Cum să crești copii puternici, care nu vor avea nevoie de „reparații” ca adulți: Sfaturi pentru părinți care își doresc o educație cu impact
La copii, regiunea gurii este foarte sensibilă și aici ei experimentează cele mai mari senzații de plăcere și emoție.
Actul de a suge este o acțiune care liniștește copilul mai ales în momentele în care figura de referință este plecată. Practic, acest obicei este un instrument de consolare și liniștire. Prin urmare, nu trebuie să-l demonizăm, atâta timp cât este ocazional și nu continuă dincolo de o anumită vârstă.
Bebelușul începe această activitate inconștientă când se află în pântecele mamei, în jur de patru luni: începe să-și ducă mâna la gură și încet și degetul.
De ce? Acest comportament este o fază a dezvoltării motorii. Bebelușul își duce apoi mâna la gură și începe să sugă degetul doar pentru a se relaxa.
La naștere copilul ar dori să-și ducă din nou mâna la gură și să-și sugă degetul. Dar în primele săptămâni de viață brațele se mișcă prin reflex, prin instinct; în consecință, copilul nu poate face acest lucru chiar dacă și-ar dori și are nevoie de ajutor pentru a-și regla comportamentul.
Apoi, încetul cu încetul, după aproximativ trei săptămâni de la naștere, va putea în sfârșit să-și ducă mâna la gură să experimenteze plăcerea și să-și satisfacă nevoile.
Foto: Pixabay/ Pexels
Spre sfârșitul copilăriei timpurii sau la scurt timp după, poate apărea problema cu privire la obiceiul dobândit al copilului de a suge degetul mare.
Plăcerea pe care copilul o primește din mișcările orale este demonstrată clar de modul în care înlocuiește obiceiul de a suge sânul cu această rutină a degetului mare.
ATENȚIE: Dacă copilul își suge continuu și energic degetul mare, degetul se poate inflama și deforma fără îndoială, iar forma cavității bucale poate fi afectată.
Totuși, acest exces este foarte rar și nu ar trebui să atribuim consecințe similare suptului cazional și superficial al degetului, mai ales pentru cei mici, care încearcă să se autoregleze în acest fel. Pentru a face față fricii și sentimentului de singurătate.
Când apare acest exces, înseamnă uneori că bebelușul nu a fost pe deplin mulțumit de sân, sau că în general modul de hrănire este lipsit de unele detalii, care pot fi descoperite cu puțină atenție, observând comportamentul bebelușului.
De fapt, suptul degetului mare ar trebui să fie privit ca un simptom, mai degrabă decât ca un adevărat „viciu”.
Dacă copilul își suge degetul mare înainte de a adormi și doar uneori pentru o perioadă scurtă de timp când este treaz, nu este nicio problemă.
Putem împiedica copilul să-și bage degetul mare în gură, dar uneori doar cu prețul unor reacții nervoase continue și al furiei involutive, care se reflectă negativ asupra întregii sale vieți psihice.
Dacă vrem să ajutăm copilul de șase luni sau mai mult, care și-a făcut un obicei din a-și suge degetul, trebuie să ne asigurăm, în primul rând, că este pe deplin mulțumit de hrănire și că nu este lipsit de acea perioadă potrivită de joc plăcut și afectuos cu sânul mamei, înainte de faza de adormire.
În plus, atunci când copilul este treaz, îi putem devia interesul pentru degetul mare, fără a folosi metode negative de prevenire, ci oferindu-i oportunitatea de a se juca mai mult decât ar fi necesar altfel.
Foto: John Adedeji/ Pexels
Putem vorbi mai des cu el, să participăm la distracția lui privind cum se leagănă vârfurile copacilor sau steagurile colorate fluturând în vânt, să ascultăm sunetul unei cutii pline cu orez, etc...
Această participare a noastră în interesele exterioare va ajuta, fără îndoială, copilul să priveze degetul mare de valoarea sa specială ca sursă de plăcere.
Important este timpul pe care copilul îl petrece cu degetul în gură. Așa că nu ar trebui să vă faceți prea multe griji dacă copilul o face în diverse momente ale zilei ca gest compensator.
Încetul cu încetul , în termen de 3 ani, va elimina singur acest obicei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News
Te-a ajutat acest articol?
Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.
Temele pentru acasă sunt o...
Titi Aur, instructor de conducere defensivă, vine cu...