strănutul la nou-născuți este foarte frecvent și din acest motiv am decis să vă explicăm ce să faceți dacă se întâmplă și când, dacă este necesar, să vă faceți griji.
Se întâmplă destul de des, în primele săptămâni de viață ale unui copil, să-l vedem strănutând. Ca și la adulți, strănutul la nou-născuți poate fi un simptom al virusului răcelii, dar asta nu înseamnă că se poate produce și din alte motive.
De fapt, se poate întâmpla ca copiii să strănute pur și simplu pentru a-și curăța căile respiratorii de particule străine. În esență, strănutul la nou-născuți este, în multe cazuri, un reflex cu un scop foarte specific și nu primul semnal de alarmă al unei boli respiratorii. Dar nu numai. Când respiră, mai ales în timp ce dorm, se poate auzi un zgomot puternic care în unele cazuri îi face pe părinți să creadă că se chinuie să respire. Vestea bună este că și această situație este complet normală, atâta timp cât se întâmplă în absența altor simptome.
Așadar, da, este normal ca un nou-născut să strănute. Strănutul la sugari este o reacție normală și poate fi cauzat de diverse motive.
În primul rând, sistemul lor imunitar este în dezvoltare, iar strănutul poate fi o modalitate de a elimina particule străine sau iritanți din căile respiratorii. De asemenea, bebelușii pot strănuta pentru a elimina lichid amniotic sau alte secreții pe care le-au acumulat în timpul nașterii.
Dacă bebelușul dumneavoastră strănută des sau pare să aibă dificultăți în respirație, este întotdeauna recomandat să consultați un medic. Un medic pediatru vă poate oferi informații și poate evalua starea de sănătate a bebelușului pentru a vă asigura că totul este în regulă.
După cum tocmai v-am explicat, strănutul la nou-născuți este destul de normal în primele zile de viață. Cu toate acestea, în unele situații pot fi un simptom real al unei răceli.
Pentru a distinge cele două condiții, este important să verificăm că există anumite semnale de alarmă, chiar dacă nu apar neapărat toate în același timp:
- mucus nazal abundent;
- nas înfundat;
- dificultăți la alăptat;
- plâns și gemete care pot fi frecvente;
- febră.
DE REȚINUT: În primele treizeci de zile de viață nu este foarte frecvent ca sugarul să dezvolte o raceală, motivul pentru acest lucru este foarte simplu: nou-născutul încă se bucură de rezervele de anticorpi materni dobândite în timpul sarcinii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Pe măsură ce temperaturile...
Preot profesor univ. dr. Radu...
Magia Crăciunului este deja...
Raluca-Emima Vasilciuc și...
Nu există nicio modalitate mai...