Ești un părinte „vultur”? Acest tip de parenting este identificat prin mai multe comportamente. Experți: „Încurajează egoismul la copii!”
Data publicării:
Acest tip de parenting se remarcă printr-o serie de comportamente specifice, pe care vi le explicăm în cele ce urmează. 

Orice stil parental are atât avantaje, cât și dezavantaje. Totuși, există un model de parenting care riscă să încurajeze egoismul la copii: parentingul vultur.

Acești părinți se disting printr-o serie de trăsături comportamentale. Deși au decis să devină părinți, aleg să pună pe primul loc propriile nevoi și aspirații. Copiii lor trebuie să se adapteze acestui mod de viață. În timp ce acest stil poate contribui la dezvoltarea autonomiei copilului, el favorizează adesea formarea unui comportament egoist.

Citește și Un expert în traumele copilăriei „IMPLORĂ” părinții să NU mai facă 12 lucruri: „Comportamentele astea pot induce frica permanentă!”

„Acest tip de comportament este atât de profund egocentric”

Aline Nativel Id Hammou analizează acest subiect în cartea sa, Maman-Tiger, Papa-Ours (Descoperă-ți animalul totem pentru a înflori alături de copilul tău). Autoarea avertizează asupra pericolelor pe care le implică parentingul vultur, explicând că, deși părintele toxic nu își propune să facă rău copilului, egocentrismul său exacerbat duce inevitabil la efecte negative.

„Părintele toxic nu dorește, în mod intenționat, să își rănească copilul. Însă, fiind atât de concentrat asupra propriei persoane, ajunge să facă acest lucru”, subliniază autoarea, conform parents.fr.

SURSA FOTO: freepik.com @volodymyr-t

În plus, egocentrismul acestor părinți le îngreunează capacitatea de a-și analiza și evalua critic alegerile educaționale: „Acest tip de comportament este atât de profund egocentric încât părintele nu reușește să devină conștient de efectele sale negative. Cu toate acestea, anumite semne sunt greu de ignorat”, adaugă ea.

Un stil educațional extrem de critic

Părinții de tip vultur tind să fie nemulțumiți de copilul lor și adoptă o atitudine critică, uneori chiar aspră. „Acest tip de părinte critică constant și este incapabil să-și felicite sau să-și încurajeze copilul”, explică autoarea.

Această atitudine poate deveni toxică pentru copil, care are nevoie să fie văzut și acceptat pentru ceea ce este, cu toate calitățile și imperfecțiunile sale.

În timp, copilul poate prelua acest model de comportament, transformându-se într-o persoană la fel de critică, incapabilă să vadă partea pozitivă în sine sau în cei din jur.



Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți Parinți și Pitici și pe Google News

Te-a ajutat acest articol?

Urmărește pagina de Facebook Părinți și pitici și pagina de Instagram Părinți și pitici și accesează mai mult conținut util pentru a avea grijă de copilul tău în fiecare etapă a dezvoltării lui.



Autorul articolului: Loredana Iriciuc
Categorie: Recomandari si sfaturi

Articole similare


Cele mai noi articole

De ce este important să le citim povești copiilor

Citirea de povești copiilor joacă un rol crucial în...


Top citite
Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent / FOTO: FReepik.com@freepik

Trei fraze pe care copiii cu o inteligență emoțională ridicată le folosesc frecvent

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT / FOTO: Freepik.com@freepic.diller

Cele mai frumoase nume de fete, conform ChatGPT

5 lucruri pe care copiii noștri le pot face în fiecare zi pentru a le spori dezvoltarea intelectuală / FOTO: freepik.com @EyeEm

5 lucruri pe care copiii noștri le pot face în fiecare zi pentru a le spori dezvoltarea intelectuală

Cercetare Yale: Această schimbare mică de mentalitate îi ajută pe părinți să crească copii mai fericiți și mai independenți / FOTO: freepik.com @standret

Cercetare Yale: Această schimbare mică de mentalitate îi ajută pe părinți să crească copii mai fericiți și mai independenți

pixel